[]

Cumhuriyet tarihinin en büyük aydını kimdir?

Geçen gün arkadaşlarla konuşurken "Attilâ İlhan Cumhuriyet tarihinin en büyük aydınıdır." dediler. Düşündüm, roman var, şiir var, gazetecilik var, senaristlik var, tarihle ilgilenmiş, siyaset üzerine kitapları çok.

Ama durup düşünmeden onaylamadım. Sizce kimdir?

Siyaset, tarih, roman, şiir, sinema, felsefe, resim, tiyatro, çeşitli doğa bilimleri, çeşitli toplum bilimleri, gazetecilik vs. gibi farklı alanların pek çoğunda emek ve eserler vermek ana ölçüt. Yan ölçütler (bana göre), toplumcu olmak, emperyalist güdümlü olmamak, asgari ilerici tutumlar diyebileceğim laik, ırkçılık karşıtı, halktan yana, bağımsızlıkçı, üniter yapıyı savunur bir tutumda olmak...

Size göre kimdir/kimlerdir Cumhuriyet tarihinin en önemli aydın(lar)ı?

 
orhan pamuk, yaşar kemal, daron acemoğlu, ulus baker ilk aklıma gelenler


  • merkezefendi  (22.12.14 19:14:33) 
"üniter yapıyı savunur durumda olmak" bir aydınlık göstergesi midir diye düşündüm okuyunca. biraz şey gibi olmuş, siz doğru gördüğünüz şeyleri aydın olmak için şart koşmuşsunuz gibi.

neyse, bir sürü isim sayılabilir. ama siz daha siyasileşmiş figürleri soruyorsunuz anladığım kadarıyla (sıraladığınız özelliklere bakarsak). bu durumda ecevit diyebilirim. siyasetin doğası gereği getirdiği bazı yanlışlarını (örneğin, türban meselesinde merve kavakçı'ya tutumu) bir an için gözardı edersek, gerçekten aydın bir insandı. örneğin, daha hiç kimse dillendirmemişken kürt meselesine atıfta bulunup "türkiyeli" sıfatını şiirlerinde kullanmışlığı vardır.

edit, üşenmedim şiiri buldum getirdim:


Pülümürün bir dağ köyünde gördüm onu
yaşını sordum bir giz gibi güldü
kimi seksen dedi köylülerden kimi yüz
yüzüne baktım bir giz gibi güldü

bir asa vardı elinde
bir solmuş kırallığın
kadifeden harmanisi üzerinde
bir hititliydi o bir selçukluydu
bir ermeniydi bir kürttü
bir türk

yaşını sordum bir giz gibi güldü
koluma girdi bir soylu kadınca
tozlu köy yolunda sürüyerek eteğini
beni tek gözlü sarayına götürdü
köy yapısı kulübesinin

zamanı onda yitirdim ben
yitik zamanlara onda eriştim
en soylu yoksulluğun toprak döşeli sarayında
bir taç gibi kondu başıma Türkiyeliliğim
  • cevap botu  (22.12.14 19:24:36 ~ 19:31:37) 
Aziz nesin


  • ground  (22.12.14 20:06:25) 
attila ilhan bunlardan biridir bana.

orhan pamuk, sevan nişanyan diğer aklıma gelen isimler...
  • ruhi bir banyo  (22.12.14 20:20:49) 
çakayım üniter yapıya. fikret başkaya, ismail beşikçi, sevan nişanyan ve daha bilumum sakıncalı. ne bilem, hikmet kıvılcımlı, vedat türkali. dücane cündioğlu ve celal şengörü de severim diyeyim de bir sağdan bir soldan karıştırıp aklımca ne mal olduğumu gizleyeyim.


  • namus ninjası  (22.12.14 20:28:47) 
üniter yapıyı savunup, halktan yana, bağımsızlıkçı, ırkçılık karşıtı olamazsın. soru hatalı.


  • rygard  (22.12.14 20:43:11) 
Ben de Aziz Nesin diyorum. Sadece yazdıklarıyla, söyledikleriyle değil, kurduğu vakıfla da o çok bilir solcu rakı masası aydınlarının "iki çocuğu eğitmekle memleket mi kurtulacak" laflarını bir güzel kendilerine yedirdiği için.


  • sevgikusunkanadinda  (22.12.14 20:53:11) 
kuşum aydın (yapasım geldi kusura bakma)

ama bence de aziz nesin
  • reavelyn  (22.12.14 21:58:36) 
hasan ali yücel


  • kablelvuku  (22.12.14 21:59:48) 
en büyüğünü bilmem. çok önemli de değil şu yaşadığımız mezbelede.

şu an "hayrettin karaca" islamın işine yarar kaidelerinin göz önüne konduğu yarı şeriat ülkesinde yaşıyoruz. şu an en büyüğü o.
  • zvonimir  (22.12.14 22:16:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.