[]

İslami kesimin geçmişteki mağduriyeti ne kadar gerçek?

Samimi olarak, siyasal islamın zeminini anlamak için soruyorum. Geçmişte şuanki islami iktidarın iddia ettiği kadar bir baskı yaşandı mı? Yahut mahalle baskısı? İbadetlerini yapamayacak, çocuklarına dinlerini öğretemeyecek duruma gelen bir zümre oldu mu gerçekten?

Ben güneydoğluyum. Bizim burada (dedelerim, ninelerim vs.) hiç kimse yakınmıyordu böyle bir şeyden. Ki son derece de dindarlardı.

Ne kadar gerçek?

 
medreselerin (a.k.a. kuran kursu) kapatılmasını ve devlet onaylı dini eğitim almayı büyük kafirlik gören insanlar var. bunlar diğer meselelerde de kemalist rejimle uyuşamayınca evet bir mağduriyet doğuyor onların açısından. din sorunun temeli oluyor.
siyasal islamın belli başlı temsilcileri (bunlar kendi aralarında anlaşıyor ya da anlaşamıyor olabilir, birlik değiller yani her konuda) bu konuda bir tavır sahibi ve toplumda böyle bir görüşün yayılmasını onlar sağlıyor.
doğrudur yanlıştır demiyorum. o tabanın dinamiğini alatmaya çalışıyorum.
  • namus ninjası  (25.12.14 19:47:29) 
bu ülkede toplumun hemen hemen her kesimine belirli dönemlerde mağduriyet yaşatıldı. en az mağdur edilen kemalistlerdi, ergenekon balyoz derken onlar da nasibini aldı. hak yemek, aykıyırı ezmek bu devletin genetiklerinde var, sadece cumhuriyet dönemini de kast etmiyorum.

dindar kesim de elbette mağdur edildi. ha, akp kanadının sürekli zırlayarak anlattığı kadar mı, bence değil. ama ajite edecek, son derece uygun, toplum nezdinde hassas konuma sahip ve temelleri de yalana dayanmayan böylesi bi konu bulduktan sonra oradan nemalanmasını garipsemiyorum, siyasetin doğası bu.
  • cevap botu  (25.12.14 19:47:31) 
üstte örneğini gördüğün malların cevaplarına bakarak boyutlarını anlayabilirsin. iskender pala-iki darbe arasında okuyabilirsin konuyla ilgili.


  • tescillimarka  (25.12.14 19:50:01) 
comptrol'e katılıyorum. kafa yapıları hep bu. aynı sebepten metro kapıları açılır açılmaz da oturabilmek için inenleri beklemeden milleti yara yara geçenler de genelde türbanlı bacılarımızdır.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (25.12.14 19:54:14) 
gerçekliği şu yalnızca, Sunni İslamcı kesim devlet tarafından belirlenen çerçevenin dışına çıkarılmadı cumhuriyetin ilk yıllarında - neden, hakeza yeni yönetim şekli inşa edilirken, diğeri yıkılıyordu. cumhuriyetin ilk yıllarında, modernleşme adımları ile çelişen yahut ulus inşası ile çelişen herşey çerçevenin dışında idi.

sonrasında ise o çerçeve oldukça gevşetildi git gide, bolca serbesti sağlandı o geniş çerçevenin içerisinde durduklarınca da. ha serbesti sadece orada da kalmadı, şiddet serbestisine ve desteğine varıncaya kadar da her türlü olanak önlerine serildi işbu yığınların. başkalarını da bolca ezdi gene İslamcı kesim, devlet desteği yahut devletin serbestisi olarak da en uç şeyleri bile yaptı kendisinden olmayanlara da.

