[]

is fikri icin bilgi ariyorum

Diyebilirsiniz ki internette ara ama bulundugum yerde internet yok cep telefonu ile de bir yere kadar oluyor o nedenle buraya sorayim dedim hem teknik bilgi de gerekecek.

Bir lira ile calisan (hizli olanlar degil) sarj iatasyonlari varya hani kilitli yada sifreli olanlar, onlari gunes paneli ile calistirmak mumkun mu?

Gunesin bol oldugu bir yerde bunlari direk gibi tasarlayarak dikmeyi dusunuyorum hem emanethane hemde sarj etme ozelligi olacak her saat icin bir liraya calisacak misalen. Iki saat kullanilirsa bir lira daha atacak kutuyu acmak icin, ana fikir olarak gunes panelli olmasi iyi olur (elektrige para vermiim birde yer kirasindan sonra) max 45 cm kare olmali direk panel daha buyuk olabilir tabii. Maliyet ve yer icin muhendis arkadaslardan bilgi alabilirmiyim?

 
güneş enerjisi çok pahalı bir şey


  • argent dawn  (30.12.14 15:36:49) 
güneş enerjisi çok ucuz bir şey. insanları yanlış bilgilendirmeyin.


  • matematik koyu  (30.12.14 15:42:24) 
Biliyorum park ve bahcelerde oldugunu amma velakin su an burada boyle bisi yok + park ve bahcelere koymayacagim ki.

belediyenin koyduklarinda telefonu birakip gidemiyorsunuz bir kilitli kutu yok diye biliyorum ama olani da vardir belki.

Gunes panelli baslangic masrafi olarak yuksek olabilir (40wh lik panel 75$ amazonda ) ama uzun zaman icinde karli olacaktir. Hem yesil enerji guzel bisi.
  • selam  (30.12.14 15:49:35) 
kullandığın panel, depolama ünitesi, coğrafi koşullar verimli mi verimsiz mi olacağını çok değiştirir. kağıt üzerinde karlı olur mu olmaz mı cevabını alabileceğini zannetmiyorum şu noktada, prototip ve saha testi lazım.

*ilk test için turistik bölgeler düşünülebilir
*yerel yönetimlerle, belediyeler ile gerekli teması kurmak ve bürokrasiyi halletmek gerekli
*birden fazla panel ile testi gerçekleştirmek ve test sonucuna göre materyal seçmek lazım
*coğrafi sorunlar, arıza ve benzeri durumlarda çalışacak yedek enerji kaynağı gerekli

sorularım;
*felaket senaryolarında ne yapılacak? yoğun yağmurdan içindeki telefon zarar görürse ne olacak? ben gidip kutuyu kırarsam ve cep telefonunu çalarsam ne olacak? bu tip durumlar için sigorta sistemin mi olacak yoksa risklerden kullanıcını haberdar edip, zarardan muaf olmayı mı tercih edeceksin?
*ne kadar sıklıkla, ne biçimde denetlenecek? sana zarar vermek istersem ve birer lira karşılığı sistemindeki tüm kutuları bloke edebiliyorsam, buna karşı hazırlıklı olacak mısın mesela?

ilk aklıma gelen çözülmesi gerekli sorunlar bunlar.
  • rygard  (30.12.14 17:35:35 ~ 17:36:36) 
ürün tasarımcısıyım o yüzden direk tasarım-üretim odaklı söyleyeyim; işlemez.

yeşil enerji güzel bişiy diyip aldığınız güneş panelini olabilecek en verimsiz ortamda kullanmanız tam bir doğa faciası olur.

güneş panelini unutun bir kere, sen özel girişimcisin, vandalizmi gözardı edemezsin. artı pahalı bir sistem ve zaten harcayacağın elektrik nedir ki şarj için? onu düşünme bile.

güneş sıkıntılı. koyduğun batarya devamlı dola boşala 5-6 ayda ömrünü tamamlayacak(bataryasız olacaksa gece armut toplaması gerek), güneş paneli ve diğer devreleri + her cihaza uyumlu kablo + açık alanda olduğu için koruma kasası, tezgahı, know-how süreci vs. ile bu ürünü en az 450-500 liraya mal edebilirsin hem de olabilecek en kalitesiz haliyle. bu üründen bir şehir içine 50-100 tane koymadığın sürece kimse bu ürünü farkedemez(sık sık görmeleri, alışmaları gerek. yıllar geçmesi lazım yani. o sürede de bakımı boku püsürü, astarı yüzünü geçer.

belediyeler bu işe el atmış olmasa belki tutabilirdi ama artık çok eskidi bu fikir.

