[]

bir balığı mutlu etmek

çok yakın bir arkadaşımın kardeşine 3 adet japon balığı hediye gelmişti. büyük bir fanusta yaşıyorlardı. fakat yemlerini düzensiz verdiler, suyu bulanıklaşıncaya kadar değiştirmediler. balıklardan 1 tanesi öldü. sonra başka bi gün gittim. 1 balık daha ölmüş ve suyun içinde duruyor ölü halde. dedim bari alın şunu ya kalan son balık diğerinin cesediyle yüzüyor farkında mısınız?
haa ya onu alcaz da kaç gündür unutuyoruz dedi. kaç gündür mü?! dedim. ben de yeni öldü sanmıştım yani. balığın ölüsünü bile fanustan çıkarmayacak kadar umursamazlardı. ben de dayanamadım kalan son balığı aldım eve getirdim. yaklaşık 7-8 aydır ben bakıyorum. suyunu düzenli değiştiriyorum. yemini hiç eksik etmiyorum fakat yine de ne zaman baksam içim burkuluyor.

yani tek başına, çok yalnız. balıkların duyguları var mıdır bilmiyorum fakat onun için günde 1 kere yem atmaktan daha fazla şey yapmak istiyorum. adını murtaza koydum. beni duyuyor mudur bilmiyorum ama başına gidip fanusun camına parmağımla hafifçe vurup oyunlar filan yapıyorum. murtazaaa nasılsın oğlum diyorum.

ya aklıma gelen tek şey şu: şimdi bu hayvana günde 1 kez 1 tane yem atılıyor. ve hayvan o yemi yerken sanki çok mutlu oluyor. hıphızlı hareket ediyor. kuyruk çırpıyor filan. neredeyse havada kapacak. e bu mutluluğu günde sadece 1 kez yaşayabiliyor. ben de diyorum ki acaba yemi ikiye üçe kırıp gün içinde azar azar mı versem? böylece 2-3 kez mutlu olmuş olur.

murtaza için ne yapabilirim arkadaşlar? bi fikri olan var mı?

 
7 aydır yalnız yaşayan balığa arkadaş alma, uysallaştığı için yeni elemana anında yem olur.


  • divit  (20.12.14 23:22:00) 
öncelikle balığı akvaryuma alıyoruz, o fanus cehenneminden kurtarıyoruz. fanusun balıkların ömrünü kısalttığını biliyor muydun?

daha sonra o akvaryuma akvaryumun büyüklüğü nispetinde motorlu havalandırmalardan alıyoruz. abartı bir motor alıp hayvanı perişan etmiyoruz. akvaryumun dibine uygun kum ve saklanabileceği aksesuar alıyoruz, bunu çok seviyorlar. googlea akvaryum aksesuarı yazsan çıkar zaten bir sürü görsel.

suyun sıcaklığını takip etmek için akvaryum içi termometre alıyoruz, japonların ideal su sıcaklığını akvaryum.com'dan öğreniyoruz. (bizim japon öleli çok oldu, kaçta tutuyorduk hatırlamıyorum)

suyunu hiçbir zaman tamamen değiştirmiyoruz. bizim japon mantar olmuştu su komple değişince. akıllandık, 1/3 eski sudan boşaltıp yerine taze su koyuyoruz haftada bir. mantar olursa (beyaz lekeler) mavi solüsyon damlatıyoruz.

yazacak daha çok şey çıkar. en iyisi akvaryum.com'a uğra.
  • vesna  (20.12.14 23:37:11) 
Yok ben akvaryum almam dersen oksijen taşı satılıyor, en azından ondan al. Temiz hava daha çok mutlu eder.


  • angelus  (20.12.14 23:40:04) 
öncelikle fanusun dibinde çeşitli taşlar, deniz kabukları ve 1 adet küçük cam şişe var, yatay duruyor. ve fanus cidden çok büyük. neredeyse akvaryum kadar. ben de suyun tamamını asla değiştirmiyorum ve içme suyu koyuyorum hep. ama balığın pisliği fanusun dibinde taşların altında kalıyor. ben bir kısım suyu çıkarıp içine yeni su koyarken tüm pislikler havalandı. çok kötü oldu. ben de tüm suyu döktüm. hayvan foseptik çukurunda gibi yaşıyordu. onun yerine fanusu komple temiz içme suyuyla doldurdum. şimdiye kadar 7-8 ayda 2 kez komple su değişimi ve fanus temizliği yaptım. kalan zamanlarda suyu azar azar değiştirdim.

akvaryum pompa meselesini yaptım diyelim. dibindeki pislikleri nasıl temizleyeceğim suyu tamamen değiştirmeden?
  • eskiden sizofrendim simdi iyiyiz  (20.12.14 23:46:47) 
www.hepsiburada.com

dip sifonu alıp su değişimlerini dipten çekerek yaparsan hem dipteki pislikleri çekersin hem de suyun 1/3 ünü almış olur yeni su koyarak tazelersin.

yeni suyu da koyarken yavaş yavaş koy ki dipte kalan pislikler ve balık acayip bi girdabın içinde kalıp strese girmesin
  • eeb  (21.12.14 00:05:17) 
komple değişime gerek yok. akvaryumu temizleyeceğin zaman hiç suyu bulandırmadan suyun yarıdan çoğunu ayrı bir kaba al, balığı da o kaba al. sonra akvaryumu temizle istediğin gibi (ama asla deterjan kullanmadan). eksilen miktarda su ilave et. suyun ısısını kontrol et ama, soğuk da olmayacak, sıcak da. en son olarak da balığımızı ayırdığımız eski suyuyla beraber tekrar akvaryuma koyuyoruz. biz böyle yapıyoruz yani. dip çekim yapan vs de var ama gerek yok, böyle de halloluyor.

edit:
dip sifonu kullanacak olursan kumu karıştırmadan yap. sadece kumun yüzeyindekileri al. akvaryum.com'da bunun üzerinde özellikle duruyorlardı diye hatırlıyorum.
  • vesna  (21.12.14 00:13:35 ~ 00:22:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.