[]

Tarihi etkileyen Türkler

Fikirsel, felsefi anlamda bir gelenek başlatan bir ekol oluşturan Türklere örnekler verebilir misiniz? Mesela İngilizler için Hobbes, Locke, Burke, Almanlar için Hegel, Marx, Weber, Ruslar için Dostoyevski gibi Türkiye tarihindeki önerileriniz kimler?

3'er isim sorulsa ne cevap verirsiniz?


 
verdiğiniz isimler aydınlanma çağı sonrası.. o çağlardan sonra türklerin hala bir düzene girip kendini doğrultamadığı aşikar. yani verilen örnekler farklı olacaktır. fakat geçmişten sorsanız mete yi verirdim. onlu sistemi tüm dünya askeri teşkilatlanmasını etkiledi. aydınlanma çağı öncesinde ise selçuklu devletinin bulunduğu bölgede çok fazla bilim adamı var. o yüzden tek tek ayrım yapamıyorum en iyisi kimdir diye. hepsi alanında iyi.

mesela çandarlı kara halil paşa'nın mehter takımını kurdurmasını da çok takdir ederim. mehter denilen şeyin işlevi göbek ata ata savaşmak değildi. çağımızdaki kulaklık ve haberleşme cihazlarının yerine geçiyordu. farklı müzik sesleriyle 1000 lerce asker bir sağa bir sola kaydırılabiliyordu. bu basit görünen işlevsel buluş osmanlının savaşta orduları çok kolay kontrol etmesini sağladı. karşısındakilerin de genellikle ata binip toplanarak bodoslama saldıran soyguncu tayfası olunca avrupa kıtasına geçmek ve balkanları almak zor olmadı.
  • insomni4c  (17.12.14 15:54:49 ~ 16:02:41) 
ruslar için dostoyevski mi ? garip bir örnek olmuş. gerçi diğerlerinin de hepsi çok oturaklı değil ama dostoyevski girerse atatürk de diyebiliriz çok rahat.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (17.12.14 15:57:29) 
yunus emre.

tek isim yeterli bence.
  • sage  (17.12.14 16:06:06 ~ 16:06:18) 
Düşünüyorum da fikir felsefe alanında harbi hiç yok lan.
Üç, beş bir şeyden Atatürk belki olabilir. Yunus Emre olabilir.

  • secilmis uye  (17.12.14 16:07:35 ~ 16:07:47) 
Fatih Sultan Mehmet sanırım, o olmasa bilinen dünya haritası bundan 180 derece farklı olurdu .


  • docrivers  (17.12.14 16:09:33) 
ve evet bu örneklere göre atatürk verilebilir. çanakkale cephesindeki sert direnişin en önemli adamlarından birisi olarak ingilizlerin çarlık rusyasına yardım götürememesi çarlığın çöküşünü sağladı ve bolşevikler yükseldi denilebilir ya da anadoluda m. kemal'İn başlattığı istiklal harbi neticesinde ingiliz parlamentosunun karıştığı, sömürgelerini bırakmak zorunda kaldığı ve ortadoğu karakolunu yavaş yavaş birleşik devletler'e bıraktığı çıkarımı yapılabilir. çok geniş çünkü yelpaze.

fakat farkettiyseniz türklerin olayları hep askerlikle ilgilidir. türkler asker millettir. gerçekten en iyi yaptıkları şey savaşmaktır. öyle pek fazla oturup düşünen adam figürü bulamazsınız. genellikle tarihte türk devletleri bilimsel gelişime önem vermeye başlayınca askeriyeyi de devlet teşkilatlanmasını da sallayıp boşlayarak yıkılıyorlar. ironik baya. şimdi yeni bir çağdayız tabii. örneğin halil inalcık tarih konusunda ekol oluşturmuştur. hala yaşıyor. muhtemelen değeri ölünce bilinecek. bu gazi yaşargil gibi insanlar için de geçerli. eh açık konuşalım.. osmanlı devletinin 16. yy ın ikinci yarısından sonraki hali de resmen çöp olduğu için hiç örnek çıkmaz karşınıza aydınlanma çağı avrupasındaki gibi.
  • insomni4c  (17.12.14 16:15:18) 
Aslinda benim aklima cemil meric necip fazil vs gelmisti ama farkli gorüslerden almak istedim inalcik hoca ilber ortayli vs eklenebilir isteye


  • adukyuedines  (17.12.14 17:06:25) 
Dunyayi degistiren ve sekillendiren 8 olayla ilgili 8 haftalik bir seminere gitmistim. Bu 8 olay arasinda Turklerle ilgili olarak sadece 13. yuzyilda Cengiz Kagan ve Mogol Imparatorlugu'nun etkileri vardi.


  • crown  (17.12.14 18:42:18) 
Sanırım tarihi etkileyen derken bir ekol ortaya çıkarmaktan bahsetmişsin askeri politik bir şey değilse türkiye tarihini fikirsel anlamda etkileyen bence nihal atsız, fuat köprülü, said nursi, ismet özel verilebilir. Genelde sufi islamcı gelenek ön plana çıkıyor sonuçta türkiye varoluşu itibariyle batıya karşı rövanşisttir


  • cun ta  (17.12.14 18:54:21) 
@adukyuedines aslında ortaya yeni bir şey atmış adam sayısı çok az. senin dediklerin belge adamı sonuçta. araştırıp ortaya çıkarıyorlar.


  • secilmis uye  (17.12.14 21:09:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.