sıralamaya girişeceksek de, İslamcı kesim sonda gelir. emin ol, ilkokulda hocasının taktığı öğrenci ile yarışacak durumdalar üç aşağı beş yukarı.
  • kulkke  (25.12.14 20:05:03 ~ 26.12.14 03:55:28) 
maydanoz. neden samimiyetine inanamıyorum?
haa şeyden olmasın.. birincisi şu sıra nurcu değilsen ve sağcıysan nurcuya giydirmek serbest.
ikincisi de şu meşum 28 şubat zamanı ve öncesi ve sonrasında her daim yani, sizin cenahın, misal tesettürsüz müslümangillerden olan anneme bakış açınıza yakından şahidim.
çok dolusunuz da, abartmayın. cevap botu demiş. size zamanında kuran okutmadılarsa benim güzel babama da sendikalaşma için imza topladığından falakayı layık görmüşler. bu siktimin devleti böyle. zırlaşmayın. artık sizin. gönlünüzce özgürleştirin :P
  • namus ninjası  (25.12.14 20:18:30 ~ 20:19:50) 
şu andaki dallamaları ve siyasette kullanılmasını geçersek; geçmişte gerçekten de inançlı insanlar hor görülür açıkca olmasa da 2. sınıf insan muamelesi yapılırdı. gerçekten devlet daireleri bazında başörtüsü inanılmaz bir tabu idi.hemen hepsi bir irtica tehdidi olarak algılanırdı. ve esasen de öylelerdi ki günümüzde görüyoruz. ben bu devletin afedersiniz kafasını sikey,m. kürt açılımı direkt terörden önce adam akıllı yapılsaydı türban kademeli olarak serbestleşse idi bu günleri görmezdik. ha ne olurdu demirel falan başta olurdu. yine cahil cühela takımının dilinden konuşanlar iktidar olur ilerleme gelişme anlamında bir gram bile farklılık olmazdı.


  • ground  (25.12.14 20:19:43) 
İslamcılarda mağdur olduysa kürtler veya sosyalistler ne yapsın? :) Benim ailem gayette muhafazakar olmalarına rağmen, devlette iş buldular. Ticaretle uğraştılar. Çocuklarını okuttular. Öyle abartıldığı kadar olduğunu sanmıyorum.


  • maxim gorki  (25.12.14 20:23:34) 
ben ateist biri olarak hayatım boyunca başörtülülere yapılanın korkunç bi şey olduğunu söyleyeceğim. ama bahsettikleri kadar mağduriyet yaşadılar mı emin değilim. cumhuriyetin ilk dönemlerinde baskı gördüklerini de düşünüyorum.

keşke kendileri de biraz olsun ateistlere, alevilere, eşcinsellere yaptıkları zulümleri kabul edip adım atsalar.
  • nathanieltroy  (25.12.14 20:53:08) 
islami kesimin mağduriyetleri eyfel kulesi kadar, ssangyong actyon kadar, cemil ipekçi'nin bıyıkları kadar gerçek. bu gerçekliklerden bihaber olmamızın sebebi ise resmi ideolojinin bizi gerçeklerle değil kendi yalanlarıyla yetiştirmesidir. hitler'e brifing verecek kadar faşist olup da yıldırım hızıyla hümanizme evrilmesi bir güneydoğuda askerliğe bakan ne cengaverler tanıyorum. bu adamların değişimi sihirli değnekle olmadı, bölge insanıyla bir kaç hafta geçirmesi ve gerçekleri gerçek ağızlardan dinlemesiyle oldu. neyse konu çok dağılıyor, sadede gelelim.

arşivlerde ufak tefek araştırmalar yapan bir insanın okuldaki türkiye tarihiyle gerçek türkiye tarihi arasında milyonlarca ışıkyılı fark olduğunu anlamaması için öküz olması gerekir(yanlış anlamayın lütfen, burada spesifik birine hitap sözkonusu değil). esas olarak kurucu felsefenin "arap oğlunun yavelerini (saçmalıklarını) türk oğullarına öğretmek için kur’ân’ı türkçeye çevirttireceğim" şeklinde cümleler miras bırakması bile pek çok şeyi açıklar ama yine de yazayım.
hakaretyokhakikatvar.wordpress.com

dindarların mağduriyeti arasında ilk akla gelen ezanın türkçeleştirilmesidir. laiklik hassasiyeti olan kesim için bu bir mağduriyet değil bir "upgrade"dir, bilakis iyiliktir. ama dindarlara sorarsan doğrudan kendilerini ilgilendiren bir meselede kendilerine söz hakkı tanınmadan işin "yaptım oldu"ya getirilmesidir, bana sorarsan "kaz bilmez, ben bilirim" diyerek kazın kolunu-bacağını kesip "şimdi kuşa benzedin" demektir vs.

