[]

kanı soğutarak kişiyi serinletebilir miyiz?

böyle bir teknoloji mümkün mü? bileğimize taktığımız bir bileklik kanımızı serinletecek ve dolaşım sistemi sayesinde biz de serinleyeceğiz. böyle bir şey neden mümkün değil?

sağlık açısından açıklarsanız hele çok mutlu olurum. mesela kanı ısıtsak vücut ateşi çıkmış gibi mi davranır. bu teknoloji mümkün olsa nelerle karşılaşırız?


 
Bence çekelim kanı komple. Yaralanınca zırt pırt akıyor


  • kahve kokusu  (11.12.14 20:31:46 ~ 20:32:12) 
yazın her gün bi doz iyi gider ha


  • KidLazer  (11.12.14 20:35:09) 
Nasıl serinletecek kanı onu anlamadım ben. Vücut ısısını kan üzerinden nasıl düşürecek?


  • mimimi  (11.12.14 20:36:54) 
Yani nasıl bir teknoloji olsa mesela onu diyorum. Damardan nasıl becericek oyle mi yoksa mesela akışkanların özelliği falan ilgili olarak mi Yapicak bunu. Ay ne Guzel fikirmis. Tam beyin firtinasi seyi. :)


  • mimimi  (11.12.14 20:38:08) 
orasını bilmiyorum. kandaki demir moleküllerine füzyon göndlkflaksdfklsdfs. diyelim oldu yahu. olursa nelerle karşılaşırız.


  • sarper361  (11.12.14 20:38:31) 
Buuuz gibi soguk kandan içeeeen.


  • pinman  (11.12.14 20:40:54) 
vücut ısısı normalin 5 derece üstüne çıkınca işn ucunda ölüm olduğuna göre soğutmakta da olur diye düşünüyorum ben ya


  • cingenepembesicakmak  (11.12.14 20:41:35) 
direkt oldurursun herhalde. cunku isinin sabit olmasi gereken organlarin isisini dusuruyorsun. normalde usuyorsan once ellerin, ayaklarin usur mesela ic organlarin isisi dusmesin diye. bu dis etkenlere karsi bir savunma mekanizmasi, sen bunu tamamen altust ediyorsun.


  • fortisvita  (11.12.14 20:41:40) 
nirde?


  • sarper361  (11.12.14 20:42:32) 
kan zaten bu işi de görür. sorun şu, kanı doğrudan temasla soğutamazsın. pıhtı yapar. kan vüct dışı ve yabancı ortamlarda hızla pıhtılaşır. bir bileklik yeterince soğutma sağlamaz.
ayrıca bu teknolojiyi filler birkaç milyon yıldır kulaklarında kullanıyor. vücut içi tepkimeleri ise bilemiyciim. alanım değil.

  • namus ninjası  (11.12.14 20:50:20) 
aynen fillerden aklıma geldi benim de. onlar yapıyorsa biz de yapabiliriz!!!


  • sarper361  (11.12.14 20:55:15) 
biz yapıyoruz zaten. teknoloji de mümkün, ancak hayvanlar üzerinde yapılabiliyor şu zamanda (yani tam kan değil de, damarlarda dolaşan sıvıyı işte).

www.newscientist.com
  • ron dennis  (11.12.14 20:58:24 ~ 20:59:25) 
serumla ilaç aldıktan sonra, hem torbada hemde serum hortumunda ilaç kalmasın diye torba bittikten sonra 20-30ml'lik serum fizyolojik veriliyor hızlıca. oda ısısında olmasına o sırada serinlik veriyor. elimin üstünden dirseğe kadar serinlik oluyor. damla damla olduğunda hissedilmiyor. hızlıca verilirse olur belki ama o da tehlikeli. damar çatlar falan... sonra al başına belayı.


  • sutlu nescafe  (11.12.14 21:04:35) 
Şimdi yazın sen ne kadar sıcaklarsan sıcakla kanın ısısı aynıdır. Kış için de aynı, hep kanın(burda kalbe giden kandan bahsediyorum) ısısı aynıdır. Zaten biraz düşerse hipotermi olur ve muhtemelen ölürsün.

O yüzden vücuttaki kanın ısısı öyle ayak üstü değiltiremezsin. 4 derece ısıtırsan aynı 40 derece ateş gibi olur yine ölürsün, çok derece soğutursan da hipotermi.

Bir de şu var yazın kanı soğutursan, vücut kendini soğukta sanar ve terlemeyi kesip vücudu ısıtmaya çalışır. O zaman da havanın sıcağı ile vücut yine çok ısınır ve sorun olur.

Ayrıca yukarda birinin dediği gibi kanı soğutup metabolizmayı durdurma tıpta kullanılan bit yöntem ama onda çok hızlı bir şekilde tüm kanı soğutuyorlar ve hasta baygın oluyor. Zaten çok acil bir durumu olmasa yapmıyorlar da.
  • Haldamir  (11.12.14 21:08:17) 
homeostasis'le alakalı. iç ortamın sabit tutulması gerekiyor yani sistemlerin enzimlerin düzgün çalışması için vücut sıcaklığı optimumda kalmalı. o yüzden öyle serinlememiz mümkün değil.


  • anne ben yazar olucam  (11.12.14 21:08:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.