[]

zaman yolculuğu

bir sorum geldi anı daha.

sizce zaman yolculuğu yapılıyor mudur? olabilitesi var mı mesela? yine zaman takıntım depreşti de, sizin de fikrinizi merak ettim.


 
Benim yasam surem icinde en azindan gecmise dönük yapildigini sanmiyorum. Ufak bi test yaptiydim da.
Ha yarin araba carpar olurum ertesi gun kesfedilir onu bilemem bak.

  • rayde  (20.12.14 21:39:04) 
Zannetmiyorum. Keşke yapilsa.


  • damdanakan  (20.12.14 21:39:48) 
  • la noix  (20.12.14 21:40:07) 
Geriye yapilacagini sanmiyorum. Cunku (bkz: buyuk baba paradoksu)
Ama ileriye yapmak mumkun. Hatta cok kucuk miktarlarda yapiliyor da. Mesela "muyon" denen parcaciklar Dunya'da bunu yapiyorlar atmosfere giriste.
Ileri gitmenin olabilitesi var, uygulanabilirligi yok.
  • delifaruk  (20.12.14 21:40:22 ~ 21:44:14) 
Ayrica Stephen Hawking, karadeliklerin zamanda yolculuk yapmayi falan saglamayacagini, bu hayallere kapilmanin bos oldugunu, "solucan deligi" diye birsey olmadigi soyluyor. Zaten bu sadece bir teoriydi.


  • delifaruk  (20.12.14 21:42:09) 
@sadakatsiz,
bahsettigin ileri gitme olayi isik hizini astigin noktada gerceklesen bir olay degil. Isık hizi asilamaz zaten o ayri bir konu. Isik hizini astiktan sonra zamanda ileri gidersin diye birsey yok. Isik hizi, zaten buna ulasildiginda zamanin duracagi hiz olarak kabul ediliyor, gerisini sen dusun:)
Isik hizini asmak degil, bu hiza epey yaklasarak 10dk>10yil olayi gerceklesebiliyor. Oyle olsaydi, hizini artirarak zamanda ileriye yolculuk yapmak mumkun degil demek zorunda kalcaktik.
  • delifaruk  (20.12.14 22:02:51 ~ 22:03:00) 
benim bildiğim kadarıyla da, ışık hızını aşabiliyorsan zamanda "geri" kalıyorsun -geriye yolculuk etmek gibi değil de, zamanın senin etrafından akması gibi düşün, sen geride kalıyorsun- bununla ilgili bir geyik vardı, ne kadar doğru bilemiyorum ama, amerikan'ın fırlattığı uzay araçlarından birindeki atom saati, dünyadaki atom saatine göre "geride" kalmıştı bir kaç nano saniye kadar mı ne sanırım, yani fazla değil, çünkü hızı fırlatıldığı sırada aşırı yüksekmiş -gene bir ışık hızı değil tabi, o imkansız şu anki teknoloji ile ama, gene de atom saati geride kalmış mekik içindeki.

bir de, varşova'da ellilerde yapılan gizli bir deney vardı diye hatırlıyorum, bir atomun hızlandırıcı üzerine -manyetik hızlandırıcı idi sanıyorum- titreşiminin arttırılması ile enerji formuna geçmesi ve ortadan kaybolması ile ilgiliydi -yani atom zamanda nereye gitti onu bilmiyorlar ya da komple yok mu oldu o da belli değil- ama tüm bunlar geyik de olabilir :D

o değil de, nasa'da bir ara warp motoru geliştiriyorlardı güya, belki onla birşeyler olur. aslında bilinen bir araştırma var -bu daha bilimsel bir veri :D - nörologlar ve psikiyatristlerin ortak bir çalışmasına göre, insan beyni olamayacak bir şeyi düşünemiyor, yani çok imkansız olan bir şeyi beynimiz zaten düşünemez -ha böyle deyince de bir easter egg hesabı gizli paradoks var, o da ayrı :D - velhasılı kelam, zamanında denizaltı yapılamaz, aya gidilemez, diye geyikler yapıldı ve bunların aksi ispatlandı. niye gene olmasın ki?

not: büyük baba paradoksunu bilmekle birlikte, bir de zamanın rölatif etkileri var, o konuya hiç girmiyorum yoksa çıkamayız. ama konuşması eğlenceli tabi bu konuları, o da ayrı :D
  • pasp  (20.12.14 22:35:45) 
Zaman düz bir çizgi ise sadece an vardır yani hem geçmiş hem de gelecek an ın içinde olur.


  • bebekkoala  (20.12.14 23:08:56) 
şimdi bu karadelik, solucan deliği vs. ben bu gibi kavramlardan pek anlamam ama, zaten bi 15-20 yıl öncesine göre çok hızlı yaşıyoruz. normalde aylarca Süren yolculuklar bugün uçakla saatlere hatta dakikalara inmiş durumda. bi hasat aylar sürerken şimdi tarım makinaları ile gün bile almıyor. yani ne bileyim bu da bi nevi geleceğe daha hızlı ulaşmak değil mi? bş nevi zamanda yolculuk gibi.


  • kumlupara  (20.12.14 23:16:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.