[]

Surlardaki aslan işlemli taşların anlamı?

Topkapı suriçindeki kapıdan içeri girince bu aslan işlemeli taşlar dikkatimi çekti. Özel bir anlamı var mı?

Ayrıca bu surların hepsi ilk yapıldığı günden beri duruyor mu? Edirnekapı taraflarındaki bazı yerler tamir görmüş onu biliyorum ama Topkapı taraflarındakiler çok eski duruyor. 600-700 yıllık mı yani bunlar?

i.imgur.com

 
sur icin ozel olarak yapildigini sanmiyorum. gelisiguzel yerlestirilmis cunku. ortada iki aslan figurunun bu kadar kisa mesafede agiz agiza bakmasinin hic bir anlami olamaz.
bu taslar kuvvetle muhtemel civarda metruk durumda bir yapiya aitti. arka ve yan yuzeylerini goremiyoruz ama kose tasi olabilecek sekilde detaylandirilmislar.

  • nax  (18.12.14 00:08:09) 
i.imgur.com

Tam konumunu internetten bulduğum bir başka fotoğrafta işaretledim.

Dediğin gibi olabilir. Çünkü köşede kalan bu taşlar diğer taşlardan tamamen uyumsuz.
  • raskolnikov2  (18.12.14 00:17:25) 
Nax in dedigi gibi durum.su anki surlarin baslangici 1600 yil onceye dayaniyor.zaman icerisinde savaslar,eskimeler yikilmalarla ilgili tamiratlari var.bu tamiratlarda eski tas yigma binalarin kullanilmasi sozkonusu.aslanli kisimlar buyuk ihtimal duzgun satihlar olarak saklanmis ve tamiratta kullanilmis.

Son tamiratta yapilan kisimlarin taslari cok belirgin,bu gosterdigin alan daha eski tamiratlardan kalma.arada mezar taslarida gorebilirsin,onlarida kullaniyorlar.

Ek bilgi.alanya selcuklu doneminden beri turk-musluman karakterine ragmen eski mezar tasi cok azdir.en son 50 lerde yol yapiminda eski mezar taslarini kullanmislardir.
  • cizgilipijama  (18.12.14 00:19:06) 
Ikinci resimi eklemen ayirim icin iyi olmus.senin aslanlarin oldugu bolgeye kadar eski tamirat,ust kisimda yeralanlar 1980 lerde yapilan tamiratlar.


  • cizgilipijama  (18.12.14 00:20:26) 
Peki şuan surların arasında 1600 yıldır varolan kısımlar var diyebilir miyiz? Mesela Topkapıdan Ulubatlı ya inerken görülen surlar çok eski duruyor. 1600 yıllık mıdır?


  • raskolnikov2  (18.12.14 00:21:53) 
Yeni yapılan tamiratların neye göre hangi plana göre yapıldığını öncesini sonrasını vb. konularda bilgi edinebileceğimiz bir kaynak var mıdır?


  • raskolnikov2  (18.12.14 00:23:00) 
Surlarin en eski alani neresidirin cevabini bilmiyorum ama sulukule bolgesinde onde yikik olan bolumler vardir,fetihde yikilan parcalarda olabilir,likos deresinin erozyonuylada yikilmis olabilir onlar eski ,sahile gectiginde yenikapinin ilerisindeki altinkapi ve cevresi alt kisimlari orjinal,ayni sekilde cankurtaran bolgeside eklemelerle beraber orjinalligini koruyor.halic kisminda genelde cani okunmus ama balat fener bolgesinde,birazda cibalide eski parcalar var.


  • cizgilipijama  (18.12.14 00:30:10) 
Temelleri 1600 yillik uzerlerine surekli ekleme ve yukseltme yapiliyor.bundan eski olan sur yenikapidan yusufpasaya dogru capraz gidiyor.marmarayda 3-4 burcu gozukuyor.binalarin altindan devam ediyor.yedekparcacilarin oldugu caddede 2-3 metre derinlikte ayni surdan var.


  • cizgilipijama  (18.12.14 00:32:38) 
kitap oneremem ama tezlerde aradigini bulursun


  • nax  (18.12.14 00:34:07) 
Yeni yapilanlarla alakali ibb nin bir kitapcigi vardi o donemde cikan onu bulabilirsin.bende bi bakinirim.bulursam haber veririm


  • cizgilipijama  (18.12.14 00:35:04) 
Simdi actim eski defterleri baktim 1986 tamirati yildiz teknik,mimarlik restorasyon bolumu konunun ilgilisi,silivrikapi,mevlanakapi bolgesi.mutlaka bununla alakali bir yayin vardir yildizda.istersen ogretim gorevlilerinede bakarim.


  • cizgilipijama  (18.12.14 00:47:31) 
Eğer öğretim görevlilerine bakabirseniz çok iyi olur. Çok teşekkürler


  • raskolnikov2  (18.12.14 01:11:37) 
Sulukule tarafındakiler yenilenmiş diye biliyorum. Tabi yakın tarihte değil.


  • Tears of Devil  (18.12.14 07:50:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.