[]

basketbolda son saniye basketi hakkında

dün bir arkadaşım sordu. aklıma takıldı. muhtemelen kuralı tam bilmediğim için oldu.

normalde inişe geçen top engellenirse basket sayılıyor ama top potadan sektikten sonra alınabiliyor diye biliyorum. hatta serbest atış sırasında sanki sektikten sonra potaya girecekmiş gibi olan topların bile hemen potanın üstünden alındığını gördüm kaç kere.

şimdi diyelim ki süre dolmadan top elden çıkıyor ve top havadayken süre doluyor. top potadan sektikten sonra içeri girecek. ama rakip oyuncu top tam sektikten sonra hemen potanın üstünden alıyor topu. aynı serbest atışın ribaundunu hemen aldıkları gibi. ama almasa girecek o top.

basket sayılmayacak tamam da. rakip oyuncunun yaptığı da yanına kar mı kalacak. maç da bitti top potaya gelmeden önce.

 
serbest atışın ribaundunda alınan top da girmeyecek top. çemberin çok yakınında olması gireceği anlamına gelmez. kuralda çemberin üstünde çemberle aynı çapta hayali bir çember düşünülr ve top bunun içindeyse topa dokunulduğu anda basket sayılır. son saniye olması da bu kuralı değiştirmez tabii ki. yani o silindirin içindeyken dokunulursa basket sayılır.


  • tepedeki psychedelic adam  (20.12.14 20:44:48) 
@tepedeki psychedelic adam hocam senin dediğin nba'de.avrupada top potaya değdikten sonra çelinebilir sadece topun bi kısmı girmiş, çemberin ağzındaki toplar çıkarılamaz.
sorunun cevabına da gelecek olursak o kadar senedir basketbol izlerim ben de emin değilim çünkü süre bitmiş dokunamayabilir de valla emin değilim.hiç karşılaşmadım böyle bi durumla

  • high hopes of the sozluk  (20.12.14 20:51:09) 
mantıken düşünüyorum sadece, top çembere değdikten sonra tekrardan ivme kazanacak ve bir şekilde yön değiştirecek bu durumda da ilk inişe geçtiği an ki doğrudan sayı olma avantajını kaybedeceği için çünkü tekrardan potaya çarpıp girecek veya yükselip girecek bu durumda dokunulma hakkı oluyor olması lazım böyleliklede sayı verilmemesi lazım. Aksi olsa diğer pozisyonlarda da top hareketini tam olarak tamamlamadan alınan ribaund veya çelmelerde sayı olarak kabul edilmesi gerekirdi.


  • Sskywalkeremre  (20.12.14 20:59:25) 
süre dolduysa topa dokunamaz yere düşene kadar, benim mantığım bu. Dokunursa sayı olur.


  • charlesbukowskiineksi  (20.12.14 21:55:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.