ikinci husus haccın yasak olması durumu. şaka gibi ama gerçek. bir dönem bu ülkede hacca gitmek yasaktı. üzerine çok konuşmak istemiyorum.
belgelerlegercektarih.com

üçüncü husus alfabe meselesi. bugün her ne kadar olay ulusalcılığa dökülmüş olsa da zamanında anadolunun dört bir tarafından gelerek milli mücadeleye katılan grupların en temel hassasiyeti milliyet değil din idi, cihat anlayışı idi. hatta bu konuda fransız birliklerinden ayrılıp türk tarafına geçen tunuslu, cezayirli hatta moritanyalı gruplar vardı.
dolayısıyla bu "cihat" anlayışıyla gelen insanların eski alfabeden vazgeçmesi söz konusu olamazdı. ancak alfabe meselesi de ezan meselesinden pek farklı gelişmedi. üstelik bu oldu-bitti icra edilirken "arap alfabesi okuma yazmaya engel oluyor yæ" masalları sıralandı;
www.ekrembugraekinci.com

bir diğeri kılık-kıyafet olayı. bu olay sadece "şapkanın getirilmesi :)" kadar masum ve romantik bir süreç değildir. dahilinde isyanlar, katliamlar bulundurur. en meşhurlarından biri rize'nin bombalanması hadisesidir. hoş bu tarz hadiseler de resmi tarih savunucularına göre "efsane"dir ama kaynaklar öyle demez.
belgelerletarih.com
4.bp.blogspot.com
belgelerlegercektarih.files.wordpress.com

liste böyle uzayıp gidiyor ama hepsini yazmaya gerek görmedim. bu kadarının sorunuza cevap olması için yeterli olacağı kanısındayım. gerçi bu mağduriyeti anlayabilmek için öyle çook eskilere gitmeye gerek yok. yakın zamanlarda bile namaz kılmak suç olarak lanse ediliyor, kimi çocuklar milli eğitimin çiğnenmedik kuralını bırakmamalarına rağmen tepki görmezken namaz kılma "haşarılığı" yapanlar terörist gibi gösteriliyordu;
www.youtube.com

bir de altı çizilmesi gereken çok önemli bir nokta da şu ki odaklanmamız gereken cümle "müslümanlar mağdur oldu"dan ziyade "mağdur olmayan kalmadı" cümlesidir. çünkü sünni-dindar kesim özelinden ziyade aleviler katledilmiş;
www.cnnturk.com
galeri2.uludagsozluk.com
t2.gstatic.com

kürtler ve kürtçe "temizlenmeye" çalışılmış;
www.zerkaya.com
(bkz: atatürk döneminde kürtçe konuşmanın yasak olması)

sosyalistler işkence deneylerinden geçirilmiş;
www.sosyalistzemin.com

ermeniler hakkında "bişeyler bişeyler" söylenmiş;
(bkz: ermenilerin bu feyizli ülkede hiçbir hakkı yoktur)

azınlıkların mallarına el koyulmuş;
www.demokrathaber.net

ve daha nice baskılar, hukuksuzluklar vuku bulmuştur. neredeyse mağdur olmayan kesim kalmamıştır. bence önemli olan geçmişteki baskıların ne kadar gerekli-gereksiz, orantılı-orantısız olduğunu irdeleyip durma yoluyla konudan uzaklaştıkça uzaklaşmak, meseleyi demagojiye kurban etmek değil; bu tarz hukuksuzlukların son bulması için çözümler üretecek cesareti ortaya koyabilmektir.

selametle.
  • nohut  (25.12.14 20:53:21 ~ 08.12.20 17:25:18) 
islami kesim rahatça insan kesip öldüremediği için çok mağdur. ne zaman ki rahatça sübyancılık yaparlar, adam öldürürler, kadına hayvandan daha az değer verirler işte o zaman gönülleri rahatlar ve mağduriyetleri biter.


