[]

galiba ben distopya sevmiyorum

Mülksüzler, 1984, biz. Ucunu de okudum. Ucu için de insanlar mükemmel müthiş herkes okumalı diyor. Ama ben niye böyle duygular içinde değilim. Hele 1984 mesela. Siz bu kitaplarda neyi beğeniyorsunuz. Büyük ihtimalle bir şeyi göz ardı ediyorum ama neyi.




 
1984'ü ben de sevemedim. distopya konulu kitaplar hoşuma gider normalde ama 1984 çok basit gibi geldi. bir türlü o duyguyu veremedi bana. çevirisi mi olmamış anlamadım. (can yayınları)


  • mattiadestro  (07.12.14 22:56:01) 
Distopyalarla günümüzü, geçmişimizi karşılaştırıp aradaki benzerlikleri görerek "oha oluyorum" ben genelde.
Uykulu olduğum için uzuun bir cevap yazamıycam kusura bakmayın. Ancak otomatik portakalı, hayvan çiftliğini, cesur yeni dünyayı ve fahrenheit 451(adından emin olamadım kafam karıştı açıkçası?)i okumanızı tavsiye ederim.

  • okuyamıyom ben ya  (07.12.14 22:58:22) 
Ben mülksüzler okudum. Hikayesi sarmadı ama fikri ve anlatımı güzeldi. 1984'ün de filmini izledim, onun hakkında da aynı şeyleri düşünüyorum.

Distopya deyince tabii bi matrix ortamı olsun, efendime söyleyeyim bi mad max ortamı olsun, böyle post-apokaliptik, manzaralı, güldürülü, maceralı şeyler bana daha ilgi çekici, sürükleyici geliyor.
  • nereye bu gidis  (07.12.14 22:58:26) 
yaşadığımız düzlemde alternatif bir tarih yazıcılığına haiz oldukları için severim genellikle.
mesele swastika geceleri. nazi imparatorluğu 2. dünya savaşını kazanmış ve japonya ile birlikte dünyaya hakim olmuş, 700 sene sonrasını anlatıyor bu kitap da. şu konuyu duyduğumda heyecanlı hissediyorum mesela.

  • tebelles  (07.12.14 22:58:32) 
Yaşasın diye bağıracağım sonunda bir 1984 fanı olmayan birini buldum. Hayır mesela biz çok güzel gidiyordu keza mülksüzler de. Ama sonlara doğru olaylar karıştı takip etmekte zorlandım bir garip oldu. Yani su an bende eksik olan şey bakış açısı galiba ondan beğenemiyorum.


  • kablelvuku  (07.12.14 22:59:23) 
Okurken boğuyor, ben de sevmiyorum


  • solemio  (07.12.14 23:02:09) 
kırmızı sevip mavi sevmemek gibi bir şey bu sorduğun. kaçırdığın bir şey olduğu anlamına gelmiyor yani sevmemen. distopyaları çok severim ama neden seviyorum sorusuna cevap bulamıyorum ben.


  • mayaa  (07.12.14 23:04:17) 
Otomatik portakala fahrenheita ve hayvan çiftliğine bayılmıştım mesela. Galiba benim sorunum kitabın sonları ile ilgili. Ufak bir ampül yandı kafada evet


  • kablelvuku  (07.12.14 23:07:03) 
Bu tarz kitapları beğenmek yada beğenmemek, okurken zevk almak olmamalı bence kriter. Değişik bakış açıları, değişik yaklaşımlar, beyin kıvrımlarını esnetme filan o tarz yaklaşmak belki daha doğru olabilir.


  • e_rsin  (07.12.14 23:08:02) 
işte ürkmen, korkman, ders çıkarman ve ak sarayı molotoflamak istemen gerekiyor bitirince. olmuyorsa zorlama.


  • rygard  (07.12.14 23:08:26) 
Distopik hikayeler en sonunda insanlar ilkel hayata geri döndü; kendi aralarında klan oldu; aç kalıp birbirlerini yemeye başladılar noktasına geliyor. En efsanesi de böyle en ucuzu da. Ben de sevmiyorum.


  • angelus  (07.12.14 23:09:42) 
1984'u sevmemek gibi bir seyi gercek anlamiyla dusunemedim.

Ben neden sevdim sorusuna cevap vermem gerekirse aklima ornegin ilk olarak, dusunme ve konusma yetenegine bircok kavram katmasi geliyor. Hic bu acidan baktiniz mi?
  • f_d  (07.12.14 23:12:33) 
her distopya biraz gerçektir de ondan. kaçırdığın şey orada yazılanları gerçek hayatında bulamaman. Daha doğrusu onların kısmi gerçekliğinin farkında olmaman.


  • secilmis uye  (07.12.14 23:36:32) 
1984'te newspeak dehşettir mesela.

düşünce suçu işleyecek kelimelere sahip olamama durumu.

"demokratikleşme kanunu", "doğayı koruma kanunu" falan ya da "demokratik eğitim", "demokratik özerklik" gibi sürekli bir yumuşatmacalar falan benzeşiyor açıkçası. Hatta bu salak Akp'liler kitap okuyor olsaydı newspeak üzerinden iyi malzeme çıkardı. Tam da gündem şu sıralar.

Hayvan çifliği, V for Vendetta, Cesur yeni dünya pek de bir şey katmamıştır bana açıkçası. Diğerlerini okumadım.
  • kta  (08.12.14 00:33:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.