ümidini kırdıysam üzgünüm fakat gerçekler böyle.
  • calligrapher  (30.12.14 17:36:32) 
@rygard ne guzel sorular bunlar :)

*turistik bir akdeniz bolgesindeyim zaten, simdilik sezon olu tabii.
*burokrasi icin bana yol gosterebilecek kimi isleri halledebilecek yetkinlikde ve bilgide, pek cok devlet ve belediye departmaninda tanidigi olan bir aile dostumuz var, bana yardimci olacagina dair inancim tam bu konuda. Tabii elde veri olmasi iyi olur benim icin.
*su an burada pek gunes yok ama su isitmasi icin gunesden faydalaniyorlar her binada. Sanirim paneller icinde yeterli olacaktir sezonda bildigim.kadari ile paneller verimliliklerine gore kalitesi degisiyor baskada bir bilgim yok simdilik, fiyat lerformans arastirmasi yapmak gerek dedigin gibi.
*aku dusunuyorum bunun icin ama amac sistemi ayakta tutmak sarji devam ettirmak degil. Aklimda anahtar ve sifre kombinasyonu var kutularin acilmasi icin. (Sahip olunan bisi ve bilinen bisi = az bisi daha iyi guvenlik)

Sorularinin cevaplari;

* kutu suya dayanikli halde uretilir, Bu direkleri kumsala dikmeyi dusunuyorum yuzlerce kisi olacak etrafinda zaten ancak gece yapilacak bir eyleme bisi diyemem, direkleri sigortalayabilirim belki (maliyete bakar) diger taraftan hirsizligi caydirici unsur olarak kamera dusundumdu ama biraz daha dusunmem gerekebilir kamera yerine foto ceken bisi daha iyi olabilir. Calinmaya karsi muaf olmayi tercih ederim, gece ise kullanima kapali olacak kapanis saatine kadar alinmayan esyalar sirket deposuna konacak/anahtar + imza karsiliginda iade edilecek (esyalari koyarken imza atacaklar bu arada)
* mesai saatleri? Icerisinde saat basindan daha fazla olmamak uzere direkleri kendim kontrol edebilirim (yasasin bisiklet) ancak deadlock'i hic dusunmedimdi :) bunu da dusunmem gerek haklisin. Bir anlamda ben parami kazanmis olacam ama diger taraftan ddosa maruz kaliyorum haklisin, dusunulecek.
  • selam  (30.12.14 20:52:33) 
@calligrapher,
Kimi sorduklarina bi yukarda da deginilmis bende bir kismina cevap verdim,

Elektrik hatti istememe sebebim kumsalda kablo yok :) otellerden cekmek durumunda kalirim ki bu da maliyetimi arttiracaktir (adamlara para odeyecegim elektirik icin) kaldiki otel niye kabul etsin ki bunu? Belki otelin hizmeti gibi gosterebiliriz ama kabul ederler mi bilemedim.

Dedigim gibi konu sehirin ici degil, tamamen belirli bir bolge dedigin gibi 500tl lik bir maliyet cok.iyi bir maliyet olur ve 50/100 olmasa da 20/30 direk alabilirim. Onemli olan guvenlik + verimlilik.

Bu sarj olayi benim icin bir problem bu siralar ve yuz binlerce turistin icinde de benim.gibi olanlar vardir elbet. bunun yaninda bu gun gordugum bisi bu fikri biraz daha pekistirdi benim icin Elemanin biri kumsalda metal dedektoru ile arama yapiyordu (lodos var) eleman turistlerin dusurdugu degerli esyalardan denizin kustuklarini topluyordu, demekki buna vakit+maliyet ayirabilecek bir durum var ortada. Belki altin/gumus degil ama manevi degeri olan seyleri de birakabilirler kutulara. Dedigim gibi sadece sarj degil + emanethane amacli bisi.

Hevesimi baltalamak degil yaptigin, biraz daha dusunup dediklerinin etrafindan dolasmayi bulmam lazim bunun icinde bunis olmaz cunku ile baslayan seyler iyi oluyo, aklina gelen bisi varsa yardir gitsin.
  • selam  (30.12.14 21:09:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.