[]

Merkezi Kalorifer Tesisatı Maliyeti?

Bina yeni, yapım aşamasında borular merkezi sisteme göre döşenmiş ancak maliyet artacağından petek ve kazan takılmamış. Demirdöküm ve ferroli iyidir dediler. model model "şu kadar kcal üretir" şekilde ayrıntılı detaylı bilgileri ve fiyatları var. Şimdi üç katlı, üç ayrı daireli, net 145 m2, 3+1 ev için düşünüyoruz. Koridordu, banyoydu, mutfaktı, salona iki adet derken toplamda sekiz petek lazım daire başına. 24 petek + kazan derken maliyet fırlıyor. peteklerde model model küçüğü var büyüğü var odasına göre. Özelliklerini verdiğim bir eve göre nasıl bir kazan alınmalı, ne kadarlık bir petek takılmalı? katı yakıt (odun, kömür) kullanılacak ve 3 daireyi standartlara uygun ısıtacak. elbette kışın hava sıcaklığı önemlidir. ev izmirde yani en soğuk görse görse belki bir bilemedin iki hafta 0 ile 5 derece arası gider gelir sanıyorum. uzun zamandır izmirde olmayınca birden emin olamıyor insan tabii. Merkezi sistem yapmasak da her kat için ayrı kazan sistemi kurulsa nasıl olur? maliyetler hakkında ne diyebiliriz?




 
Müstakil olarak döşetmek muhtemelen daha pahalı olacaktır. Çünkü petek sayısı değişmeyecek ama kazan sayısı 1'den 3'e çıkacaktır. 3 dairelik kazanın fiyatı 3 birimken 1 dairelik kazanın fiyatı maalesef 1 birim olmamaktadır. En fazla 2 birim olur herhalde.

Ayrıca petek büyüklükleri de odaların ısı ihtiyacına yani boyutlarına göre değişeceği için bu konuda yerinde ölçüm yapmadan bir şey söylenebileceğini sanmıyorum.

Ayrıca alacağınız kazanın ilk masrafından ziyade işletme masrafları önemlidir. Yani yakıtı ne kadar verimli kullandığı, yakım ve bakım işlerinin kolay olup olmadığı, uykuya alınıp alınamadığı, uykudan uyandırmak için tekrar tutuşturmak gerekip gerekmediği (bazı modelleri tekrar yakmak gerekirken, bizdeki model her 4 saatte bir otomatik olarak çalışmakta ve ateşin tam olarak sönmesine engel olmaktadır), arıza çıkarma potansiyeli ve çıkardığı arızaların tamir süre ve masrafı önemli noktalardır.

Ayrıca muhtemelen fındık diye tabir edilen 10-18 kömür kullanacağınız bir model alacaksınız. Bu modeller adından da anlaşılacağı gibi fındık büyüklüğünde kömür kullanırlar. Daha büyük olanlar redüktörü yani yükleyici helezonu sıkıştırıp motorun arızalanmasına sebep olduklarından kömür haznesinde elek olan bir model tercih etmelisiniz. Ya da uygun delikli bir elek yaptırarak kullanmalısınız. Bizdeki model elekli olduğundan yıllardır (çok şükür) herhangi bir arıza çıkarmadığı halde hemen yanımızdaki binada bu nedenle her yıl 500-600TL tamir masrafı ödenmektedir. Bu biraz da kömürün kalitesiyle alakalıdır ancak siz kömürün kalitesini çok fazla test edemeyeceğinizden elek kurtarıcı vazifesi görmektedir.
  • 44  (04.08.09 09:41:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.