[]

y ve ğ sesleri aynı mı?

mesela,
anneciyim ve anneciğim deyince y ve ğ ile gözterilen sesler yüzde yüz aynı sesler mi? yakın ama farklı sesler mi?



 
yakın ama farklı "ğ"de ilk harfin uzatması gibi oluyor.


  • kuzey li  (15.12.14 21:21:13) 
şurada anlatmıştım:

eksisozluk.com
eksisozluk.com

netice itibarı ile, yüzde yüz aynı sesler değil fakat her ikisinin de bir nevi uzatma vazifesi gördüğü -yukarıdaki entry'lerde verdiğim örneklerdeki- durumlarda aynı seslere dönüşmüş oluyor. onun haricinde farklı sesler.
  • nereye bu gidis  (15.12.14 21:22:59 ~ 21:27:08) 
alakası yok. önceki sesli harfi biraz uzatıyo o kadar. ağlamak yerine aylamak mı diyoruz?


  • justinho26  (15.12.14 21:23:16) 
Ayni sesler degil. Y'de dilinin orta kismini agzinin tavanina yaklastirarak, yumusak g'de ise daha arkadaki kismi daraltarak cikariyorsun. Ayni degil.


  • delifaruk  (15.12.14 21:23:34) 
tuğçe, tuyçe farklı, sessiz harflerin tonlamaları yanlarındaki sesli harflere göre değişiyor.


  • selam  (15.12.14 21:24:16) 
yumusak g sesi
ince ünlüler ve kalin ünlüler ile kullaniminda iki farkli bir ses.

ince ünlüler ile kullaniminda yine farkli ama y'ye yakin bir ses.
  • shi aila  (15.12.14 21:29:02 ~ 21:31:11) 
'y' harfi -dili bastırarak- arka damakla çıkartılıyor
'ğ' harfi -dil kullanmadan- genizden çıkartılıyor.

aralarında böyle bir fark var.
  • air  (15.12.14 21:41:29) 
Y ve ğ ayni sesler degil ama ğ yerine bir onceki sesliyi iki kere okuyarak ayni ses alinabilir. Tuğbu- tuuba, ağlamak- aalamak gibi.


  • sckxyss  (15.12.14 21:46:45) 
ğ, kendinden önce gelen sesli harfi yarım ses oranında arttırır. başka da bir işe yaramaz. anneciyim ile anneciim demek az da olsa farklı ses


  • domates yiyom  (15.12.14 22:05:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.