[]

hiç bozulmuş jelibon gören var mı?

bozulmuş derken yenmeyecek duruma gelmiş, küflenmiş, oksitlenme olmuş gibi bozulma.

yazın güneşte şekli kayıyor ama soğutunca tekrar yenecek kıvama geliyor. ya da çok dışarıda kaldığında sertleşiyor ama yine de yeniyor (kuru kayısı gibi oluyor)

ama ben hiç bozulduğunu görmedim.

 
mcdonalds, burger king gördünmü?

ya da torbalı lavaşlar var onları gördünmğü?

koruyu madde işte. ayrıca jelibonda ne var bozulacak? toz şekerde bozulmuyor
  • ibomiu  (16.12.14 14:52:16) 
o halde jelibonları hava almayacak şekilde kuru ve serin bir ortamda saklarsak yıllarca bozulmayacak bir besin kaynağımız olmaz mı?

içinde şeker var, enerji verir. ayrıca sığır jelatini sayesinde içinde (çok olmasa da) protein var.
  • thracian  (16.12.14 14:54:40) 
  • dessy  (16.12.14 14:54:56) 
@dessy verdiğin ilk linkte ömrü geçen jelly beanlerin (ki bunlar jelibon değil daha kompleks şeyler, içindeki kısım yapış yapış zaten) en fazla dişlere yapışıp zarar vereceğinden bahsediyor, zehirlenme hiç yok.

ikinci linkte de sadece zamanı geçmiş jelly beanlerin sertleşmesinden bahsediliyor, yine bozulduğunu gören olmamış.
  • thracian  (16.12.14 15:03:33) 
besin değeri yok. sadece çöp. sadece onunla beslenirsen kısa sürede sistemin iflas eder, ölmesen de diyabetten sürünürsün.


  • ytse jam  (16.12.14 15:04:35) 
thracian, denemeyi düşündün mü hiç?


  • dessy  (16.12.14 15:13:41) 
denemeyi çok düşündüm de 2 sene onu bekleyecek kadar dayanabileceğimi zannetmiyorum :) canım çekince yerim onları ben.


  • thracian  (16.12.14 15:17:11) 
görmedim; çünkü jelibonun su oranı çok düşük ve canlının çoğalması için şeker oranı yüksek, yüksek olunca çoğalamıyorlar, reçel misali. reçelin su oranı çok düşürülürse bozulmaz veya bozulacak şekilde su kalacaksa da içinde sitrik asit(limon suyu veya limon tuzu) eklenerek ömrü uzatılır.

ayrıca jelibon nem de tutmuyor. bozulabilecek bir ürüne nem tutucu konulursa veya nemi çok düşük ortama konulursa ömrü uzar. jelibon için nem tutma olayı da yok; nem tutup su oranı yükselemediği için mikroorganizma faaliyetine kapalı hale geliyor. şeker oranı yüksek olsa bile nem aldığı noktadan bozulma görülebilir. örneğin, su oranı mikroorganizma faaliyetini engelleyecek kadar uçurulmuş anneanne reçeli nemli ortamda nem tutar halde olduğu için bozuluyor vs. vs.

edit: soru "neden bozulmuyor" değilmiş.
  • uykusunu yakalayan adam  (16.12.14 16:26:52 ~ 16:33:08) 
4.bp.blogspot.com

BOzulan bir şeyler var tabi.
  • Cursed Chico  (16.12.14 16:59:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.