[]

Makarna Sağlıklı mı?

Merhaba,

İnternette biraz araştırdım. Makarna için bazı kaynaklar kompleks karbonhidrat olduğu için sağlıklı diyor ama baı kaynaklar da ekmek gibidir ve şekeri hızlı yükselttiği için sağlıksız diyor.

Sizce makarna sağlıklı mıdır ve tüketilmeli midir?

saygılar

 
direk laps diye makarna yersen zararlı ama güzel soslarla (kıyma-mantar-tavuk) ve yoğurtla yersen gayet iyi bir besin. glisemik indeksi bazı meyvelerden bile düşük diye kalmış aklımda.

pilav yemektense daha mantıklı bence. zaten sebzeli falan yapınca üçte ikisi sebze oluyor.

markalar arasındaki farkı bilmiyorum tabi. ama tam buğday olursa b vitamini yönünden de zengin olur.
  • seksen9  (24.12.14 20:14:13) 
sağlıklı değildir. bulgur çok daha iyidir. makarna şekeri hızlı yükseltir, işlemden geçtiği için nişasta oranı fazladır. değerli kısımları bulgura göre azaltılmıştır.

işlenen hiçbir şey hamından daha iyi değil hocam. benim bilimsel bulduğum ve beslenme felsefemin temeli kabul ettiğim şey bu.

prof. dr. ahmet aydın hocama selam olsun.
  • ya ben lan neyse  (24.12.14 20:14:24 ~ 20:15:19) 
şüphesiz ki o karbonhidratların en besleyicisidir.

pilav günahtır, makarna sevap makarna yiyin yedirin. istediğiniz sosla da yiyin yedirin.

RAmen
  • unique hint kumasi  (24.12.14 20:39:14) 
yiyiyor muyuz yemiyor muyuz? kime inanalım?


  • mertozkoy  (24.12.14 20:48:51) 
Bence kalorisi çok yüksek değil, %10 da protein oranı var. Ben besleyici buluyorum. Soslarını çok yağlı vs. yapmazsanız gayet güzel bir yiyecek. Fiyatı da kıstas. Bulgurdan iyi değil ama bulgur kadar lezzetsiz de değil tabii. :) Yine de pirinçten çok daha iyi bir seçenek.


  • yirmisantim  (24.12.14 20:50:20) 
hocam glisemik indeksi çok yüksek değil mi? yeyin diyenler acaba neye dayanarak diyor bunu? insan şurada 10 bin yıldır tarım yapıyorsa milyon yıldır glisemik indeksi çok düşük şeyler yiyordu -et, yağ vs.-

ayrıca içindeki yüzde 10 luk protein yararlılığı nedir? ya da diğer temel bileşenlerin? sütte kalsiyum çok diye diyetisyenler kemiklere faydalı olduğunu idda eder ama sütteki kalsiyum emilmez. hatta süt içenlerde kemik kırıkları daha fazla görülür belli bir yaştan sonra.bu diyetisyenlerdeki düz mantık milleti obez yaptı.

et, sebze ve türevlerine kıyasla insan doğasına uzak bir besin diyorum nacizane.

nimettir saygımız sonsuz. o ayrı :)
  • ya ben lan neyse  (24.12.14 20:51:35 ~ 20:54:22) 
Dori me, Interimo , Ayapare, Dorime , RAmeno, RAmeno


  • namus ninjası  (24.12.14 20:58:46) 
aynen, ben de ne kadar sağlıklı olduğunu sorguladım geçen aylarda. her ne kadar evde pişiyor, sağlıklıdır kafası olsa da, makarna da işlenmiş bir ürün. fabrikada yapılıyor diye demiyorum ama en nihayetinde o da ruşeymi ve kepeğinden ayrılmış beyaz undan elde ediliyor (yamuluyorsam düzeltin). büyük ihtimal hayatınızı kurtarmayacak ama tam buğday olanını tercih etmekte fayda var.


  • raikkonen  (24.12.14 20:59:32 ~ 21:00:03) 
tam buğday öneriliyor ama sanırım o da kan şekerini normalden fazla yükseltiyor gibisinden eleştiriler okudum.


  • mertozkoy  (24.12.14 21:10:15) 
Net cevap veriyorum.

Sağlıklı mı sağlıksız mı sorusunu nasıl ele aldığına bağlı. Cevaplara bakınca
kilo yapar = sağlıksız

veya kalorili=sağlıksız gibi bazı denklemler gördüm sanki ama bunlar %100 doğru değil. Yani illa ki bu denklemlere uyan bir çok gıda vardır ama bir gıda düşük kalorili veya kilo yapmıyor diye sağlıklı diyemeyiz. Misal Coca cola zero. Kalorisi neredeyse sıfır. Ama sağlıksızlığın kitabı yazılsa adı coca cola zero olurdu.

Sağlıklı olup olmadığını anlamak için şöyle bazı kriterler var (yine tamamen doğru diyemesek de)

Düşük glisemik indeksliyse daha sağlıklıdır.

Makarna'nın (durum buğdayından üretileninden bahsediyorum) glisemik indeksi 50.

Yani ne düşük ne yüksek.

Misal bulgurunki de orta, 45.

Fakat dediğim gibi sırf glisemik indeks bir şey ifade etmez.

Un haline getirilmiş her türlü madde aslında zararlıdır. Makarnadaki karbonhidratlar rafine karbonhidratlardır. Tahıl un haline geitirilince zararlı olduğunu söylemiştim. BU nedenle tam tahıllı ekmek yiyebilirsiniz ama beyaz unlu ekmek yemeyin derler.

Linkini bulunca da buraya koyacam. Bayağı büyük bir araştırma vardı. Denek kadınları iki gruba ayırıyorlardı. Bir gurup pirinçli, makarnalı, patatesli besinlerle besleniyorlar uzun süre diğerleri, bulgurlu, tam tahıllı, kepekli, lifli besinlerle. Makarna falan yiyen kadınlarda tip 2 diyabet görülme sıklığı diğer gruptaki kadınlardan çok daha yüksek çıkmıştı.

Özetin özeti: Sağlıklı değil. Arada bir zevk olsun, damağın şenlensin diye yiyebilirsin elbet ama makarna sağlıklı ya diyip her gün makarnaya abanmamak lazım.
  • godsparticle  (24.12.14 21:30:12) 
En basitinden tahıl ürünü ve gluten içeriyor. Inflammatory Rating değeri de orta seviyelerde. Ağır sağlıksız bir gıda diyemeyiz ama herhangi bir şekilde tüketilmesi gerekmiyor. Makarnadan alacaklarını enflamasyon rating'i çok daha düşük, insüline elleşmeyen ve gluten içermeyen gıdalardan da sağlayabilirsin. Kompleks veya basit NŞA'da dışarıdan özellikle karbonhidrat alımına ihtiyacın yok zaten.


  • arnold schwarzeneger  (25.12.14 08:32:47) 
1 porsiyondan ne olacakye tabi allasen, alabiliyorsan kepekli al, tam buğday al, ama yanında bir şeylerle ya da üstünde az yağlı sosla yediğinde gerçekten besleyici.


  • bradshaw  (25.12.14 08:41:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.