[]

fiziksel tedavi ve rehabilitasyon

nihayet amk tıp dünyası bi' şeyler bulabildi ayağımda, bazı sorularım var,

1) doktor fizik tedaviye gitmemi önerdi önce. eskiden fizik tedavi diye bi' şey vardı hatırlıyorum ama şu an randevu alınabilecek bölüm olarak "fiziksel tıp ve rehabilitasyon" var. bu fiziksel tıp dedikleri şey, fizik tedavi mi oluyor? değilse, hangi branşa görünmeliyim?

2) ayak bileğimde kıkırdak kaybı varmış. ilk kez duyuyorum. biraz araştırdım, türkçe bir şey bulmak çok zor. cartilage loss şeklinde arattığımda da 2-3 copy paste sitesi dışında bir şeye ulaşamıyorum. az çok ne olduğunu anladım ama merak ettiğim şey şu: basketbol oynayacak seviyeye gelebilir mi tekrar bundan muzdarip birisi?

3) kocaeli sınırları dahilinde durumumu detaylı olarak dinleyip beni takip edebilecek, güvendiğiniz bir fizik tedavi uzmanı, ortopedist ya da danışabileceğim herhangi biri var mı? bu işlere istanbul'da girmek istemiyorum, devlette "şu varmış hadi sktir git" deyip postalıyorlar, şımarığım ben özel ilgi istiyorum.

mümkünse 2 ay sonra iyileşmiş olayım çünkü bir dönem daha kaçırmak istemiyorum, emeklilik çağım geldi ben hala 1. sınıftayım.

 
1) evet
2) bu tür işlerin tedavisi yok malesef, kaybolan kıkırdak yerine konulamıyor henüz. sende son zamanlarda zorlama nedeniyle travmatik bir durum oluştuysa şu an için onu çözebilirler ama uzun vadede dikkat edeceksin.
bende de dizlerde var. yormamaya ve önemsememeye çalışıyorum. kiloluysan kilo ver. koşuyu ya da merdivenlerden hoplaya zıplaya inmeye son ver. hareketlerini kısa aralıklarla yap. mesela yürüyeceksin; 2 km birden yürüme, 500m de bir 2dk otur, devam et gibi.
ben bir dönem yürüyemediğim için evden çıkamamıştım. o günlerde fizik tedavi+gks ile bir seviyeye geldim, şimdi de idare ediyorum işte. işim çok yürümeli, merdiven çıkmalı olduğundan bazı akşamlar çok ağrım oluyor.
geçmiş olsun.

edit: oha! basketbolu yeni gördüm.. bir de hoplama demişim :s
  • manuel mandalina  (07.12.14 15:07:27 ~ 15:08:49) 
@manuel mandalina, öncelikle geçmiş olsun hocam. ben de şu an evden çıkamıyorum. eskiden daha hafifti, çatlak matlak var dediler tamam dedim bileklikle gezdim ama geçmedi. şimdi bu çıktı.

kıkırdağın yerine koyulamadığını biliyorum ama ameliyatı falan varmış. tam iyileşme sağlanamasa da sorun yaşamadan yaşanabilecek seviyeye gelinebiliyormuş sanki.

ama şimdi nasıl yani, ben ömür boyu bi daha baskettir futboldur oynayamayacak mıyım? ulan düşmedim burkmadım nasıl kayboluyo bu kıkırdak ya durduk yere?

şu an oynayamıyorum zaten. dediğim gibi, evden bile çıkamıyorum. ben de yürüyemiyorum şu an aynen dediğin şekilde, bileğim gitmiyor çünkü. ileri atamıyorum ayağı.
  • pescador  (07.12.14 15:15:39 ~ 15:16:22) 
sağol, sana da geçmişler olsun. ben çok doktor dolaştım, bişeyin yok diyen de oldu, derhal asit enjeksiyonu tedavisi yapmak isteyen de, keşke daha yaşlı olsaydın da protez ameliyatı yapabilseydik diyen de. benim sana tavsiyem, önerilen tedavileri uygula, belli ki travma tedavisi yapacaklar fizikle. bu dönemde soğuk iyi gelir, jel sürüp soğuk uygulama ritüellerini aksatma. bir de o bölgedeki kasları güçlendirmek için hareketler veriyorlar(seninki de öyle mi bilmiyorum ama). bunlar çok önemli, ağırlık taşıma işini eklemden kasa aktarmak adına, verirlerse bunları kesin yap. bileklik de uzun vadede bölgedeki kasları tembelleştirebilir. travmayı atlattıktan sonra çok kullanmamaya çalış. şimdilik bunlar aklıma gelenler.

bir de çok takıp okuma bence, çoğu kaynakta fizik tedavi için bile faydası yoktur diyorlar. bazı insanların yapısı böyle işte, bana niye oldu diyorsun ya. sağlıklı yürüyebilir hale geldikten sonra gerisine bakarsın.
  • manuel mandalina  (07.12.14 15:26:58 ~ 15:27:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.