[]

edebiyat sizce de biraz bayık değil mi?

selamlar arkadaşlar

edebiyat denen olayı sıkıcı buluyorum. evet çok şok edici ve salakça bir cümle gibi görünüyor ama çok sevmeyi bir türlü beceremedim, özellikle son yıllarda iyice soğudum. okumayan biri değilim, okumayı 3 yaşımdayken öğrendim. çocukken bir sürü roman okudum, stevenson, dafoe, jules verne, dumas çocuk uyarlamaları hep geçti elimden. yüzüklerin efendisi, heri potır hatmedildi. kemal tahir, abdülhak şinasi, orhan kemal çoğu klasik türk yazarı da okundu, olmadı gözden geçirildi. orijinalinden camus, voltaire, balzac, poe ve daha pek çokları okundu. kimi anlarda zevk verse de son tahlilde baydı. palahniuk da okudum, baydım. çoğu romanı 20-30 sayfadan sonra bırakıp atıyorum. zevk alamıyorum. şiir zaten komik geliyor, yani bir insanın oturup şiir yazacak kadar duygu yoğunluğuna ulaşmasını komik, arabesk ve absürd hatta biraz da korku verici buluyorum. aslında dil ile fazlaca iç içe olan biriyim, edebiyatın da dilin en yüksek seviyesi olduğunu çok iyi biliyorum ama son tahlilde fazla işi gücü olmayan zengin piçlerinin oturup şekil yapıcam diye kasarak yazdığı edebi metinlerle cebelleşmek yerine gazete makaleleri, akademik makaleler gibi bilgiyi konsantre olarak sunan metinlerle ilgilenmeyi daha çok seviyorum. sanki edebiyat, özellikle de roman bugünün dünyası için biraz sıkıcı ve zaman kaybettirici kalıyor gibi hissediyorum.

soruma gelince, edebiyatı herkes sevmek zorunda mıdır? romanları 20 30 sayfadan sonra kenara atmak ayıp mıdır? ne dersiniz bu konularda?

 
ben altı yaşımdan beri metal dinliyorum ama aslında çok kafa sikiyor. sizde üç yaşınızdan beri okuyormuşsunuz ama edebiyat zengin züppe işiymiş. bence soulmate olabiliriz.

sorunuza gelince yabancı,

edebiyatı sevmek zorunda değilsiniz, fakat anlayamadığınız şeyler salakça olmuyor.
  • fucking machine in my head  (16.12.14 18:45:18) 
Bence bayık değil. Siz de sevmiyorsanız elbette okumak zorunda değilsiniz, kim ne karışır?


  • whoosie  (16.12.14 18:47:15) 
Ben daha bayigim. Bana iyi geliyor.

İhtiyaç duymuyorsan okumayiver.
  • damdanakan  (16.12.14 18:47:38) 
ben trollerin sevmiyorum kardeş. sevmek zorunda mıyım?

edebiyatı kemal tahir, jules verne üzerinde değerlendirmek komik. işte türk eğitim sisteminin yetiştirdiği güzide aydın öğrencilerden birisi.

kimse sevmek zorunda değil. okuma sen. ama edebiyatı biliyorum deme lütfen.
  • mea maxima culpa  (16.12.14 18:51:32) 
arkadaşlar mümin sekman ve aşkım kapışmak okuyanlar lütfen cevap vermesin

www.youtube.com
  • mistreated  (16.12.14 19:08:27 ~ 19:09:46) 
derhal terk et burayi. :(

saka bir yana, tabii ki sevmek zorunda degilsin. benim gazete makalelerini ve akademik makaleleri sevmedigim gibi. romanlari kenara atmak ayip degildir. sevmediysen okuma, ne gerek var?

ek olarak, siir hakkindaki dusuncelerine kesinlikle katilmiyorum. kesinlikle.
  • papillon7  (16.12.14 19:10:59) 
Kimse sevmek zorunda degil, okumayip kenara atmak ayip degil ama yaptiginiz tanimlamalar hos olmamis


  • sirena  (16.12.14 19:20:32) 
''edebiyatı sevmek zorunda değilsiniz, fakat anlayamadığınız şeyler salakça olmuyor.''
fucking machine in my head'e bu sözü içim artı 1 diyorum ve 2.alıntımla yazımı sonlandırıyorum;

14. Do not argue with trolls — it means that they win.
kaynak: rulesoftheinternet.com
  • air  (16.12.14 19:21:45) 
adam edebiyata salakça dememiş ki? hemen salakça kelimesini görenler başlamış eleştirmeye. önce bir okuyun yahu.


  • sen olmayan cocuk benim  (16.12.14 19:35:07) 
boşver abi ilk cümleyi neresiyle okuduğu belli olmayanlar dünya külliyatını okusalar ne değişir :/


  • mistreated  (16.12.14 19:37:39) 
ilk cümlene bakarak salakça demedim. senin tanımladığın sıfatları toparlayınca ortaya çıkan şey belli. kalitesiz bir tekrara düşmeye luzüm görmedim. şöyle mi demeliydik? "edebiyat, arabeskçe, züppece, abzürdçe değil." ne? te allam.


  • fucking machine in my head  (16.12.14 19:45:06 ~ 19:47:31) 
Diğer cevapları okumadığımı belirteyim önce.

Edebiyatı sevmek zorunda değilsin. Ben edebiyatı da severim, teknik kitap okumaktan da hoşlanırım, akademik makale de okurum, gazete makalesi de. Sende takıldığım nokta, 20-30 sayfa okuyup sıkılman. Özellikle klasiklere biraz daha şans tanıyabilirsin. Çok uç bir örnek vereceğim belki ama Dostoyevski'nin "Yeraltından Notlar"ının ilk 20-30 sayfası bana inanılmaz sıkıcı gelmişti; adamın iç dünyasını anlatıyor. Fakat sonrasında inanılmaz güzel bir akış yakalıyor. İlk 20-30 sayfayı kendimi zorlaya zorlaya 1 ayda ancak bitirdim. Bitirdiğim gibi de kitabın kalanını bitirdim.
  • gzg  (16.12.14 20:47:44) 
gzg +1 yer altından notlar harbiden çok güzel bir kitap. dediği gibi ilk bölüm sıkıcı biraz ama ikinci bölüm muhteşem.

suç ve ceza dan daha çok beğendiğim bir kitap hatta.
  • sen olmayan cocuk benim  (16.12.14 21:12:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.