[]

yavru golden hakkında yardımlar öneriler vs.

atağa geçtim ve güzel yavrumuz için öneriler vs.istiyorum.

tuvalet konusunda köşeye ped koyarak başladım; ped maddi açıdan zorladığı için bi tuvalet aldım altına üstüne gazete koyuyoruz, alıştı fakat çiş yaptığı gazete kağıdı olursa kakasını da oraya yapmıyor, gazete kenarlarına vs yapıyor. evde bok partisi oluyor adeta.

ısırma konusunda; kağıt, peçete manyağı yavru olduğundan kaynaklıdır diye düşündüm etrafta kağıt, peçete bırakmamaya çalışıyorum; bugün bir kaç oyuncak daha aldım dişleri için.

hayır'dan pek anlamıyor sanki. mesela gelip ısırdığında , kıyafetlerimizi kemirdiğinde hayır diyoruz fakat bazen çıldırıyor hatta çoğu zaman anlamıyor.

onun dışında ama artık odadan çıktığında geç kızım diyince içeri giriyor.

şunu yapın yapmayın dediğiniz durumlar taviseyeler varsa alabilirim.

sevgiler.

 
tuvalet zamanla oturur sık sık değiştirin gazetelerini.
Isırma konusu dert tabi dişlerinden ve keyfinden yapıyor velet. Uzun bir süre daha yapmaya devam edecek. Peçete kağıt gazete vs şeyleri parçalamasın diye değil yutmasın diye kaldırmaya devam edin ortadan yoksa sıkıntılı sonuçlar olabilir.
Halat ip gibi şeyler var ısıracağı zaman onlarla oynayın. onları ısırsın elinizi ısırmaya alıştırmayın sonra çok zor vaz geçiyor.
Isırıyosa bir şeyi bırak diyip elinizle ağzını açın ve çıkartın ağzından ısırdığı şeyi yerine oyuncağını verin. çok sıkılacaksınız bunu habire yapmaktan ama maalesef böyle bir süreç var.
Ya da bırakacaksınız haline parçalaya parçalaya büyücek yutmamasına dikkat edeceksiniz. 1,5 yaşından sonra falan ısırmaları azalıyor. ama o zamana kadar bayağı masraf açar :)
  • erty_ksk  (15.12.14 07:25:24) 
fikrinizin değişmesine çok sevindim. eğitim biraz sabır ve kararlılık işi. şansınız bir golden retriever eğitmeye çalışmanız. ödül ile yaptıramayacağınız şey yok.

tuvalet eğitimi: goldenlar tuvalet eğitimini kolay ediniyorlar. köpek pedleri pahalı ancak hasta pedi kullanabilirsiniz. 10'lu paket 10 tl. gazete kullanacaksanız gazeteyi sık değiştirmediğiniz zaman hem koku olacaktır hem de ıslak yere ne çiş ne de kaka yapacaktır. 3 aylık olduğunda sanırım karma aşısı yapılmış oluyor. eğer aşı eksiğiniz yok ise 2 saat aralıklarla (çalıştığınız saatlerde mümkün olmayacak ama buna bir haftasonu başlarsanız 2 günde öğrenebilir.) dışarı çıkarın ve etrafa çok dikkati dağılmadan yürüyün. kısa bir tasma kullanın. koklamak istediği zaman durup koklamasına izin verin. çişini her yaptığında ödüllendirin. gece eve tuvalet yapıyor ise bunu gece de tekrarlayın. 2 gün içinde bunu dışarı çıkmak ve ödül için bir araç görecektir. daha sonrasında ödülleri azaltın ve kesin. evde zorunlu olmadıkça pedi de kullanmayacaktır ancak onun bebk olduğunu unutmayın. heyecanlandığında, sıkıştığında çişini tutamayabilir. dişi olduğu için tuvaletini tutmasını sağlayacak kasları daha çabuk gelişir. bir de tuvalet için dışarı çıkmaya alışınca her çişi geldiğinde kapıya gidecektir. evde davranışlarını gözlemleyin. size bir şey anlatmaya çlışıyorsa, kapıyı göstermek, kapı önüne yatmak, paçanızdan çekiştirmek vb. çişi geldiğini haber veriyor olabilir.

