[]

tek yatırım fikri ev alıp kiraya vermek olan millet?

abi biz niye böyleyiz? niye her eline 100-120 bin lira geçenin tek derdi ev alıp kiraya vermek oluyor? ev alıp oturanı falan anlıyorum, barınma en büyük kalem sonuçta bunu ortadan kaldırınca hayat çok rahat yaşanır da alıp kiraya vermek niye?

mesela bakıyorum beylikdüzü'nde caddeye çok yakın gayet güzel bir ev var, 142 bin lira diyorlar. diğer masrafları falan hiiiç saymıyorum, 142 bin verip aldınız burayı diyelim. buranın kirası 1000 lira olur sanırım.

142 bin lirayı, aylık 1000 liralık gelire dönüştürmek bana çok saçma geliyor ya. bunun arıza kiracısı var, evin başına bi iş gelmesi var, evin çıkarabileceği masraflar var vesaire.

bu işlerin uzmanı/ustası değilim o yüzden çok iddialı konuşmak da istemiyorum ama neden ulan neden başka hiç alternatif yok? niye eline para geçen ev alıyor aq? 15 küsür sene sonra kazandırmaya başlayacak bir yatırımın anlamı, hele ki bu beylikdüzü'nde bir evse, ne esprisi var yahu?

 
142 bin liralık ev 1000 lira kira getiriyorsa hemen alayım. Beylükdüzü'nde 250-300 bin liralık evlerin kirası 1000 tl civarı. Dairelerin geri dönüş süresi 20-25 yıl arası, 15 yıl altı ise alırım ben. Sonuçta senin dairenin değeri de artıyor, risksiz bir yatırım.


  • neyehbe  (15.12.14 17:41:42) 
Satmak istediğin zaman ana paran hiç bir zaman değer kaybetmiyor.


  • yatagants  (15.12.14 17:42:29) 
bence de mantıklı bir yatırım değil. yani çok getirisi olmaz genelde. (avm, tren hattı, okul vb şeyleri ayrı tuttum) fakat tek mantıklı yönü şu evi 20 yıl boyunca 1000 tl den kiraya verdin. 20 yıl sonra satmak istedin. yine aldığın paradan satabilirsin ya da biraz daha üstünden. yani bir nevi parayı sabitlemek olarak bakılıyor.(20 yıl sonra 120 bin muadili fiyata)


  • secilmis uye  (15.12.14 17:46:58) 
140.000 lirayla eğer birisi ticarete uygun bir insan değilse başka napsın?


  • sta  (15.12.14 17:47:13) 
yatırım olmayan boyutu var bir de. çok bahtsız değilsen (deprem ki sigortası var, yangın, bulunduğun bölgede/mahallede abuk bir durum olması vb) hiç bir zaman değerini kaybetmez. üstüne değerlenir. fakat bunu düşünmeyip, aman şimdi paramız varken alalım ilerde hastalık vb olur para lazım olur, çoluk çocuğun ilerideki işine sermaye olur gibisinden de çok insan var. hatta ev alan insanların (emlakçılar hariç) yarısından fazlası çoluk çocuğun geleceğini düşünüyor.

bunun gibi bir alternatif yok. döviz ve altın mesela çok çok riskli. kimse gidip 200.000TL lik altın almaz. eskiden millet altın biriktirirdi her ay atardı 2 çeyrek fakat artık seneye zarar etme ihtimali çok büyük. bizim düğünde takılan altınlar şu an dsaha düşük fiyatına gidiyor. 2012 kasımda evlendik, o zaman ki altınları satsam zarardayım.

ev iyidir, akarı kokarı yok.
  • liriamer  (15.12.14 17:49:31) 
ne yapsınlar? fabrika mı kursunlar? orta ölçekte bir imalathane mi kursunlar? ithalat-ihracat işine mi girsinler? borsaya mı yatırsınlar?