  • faaip de oiad  (25.12.14 21:03:03) 
dindarlar mağdur falan edilmediler(suçladıkları kesime göre söylüyorum bunu). eğer oldularsa da kendilerini mağdur ettiler. din tüccarları ile gerçek dindarları ayırt edemeyen, etmek istemeyen kendileri idi. sadece masum din duygularına sahip olmak haklı olmaya yetmiyor. hıı, bu katı kemalistleri de savunmak anlamına gelmiyor, onlar da sözde atatürkçülük yapıyor. din tüccarı olmakla kemalist tüccar olmak arasında fark yok.

din tüccarlarının peşine takılan dindarlar mağdur ise sebebi kendileri veya peşlerine takıldıkları tüccarlar, kemalist tüccarlar veya solcular değil. ancak kendileri bu mağduriyetlerini bunlara yüklüyorlar, çünkü din tüccarı iyi pazarlama yapıyor. olmayan bir sol kesime suçu yüklemek garip. bunu deyince de sol kesim devlet içine sızmış, temizlenemedi bi türlü diyor.

neyse. türk toplumu laikliği ve önemini kavrayamamış bir toplum. laikliği dinsizleştirmek olarak anlamak, laikliği savunanları düşman olmak ya aptallara ya da kindarlara mahsustur. neden aptallık? çünkü laiklik lafını duyunca karşı tarafı elit sanmak, zengin sanmak anca aptallık olabilir.
  • uykusunu yakalayan adam  (25.12.14 21:31:07) 
  • kta  (25.12.14 21:36:32) 
ilk okulda başörtülü velilerin istiklal marşı sırasında okul dışına çıkarıldığını hatırlıyorum. saçma ve üzücüydü.


  • cizgilerebasancocuk  (25.12.14 22:00:03) 
Yaşandı tabii ki. Sadece TSK değil, devletin tüm kademelerinde yaşandığı dönemler oldu. Başörtüsü meselesi zaten yumuşak karın. Tayyip bunları sömürüyor diye olanları yok sayamayız.


  • arnold schwarzeneger  (26.12.14 07:52:31) 
"İbadetlerini yapamayacak, çocuklarına dinlerini öğretemeyecek duruma gelen bir zümre oldu mu gerçekten?"

evet oldu. herkes islami bilgiyi evinde öğretmiyordu çocuklarına, kurslara falan yolluyorlardı. onlar yasaktı. dindar insanlar bir bahaneyle gece evleri basılıp götürülüyordu (erkekler). toplumda, şu beyaz türk denilen ya da kendini beyazlaştırmaya çalışan onlara özenen kesimlerce aşağılanıyorlardı. şimdi en lüks mekanlarda bu kişilerin çocuklarını, kızlarını moda kıyafetleri içerisinde bir şeyler içerken ya da en iyi markadalardan alışveriş yaparken görebilirsin fakat bu eskiler için geçerli değildi. bir akmerkez'e gittiklerinde insanlar eskimo görmüşçesine bakıp duruyorlardı, saygı göstermiyorlardı. kapalı kadınlar üniversitelerde eğitim alamıyorlardı, üniversite alanına bile kapıdan giremiyorlardı. gerici, yobaz olarak adlandırılıyorlardı.

tayyip'i zerre kadar sevmesem de şu an bu insanların güce sahip olmasına seviniyorum. onların da büyük kesimi malla parayla bozdular kafalarını, çocukları da islami simge olmaktan öteye gidemedi ama şu an aşağılanmadıkları, hor görülmedikleri için gururluyum. bunca madur edebiyatı da annelerinden babalarından geliyor.
  • sayns  (26.12.14 08:23:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.