[]

Ölü Canlar'ı okuyanlar

-Spoiler olabilir.-

Kitabı yıllar önce okudum. Şimdi hatırlayamıyorum. Bu Çiçikov insanı çiftlik sahiplerinin ölmüş çalışanlarını neden satın alıyor? Sebeplerden birisi kendisini insanlara zengin göstermek. Bunu hatırlıyorum. Gugıldaki özetlerde para kazanmak için yaptığı söylenmiş. İyi de ölü insanları zimmetine geçirerek nasıl para kazanıyordu?


 
Çoook önce okudum ama, o zamanlar ne kadar can(işçin)'ın varsa devletten o kadar para alabiliyordun sanırım. Almanya'nın çocuk başına verdiği para gibi. O da devletin henüz öldüğünü fark etmediği canları alıp bu parayı cebe indiriyordu.


  • 6 yasimdan beri metal dinliyorum  (11.12.14 10:53:10 ~ 10:53:41) 
ben de 5 sene önce okumuştum ama o ordaki ''ölü canları'' canlı gösterip, hükümetten teşvik alıyordu. öyle hatırlıyorum. çok büyük çiftçiymiş gibi. hani 10000 çalışanım var. diye. gösterip devletten para alıyor. o zamanki kanun gereği tabi. öyle hatırlıyorum


  • camfrog sonmez  (11.12.14 10:57:08) 
roman-ozetleri.blogspot.com.tr

okursan bizahmet yazıver be olayın ne olduğunu
  • delicevat  (11.12.14 11:00:33 ~ 11:01:00) 
daha çok kendisini zengin göstermek, hava atmak için.

o devirlerde zenginlik toprak miktarından çok sahip olduğun köylü miktarı ile ölçülüyormuş. çiçikov'un ya hiç toprağı yoktu ya da küçük çorak bir toprağı vardı, üzerinde yaşayan 3-5 köylüsü vardı sanırım. ölmüş köylüleri satın alarak kendisini zengin gösteriyordu.

toprak sahipleri için ölmüş köylüleri satmak aslında kanundışı bir iş değildi. çünkü bir kaç yılda bir sayım yapılıp zaten toplamdan düşülecek o köylüler, o birkaç yıl içinde zaten ölmüş olan köylünün vergisini ödemekten kurtuluyordu, bu yüzden çok düşük bir fiyata ya da bedavaya çiçikov'a satıyorlar bu köylüleri.

hatırladığım kadarıyla köylü sayısına göre teşvik filan yok tam tersi köylü sayısına göre vergi ödüyorsun.

çiçikov kendini zengin gösterip dolandırıcılık yapacaktı.
  • mea maxima culpa  (11.12.14 11:41:23) 
@delicevat okudum onu, sorumun cevabı yok.

@mea, kendini zengin göstermek için alıyor bu tamam ama özetlerde para kazandığı yazıyor ve ben de öyle hatırlıyorum. dediğiniz gibi bi teşvik sistemi varsa mantıklı ama bir yandan da 'ölen işçileri satmak çiftlik sahiplerinin de işine geliyor' gibi bir cümle var. yani muhtemelen vergi benzeri bir olay var yoksa ölü işçinin ne gibi bir gideri olacak? böyle düşününce de hem vergi hem teşvik saçma oluyor. ben de burada tıkanıyorum.
  • nodrap  (11.12.14 19:27:31) 
teşvik yok. vergi var. köylü ölmüş ama sayımda öldü diye toplamdan düşene kadar vergisinin ödenmesi lazım. bir sonraki sayıma kadar ölmüş olan köylünün vergisini ödememek işine geliyor toprak sahibinin. o yüzden normalde pahalıya satılan köylüyü ucuza satıyor ya da bedava veriyor.

çiçikov kendisini çok sayıda köylü sahibi olarak göstermek istiyor. böylelikle kredi alabilir, büyük toprak sahipleri ile ortaklık kurabilir vs.
  • mea maxima culpa  (11.12.14 19:35:25) 
@mea, en mantıklı hali bu sanırım.

özette şöyle bir yer var: 'Ancak bunları yaşıyor gibi göstermeyi de unutmaz. Ç bu yolculuktan çok karlı çıkmıştır. 300 bin Ruble kadar para biriktirmiştir.' dediğin gibi kazanmışsa sıkıntı yok.
  • nodrap  (11.12.14 19:49:26) 
ben bunun uzun bir özetini çıkartmıştım. özete göz atayım. bir de wikipedia'da çok ayrıntılı inceleme oluyor genelde. ona da bakayım. değişik bişiler varsa yazarım buraya.


  • mea maxima culpa  (11.12.14 19:52:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.