[]

Baristalar Yardım!

iyi akşamlar ahali,

beko bkk 2170 espresso makinası aldım, yarın elime geçecek. ancak bu mereti sadece içmeyi biliyorum. öğütme, kavurma olaylarından bihaberim. ogutucum olmadığı için çekilmiş kahve alacağım ancak bir noktada takildim.

www.kahvefabrikasi.com

burada öğütme derecesini ne olarak seçmem lazım?

bir de bu site mi daha iyidir yoksa baristasepeti mi?

ek yardımlara da açığım :D

 
Öğütme derecesi sabit değildir. Deneme-yanılma yöntemiyle doğru sonuca ulaşırsınız.
Kafelerde kullanılan öğütücüler genelde 6-7 derece arasındadır ama dediğim gibi sabit değildir. Milimetriktir ayarı.

  • korsan dilenci  (28.12.14 18:47:17) 
keske kahve festivaline gitseymissin bu arada ya

ben dun gittim ve interaktif espresso tadimi vardi. makinelerde falan yaptirdilar bize de, orda cok yardimci oldular bir cok insanin sorusuna.

benim hatirladigim kadariyla (yamulmuyorsam) cok kavurmamak lazim sanki. ogutmek icin de ogutucu alin taze ogutun diyor herkes. espresso icin ince ogutmek lazim onu da blade grinder degil burr grinderla yapabiliyorsunuz sanirim.

ayrica linkdeki kahvenin asiditesi orta-dusuk olarak gorunuyor. yuksek asidite daha iyi oluyor sanirim. ancak zaten kavurma suresi uzarsa cok fark etmez o da.
  • mushtopus  (28.12.14 18:54:43 ~ 18:55:05) 
@mushtopus sozenin ek değirmenini alacağım büyük ihtimalle, iyi öğütücülere verecek param kalmadı :D asidite olayını bilmiyordum deneye yanıla öğreneceğiz galiba.

ama hangi incelikte çektirmek lazım onun cevabını alamadım hala? aeropress mi french press mi?
  • mattiadestro  (28.12.14 19:00:21) 
espresso için eklememişler sanırım. filtre kahveden de ince olması gerekiyor. zaten bu tip yerlerden öğütülmüş almanın pek anlamı da yok, gidip kahveyi yakacak kadar kavurmayan herhangi bir yerden de alabilirsin eğer öğütülmüş alacaksan. her şekilde çok çabuk bayatlayacak kahven zaten.

sözen al, iyidir.

kahvefabrikası da iyidir, gerçi harmanlarını denemedim hiç, yöresel alıyordum. ancak şu sıralar pek yeni kahve getirmiyorlar. kendi çiftliklerini almışlar, onla uğraşıyorlar sanırım. baristasepeti'nin ise yirgacheffe'si baya iyiydi. ancak hizmet olarak kahvefabrikası'ndan gerideler. siparişten ortalama iki gün sonra kargoya veriyorlar. beklerim diyorsan orası da gayet iyidir. şu sıralar ben de orayı tercih ediyorum. bir de e-gurme var, en son oradan sipariş verdim. ikisinden de bir tık geride olduklarını düşünüyorum şimdilik.
  • soso  (28.12.14 19:12:52) 
Hocam aldığın makine cimbali yavrusu bir makine. Bir adet porta filtresi bulunmakta. Yani espresso inceliğinde çekeceksin.
Peki nedir espresso inceliği? İlk mesajıda bahsettiğimdir.
Türk kahvesinden kalın, filtreden incedir.
Eğer bu makineyle filtre kahve derecesinde çekersen, kahve değil sıcak su içersin.
Ama Türk Kahvesi derecesinde çekersen de, kahve değil zift içersin.
Kısacası: belli bir derecesi yoktur. Makineden makineye, öğütücüden öğütücüye değişir.
Zira günümüzde kullanılan öğütücülerin bıçakları metal olduğu için, zamanla bunlar aşınır ve derecesi kayar. Gel gelelim senin alacağın öğütücü sıfır bir öğütücü olacak. Ama yine de kimse sana "şu derecede çek" diyemez.
Ama büyük ihtimal 6-7 arası bir derece doğru olacaktır.
Ayrıca öğütücü üzerindeki her çentik 2 saniyeye karşılık gelir.
İdeal bir espresso: 24 saniyede bal kıvamında akan 30 ml'lik bir espressodur. Artı eksi 1-2 saniye oynayabilir.
Bu çentiklerin her birinin 2 saniyeye karşılık geldiğini göz önüne alarak, oradan da aşağı yukarı bir ayarlama yapabilirsin.
Ama tekrar edeyim: net bir derecesi yoktur.
  • korsan dilenci  (28.12.14 20:06:27) 
değirmeni alınca daha çok şey ifade edecek dedikleriniz anladığım kadarıyla. kafamda çok birşey canlanmıyor çünkü:)

2 gün sonra kargoya veriyorlarsa kötüymüş ya.

peki bi seferlik tchibodan falan alsam ne olur kahveyi? bayat diyorlar ama hemen yarın giriş yapasım var. çok mu acı olur?

edit: soso zaten cevabında bu sorununda cevabını vermiş sağolsun. cevap veren arkadaşlara teşekkkür ediyorum.
  • mattiadestro  (28.12.14 20:14:31 ~ 20:27:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.