bu işleri yapanlar, zaten bu işleri yapıyorlar. bu işleri yapabilecek insanlar belli ve evet onlar yapıyorlar bu işleri. başkaları da yapamaz.

misal bi tnaıdığını düşün. kendi halinde biri olsun. hayat görüşü standart, yaşam tarzı vs belli. bu adama 500 bin tl ver ve deki al bu para senin. ne yapabilir söyle?
  • mahone  (15.12.14 17:52:24) 
genelde başka kültürlerde yatırım dediğinde hisse senetlerine yatırım gelir. yani tüzel kişilere yatırım akla gelir. misal abd'yi baştan başa saran demir yolları dahi kıtaya yerleşilen ilk zamanlarda halktan toplanan parayla yapılmış karı dağıtılmıştır. bizdeyse anonim şirketlere yapılan yatırımlar yeşil sermayenin yediği boklar yüzünden hep heba olmuştur. özellikle gurbetçinin elindeki para bu tür şeylerde çar çur olduğu için insanımızın içindeki entrepreneur ölmüştür.

Dolayısıyla böyle gayrımenkule yatırım manyaklığı başlamış, sonucunda 100 m2 rezidanslar 1 milyon tl'ye itelenmeye başlanmıştır. Devamını yüreğim kaldırmıyor şöyle alalım.

(bkz: emlak balonu)
  • mahalle sakininin korna sesiyle imtihani  (15.12.14 17:53:03) 
@mahone, ya onu soruyorum işte, evden başka bu tarz gelir getirebilecek hiiiiçbir şey mi yok? niye ev? 1 milyon versek gidip 10 tane ev mi alacak? ne bileyim bi planı projesi fikri olan hiç mi adam yok memlekette?


  • pescador  (15.12.14 17:54:11) 
ben de işte onu diyprum. bizde o vizyon yokki. bilmeyiz ki? bunu demek istemiştim. ifade edememişim :)

mahalle sakinin dediği gibi, abd'de yatırım denince insanlar hisse senetlerine yatırım yapar vs.

ama bizde kim/kaç kişi hisse senedinin ne olduğunu bilir? sokakta gezen adam bilir mi? adamın tüm yaşamı zaten bir ev sahibi olmakla geçmiş. ülke/devlet vs ona hiç bi bok vermemiş. adam bi evim olsun da rahat edeyim güdüsüyle yaşlanmış. bi zaman sonra ele avuca biraz para gelince de direk ev almaya giriyor insanlar.

evet bi plan, profe fikir vs yok hocam. olamaz da. olmayacak da. genelleme yapıyorum tabi şu an, elbet istisnalar vardır. ene genel durum bu.
  • mahone  (15.12.14 18:01:41) 
Ben de benzer şekilde düşünüp anneme sormuştum 'niye ev almak için bu kadar debeleniyorsunuz' diye 'kardeşinle sana yatırım olsun, siz satıp daha iyisini daha kolay alın diye' dedi iyiymiş o zaman eyv dedim :D


  • capitatum  (15.12.14 18:08:16) 
oyun teorisinin oyunları bunlar hep.


  • namus ninjası  (15.12.14 18:27:05) 
neden vizyonsuzluk olarak bakiyorsunuz?
garanti bi yatırım, geri donusu belli, nasi donecegi belli. anında paraya donebilecek bir durumda.

istersen git faize yatır, istersen sepet yap. bu sana kalmis. istersen git bi kamyonet al kirala, istersen taksiye ortak ol, sonuc sınırsız.

ama ev almak karlı bi girisimdir, "en karlı"sı olmayabilir ama garantidir.
  • sage  (15.12.14 18:34:33) 
şöyle ki insanlar bir işe yatırıp o işte haftada 70 saat çalışmak istemiyorlar. 1000-2000 kira alıp yatmak çok daha karlı geliyor. olay parada değil zamanda.

ben asıl "elime 500 bin lira geçsin, bankaya yatırır faizi ile yaşarım" kafasını anlamıyorum.
  • nawar  (15.12.14 19:20:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.