[]

Kitap yazmak

Çevrenizde hiç yazar var mı ? kitap yazmak için sizce gerekenler nelerdir tamam insanın içinde bitiyor ama ben gözleme dayalı bilgiler edinmek istiyorum, ya şu adamda böyle böyleydi ondan yazar oldu yada ondan iyi yazıyor diyebileceğiniz neler var, ben hayal gücüme falan güvenirim , en geç 1-2 sene içinde böyle bir şeye atılacağım ama tecrübe sıfır biraz bilgi edinmek istiyorum.




 
fil hafızalı olmak özelliklerden biri olabilir. onun dışında çok okumak ve diline hakimiyet ve edebiyata yetenekli olmak elbette.


  • mega idea  (16.12.14 14:39:47) 
abim kitap yazdı. çok zeki adamdır aslında odtü-endüstri mühendisliği mezunu ama doğrudüzgün çalışmadı. sonra da kitap işine girdi. fena da değildi yazdığı kitap


  • sta  (16.12.14 14:41:43) 
daha önce yazma deneyimin oldu mu hiç? çocukluğundan beri bir nevi uğraşın olmalı. kimisi müziğe, kimisi spora, kimisi resme, kimisi teknolojiye sararken sen en çok yazmaktan zevk almış olmalısın. ergenlik ve gençliğin kıç cebinde kalem kağıt taşımakla geçmeli. bilgisayarını açtığında içinden diğer insanların aksine yazmak karalamak gelmeli. en yakın arkadaşınla en eğlendiğin uğraş ortaklaşa bir şeyler yazmak yaratmak olmalı. sıfır tecrübeyle bir sabah kalkıp "hadi ben de bir şey yazayım" dersen duvara toslamış gibi olursun, hevesin başlamadan biter.

ben çoğu insanın aksine deli gibi okumanın ya da entelektüel birikim sahibi olmanın gerekli olduğunu düşünmüyorum. kurgusal zekan varsa, zevk sahibiysen, insanlara anlatacağın bir şey varsa ve yazmak eskiden beri uğraşın olmuşsa sen de kayda değer bir şey yazabilirsin, bu kadar basit. tarihte bütün yazarlar klasikleri yalayıp yutmuş insanlar değil, hayatında kitap okumadan meşhur olmuş, edebiyata yön vermiş insanlar var.

not: 15 senelik en yakın arkadaşı yazar olan, kendisinin de o unvanı almasına az kalmış otuz yaş üstü bir insan olarak cevap verdim.
  • sir gawain  (16.12.14 14:46:36 ~ 14:52:32) 
kitap yazmak için evvela işsiz olmak gerekir. yevmiyeli bir işin pençesine düşmemek gerekir.


  • mula  (16.12.14 14:47:03) 
Bunun üzerine düşünen kişi muhtemelen piyasadaki herkes gibi(yukarıda örneklerini de vermişler) yazabilir. Gerçekten nadir ve kıymetli yazabilen kaç tane yazar var ki? Bundan 20 yıl sonra bu yazılanlardan hangisi hatırlanacak? Sen de, bu soruyu sorabildiğine göre, onlar gibi oturup yazabilirsin. Hatta parasını verip bastırırsın da. Sonra "yazar" sıfatını kullanırsın. Maalesef ki herkesin, ne kadar boş olursa olsun, kendini ifade etme, edebiyat/felsefe yapma şansı mevcut bu çağda.


  • protector  (16.12.14 15:27:29 ~ 15:29:19) 
alper canıgüz yan komşumdu. ona bu soruyu sormuştum ufak bi öykü yazmıştım çok beğenmişti. bir defa çok iyi gözlem yapabilme kabiliyetin olucak, dilin zaten kitap okuyarak gelişir zamanla. ama o gözlem kabiliyeti doğuştan gelen bir şey. emekli bir öğretmenin oğlu ve kızı ile yaşadığı hayattan bir kuple de yazabilirsin, ahmet ümit gibi cinayeti işleyenin saçma biri çıktığı dandik cinayet kitapları da, önemli olan insan tasvirleri.

mesela kafası bandanalı bodrum'da kaşını bıyığını alan alman ülkücülerin plaj voleybolu oynamaları bir gözlemdir, bunların sabah sabah bira içmesi, hakeza aynı... bunlardan kurgu yaratmak sorun değil. kitap okuyarak gelişir o.
  • camfrog sonmez  (16.12.14 15:28:26) 
Türkiye'de her gün ortalama 5 roman yayınlanıyor. bu sadece roman, dikkatini çekerim. başka çeşitler de var.

www.edebiyathaber.net

yazar olmak zor değil, hatta çok kolay. ancak bu yazarlardan kaç tanesi bu mesleğe devam edecek ve 1 nesil sonra hatırlanacak? belki hiç birisi.

senin gibi edebiyatla pek alakası olmayan birisi bile yazar olmak istiyor. alakası yok diyorum, kusura bakma ancak gelmiş burada soruyorsun. edebi açıdan endişelerin kaygıların yok. hayal gücü, gözlemle kotarırım, tecrübe sıfır diyorsun.

duyuruda kitap alacağım hangi kitabı tavsiye edersiniz, başucu kitaplarınız ne gibisinden sorular oluyor. orada verilen cevapları çok iyi takip ediyorum. bu kadar geniş edebiyat bilgime ve genel kültürüme rağmen nasıl yani ya, kim bunlar diyorum.

yazar olabilirsin, kitabını yayınlayabilirsin. bazı yayınevleri parasını sen verirse ya da parasının yarısını sen verirsen pekala basıyorlar.

işte bunlar hep seçenek.
  • mea maxima culpa  (16.12.14 15:58:00 ~ 15:58:32) 
babam yazıyor, roman değil. prof. dr. sağlık üzerinde kitapları var. devamlı alanında kitap okuyor, notlar alıyor, çalışıyor. ben 6 yaşındayken de böyleydi, 24 yaşındayım değişmedi.


  • sayns  (16.12.14 16:26:14) 
çevrem yazar dolu. aralarında önemli ödüller almış olanlar, ünlenmiş yazarlar da var. ben de bir şeyler yazıp yayımlıyorum işte...

ikinci sorunuzla ilgiliyse blogumu önerebilirim. uzun süredir boşlasam da bir blogum var. işinize yarayabilir: yazarodasi.blogspot.com.tr
  • microfiction  (16.12.14 20:18:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.