[]

sonsuz evrenler teorisi deneysel midir?

az önce açılan caner taslaman hakkındaki sorudan yola çıkarak youtube da dolaşırken bir video da Cihan Saçlıoğlu hoca sonsuz evrenler teorisi için deneysel dedi, caner taslaman da aksini iddia etti. hangisi doğrudur? ?




 
şu anki bilimsel mantığımıza göre: deneysel olup olmadığını bilmiyoruz.

ileride belki yeni teknolojik gelişmelerle ya da yeni bir kaç buluşla bunun deneysel olup olmadığı, ya da sonsuz evrenler teorisinin (10 boyutlu evren teorisidir umarım bahsettiğin) gerçek olup olmadığı belli olabilir.

ama şu anki durumda deneysel değildir.
  • thracian  (30.12.14 19:30:34) 
neyi sorduğumu ben de bilmiyorum :) aşağıdaki linkte geçiyor sonsuz evrenler teorisi isterseniz bakabilirsiniz, eğer sizin dediğiniz şeyden bahsediliyorsa video da koskoca bir fizik profesörü yanlış bilgi veriyor.

www.youtube.com
  • sen olmayan cocuk benim  (30.12.14 19:34:17) 
şu an fizik teorilerinden çıkartılan sürüyle yorumdan biridir sadece. yanlışlanamaz çıkabilir. o durumda da müddeinin elinde patlar. yani cihan hocanın elinde patlar.
tartışmanın o anında, cihan hocanın ıstırabını ve verdiği tepkilerin taslamanı başından savmaya (beyhude) çabalamasından ibaret olduğunu görmüşsünüzdür umarım.

  • namus ninjası  (30.12.14 19:36:16) 
caner taslaman ile tartışmalarındaki haklıyı ya da haksızı aramıyorum. sadece fizikten gram anlamayan biri olarak sordum soruyu.


  • sen olmayan cocuk benim  (30.12.14 19:40:00) 
oradaki kalkıp giden fizikçinin yanlış olduğu ve doğru olduğu noktalar var. şu an için sonsuz evren teorisi ile ilgili elde bir takım algoritma ve hesaplamalar dışında kesin bir bilgi yok. kanıt yok. kanıtı olmayan şeyi zaten deneyleyemeyiz. bu kuantum fiziğinden tutun sicim teorisine kadar bir çok alan "teorik fizik" alanına girer. buralar biraz pusludur ve kesin olarak doğru konular içeremez. hocanın bahsettiği şeyler evet, fizik konusudur. ama bence o bu konuların gerçek olup olmadığı ile ilgili değil, programın genel gidişatını beğenmediği için çıkıp gitti. yani bilgisini iki dakikada yalanladılar diye bişey yok.


  • thracian  (30.12.14 19:43:05) 
değildir.

teorik ve düşünce deneyi diyoruz. deneysel değil ama.
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (30.12.14 19:51:19) 
deneysel değil. tamamen hipotetik durumda.

bahsi geçen programda olan şey de şu. fizikçi orada açık veriyor. caner taslaman da üstüne gidip o açıktan yardırıyor.
  • antikadimag  (30.12.14 20:15:06) 
peki bir fizikçi daha doğrusu fizik profesörü nasıl böyle bir hata yapar? dili sürçü ve sonrasında tükürdüğünü yalamak istemedi mi yoksa başka bir şey mi ?


  • sen olmayan cocuk benim  (30.12.14 20:18:46) 
sinirlendi kardeşim. şurada izah etmeye çalıştım teveccüh edersen:
eksisozluk.com

  • namus ninjası  (30.12.14 20:24:06) 
bir konuda otorite olunca söyledikleriniz genelde doğrudan kabul görür. bu da başka meslekten kişilerle konuşurken sözcüklerinizi çok ehemmiyetle seçmemenize yol açar. buradaki hoca da aynı şekilde otorite benim diye rehavetten açık veriyor. ama caner taslaman hatayı görüyor ve üstüne gidiyor. hoca da hatasının farkında olduğu için cevap veremeden programı terkediyor. haklı olsa zaten sakin sakin anlatır. burada tükürdüğünü yalamak istemiyor.

olay tamamen retorikte.

ayrıca bazı hardcore bilim adamları bilim felsefesinden bihaber olabiliyor. adam çok iyi biliyor ama bildiklerinin neyi ifade ettiğini göremiyor mesela. (bahsi geçen hocanın durumunun bu olduğunu iddia etmiyorum)
  • antikadimag  (30.12.14 20:43:55) 
bahsi geçen çok sayıda evren olması ise cevap evet, şuraya yazdım eksisozluk.com
sonsuz sayıda evren olması ise bence mantıksal ya da felsefi bir tartışma. sonsuz sayıda yıldız var diyebiliyor muyuz?
bilimsel olabilmesi için yanlışlanabilir ya da test edilebilir olması gerekiyor, sonsuzluğu nasıl ispat ederiz?
  • spankenstein  (30.12.14 21:36:37) 
İyi de kardeşim o izlediğin video'da Cihan Saçlıoğlu kafasındaki şeyi anlatamadan Caner Taslaman isimli fizikçi olmayan dangoz lafını kesti, saygısızlık etti, konuşturmadı. Böyle şarlatanlara prim yaptırmayalım lütfen.


  • himmet dayi  (31.12.14 16:41:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.