[]

reyting ölçümü

nasıl yapılıyor? işte o dizi 1.geldi şu film total'de 2.geldi gibi ölçümler neye göre düzenleniyor.




 
Valla bir ara televizyonlara reyting ölçüm cihazı takılıyor diye bir geyik vardı. belli bir kesimi temsil eden kişilerin televizyonlarına takılıyor, istatistiki olarak bir dağılım ile sonuçlar çıkarılıyordu. bu cidden geyik de olabilir yalnız.


  • himmet dayi  (24.12.14 12:52:13) 
Bir ara da "digiturk digibas" verilerine göre birinciyiz diyordu bir kanal. alet geyik değil bildiğim kadarıyla, önceki yıllarda onunla ilgili bir skandal falan da olmuştu okan bayülgen anlatıyordu programında.


  • sotw  (24.12.14 12:57:35 ~ 12:57:47) 
himmet dayı doğru dediğin. 2000 küsür olması lazım, hane seçiliyor. eğitim-gelir durumu, yaş, cinsiyet vs gibi faktörlere göre. yurtdışında sosyal medya da ekleniyor, kaydedip izlemeler vs de. türkiye'deki reyting sisteminin o kadar genişletildiğini sanmıyorum.


  • patiska  (24.12.14 12:59:03 ~ 13:01:36) 
tamamen tesadüfen ya da bilerek kişiler seçiliyor. evinize bir cihaz takılıyor ve tv izledikçe puanını birikiyor ve bu puanlarla çeşitli hediyeler alabiliyorsunuz.

ben evlenmeden önce, annemlerle oturduğum eve benim olmadığım bir vakit gelip adımı soyadımı söyleyip bu cihazı takmak istemişler. annem benim işte olduğumu, basın mensubu olduğumu söyleyince "o zaman cihazı takamayız, medya kurumunda çalışanlara cihaz veremiyoruz" diyerek gitmiş.
  • teknikekip  (24.12.14 13:02:22) 
people meter adı verilen bir cihazın türkiye'yi temsil eden bir örneklem seçilerek, seçili örneklemdeki evlere yerleştirilmesi ile yapılıyor. (bkz: evren) (bkz: örneklem) (bkz: temsiliyet)
yani evet gerçekten bir cihaz yerleştiriliyor, belli bir kesimi temsil eden değil, Türkiye evrenini temsil eden örnekleme uygulanıyor.

wikipedia bilgisi:
Türkiye'de TV izleyicileri Televizyon İzleme Araştırma Komitesi (TİAK) adlı özel kuruluş tarafından AGB Nielsen Media Research'e yaptırılır. Bu bilgiler TIAK'ı finanse eden reklam ve televizyon şirketlerine dağıtılır.

ek: www.tiak.com.tr

bir ek daha, agb nielsen eski şirket, tns yapıyor olmalı artık.
  • nimberjack  (24.12.14 13:03:14 ~ 13:06:11) 
evet yenisi tns. bir ara skandal yaşanmıştı, herkes şikayetçi olunca değiştirdiler.


  • patiska  (24.12.14 13:08:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.