ısırma/dişleme: bu yaşlarda hem diş kaşıntısı hem de doğal hayatlarında ihtiyaç duydukları avlanma becerisi için ısırmayı öğreniyorlar. ilk tavsiyem ağzına bir şey aldığında bu kendi oyuncağı da olabilir, karşılıklı çekiştirmeyin. bunu oyun olarak öğrenip büyünce de yapmaya devam eder ve cüssesi büyüdüğünde sizi yere bile düşürebilir. size ait olan bir şeyi aldığında hayır ya da bırak gibi tek kelimeden oluşan bir komut kullanın ama her seferinde aynı komutu kullanın ve sert bir ses tonuyla vurgulayın (bağırmak değil kastım. sert ve net bir ton. tıpkı komutanların askerlere komut vermesi, kulağa hoş gelmese de canını yakmanızı söyleyen eğitimi şekillerinden çok daha iyi ve etkili) eğer komutla bırakır ise "aferin" diyerek başını okşayın, bu onun için mükemmel bir ödüldür. bırakmadığı takdirde ensesisinden hafifçe yere eğin, bastırmadan, ve komutu tekrarlayın. bu sırada ağzını kitleyecektir ancak o vazgeçene kadar siz komutu tekrar edip onun hareketine izin vermeyin. bir süre sonra oyun oynamadığınızı ve yanlış yaptığını düşünerek bırakacaktır.

genel birkaç bilgi: köpeğinize kuru mama verin. ev yemeğine alıştırmayın. yağlı ve tuzlu yemekler onlar için çok sakıncalı. kasaptan büyük dana kol kemiği alıp haşlayın, sizinki için koyun kemiği de olur, önüne koyun. oynasın. bu dişlerini temizler. ileride daha da önemli olacak. dışarıda asla bir şey yemesine izin vermeyin. goldenlar her şeyi yiyebilir. obezite riski vardır. yalvarsa da sizin ödülleriniz ve maması dışında yemek vermeyin. yavruyken çok zıplatmayın hatta 6 aya kadar merdiven inmesin diyenler var. goldenler kalça çıkıklığına yatkınlar. mümkünse yüzdürün. kışın bile denize girebilirler. sizinki küçük olduğundan üşütebilir ama goldenlar soğuk suda avlanan köpeklerdir. köpeğinizin sağlık problemi yokken nasıl nefes alıp verdiğini, nasıl yürüdüğünü, nasıl ve ne kadar yiyip içtiğini takip edin. bunları bilirseniz daha sonraki anormallikleri hemen fark edip erken müdahale şansınız olur. yağmurlu günler için köpeğinize için bir yağmurluk alırsanız tüyleri ıslanıp koku yapmaz, eve gelince tüy temizleme derdiniz azalır (12 yaşına da gelseler çamur, su birikintisi görüklerinde dayanamayıp içinde yuvarlanıyorlar.) şu an en saldırgan köpekler dahi yavru olduğu için toleranslı davranacaklardır kızınıza. aşıları yapılmış (sizinki henüz bebek, aşısız köpekler risk oluşturabilir. erişkin olduğunda sizinkinin aşıları tam olduktan sonra risk olmaz), huyunu suyunu bildiğiniz köpeklerle koklaşmasına oynamasına izin verin ki asosyal olmasın. asosyal olursa ileride her köpeğe, her sese saldırgan tepki verecek, hem sizin hayatınızı hem de kendini hayatını tehlikeye atacaktır. henüz vücudu güçlenmemişken yürüme eğitimi verin. dizinizi geçmeyecek hizada yanınızdan yürümeyi öğrensin tasma ile. detayları için birçok kaynak var internette. evde en önemlisi iki kişi olduğunuzdan ikinizin köpeğe aynı tavrı sergilemesidir. sorumluluğun çoğunu siz almış olduğunuz için siz eğiten sevgiliniz oyunla şımartan olursa köpeğiniz bocalar ve kafasına göre davranır. sahibi olarak yalnız birinizi benimseyecektir ancak bu diğerinizi daha az sevdiği anlamı taşımaz. bazı kurallar koymak istiyorsanız şu an başlamanız gerekir. mesela mutfağa girmesini istemiyorsanız ona öğretin ama bugün girsin yarın girmesin gibi davranmayın. hemen öğrenmesini de beklemeyin. insanların en çok yapıp pişman oldukları şey köpeklerini yatağa almak. yavru iken buna alıştırırsanız büyünce de gelmek isteyecektir. min. 30 kg'lık ve ayaklarını yana uzatarak yatan bir köpek yatağın yarısından fazlasını kaplar. onunla beraber uyumak istiyorsanız yatağını sizin odasına koyun ancak sizin yatağınızda yatmasına izin vermeyin büyüğünde rahatsız olacaksanız.

hep birlikte çok mutlu olmanızı dilerim.
  • madarch  (15.12.14 09:44:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.