[]

europa universalis 4 oyunu hakkında sorular

her şeyi sormadan araştırıyorum, sözlükteki başlığı da okuyorum ama bazı kelimeleri anlayamadım. mesela duyuru içinde bir arkadaş sorulan soruya şöyle bir cümle yazmış:

soru: Europa Universalis 4 oyunu oynuyorum bir süredir. Osmanlının en kuvvetli zamanında geçiyor oyun. Ben de o gazla bol bol fetih yaptım. Osmanlının normal hızını yakalayamadım ama yine de fena sayılmaz ilerlemem. Bu defa sürekli iç isyanlar çıkmaya başladı. Bütün savaşları sona erdirdim. Sadece isyancılarla uğraşıyorum ama bir türlü çözülmüyor.

cevap: overextension oluyor çünkü. sizin core olmayan her bölge için sizin orayı 3-5 sene sürecek şekilde core etmeniz lazım. bundan kaçınmak için de en iyi yol, fethetmek yerine vassal yapın.

1) overextension ne oluyor?
2) core, corelemek nedir?
3) vassal nasıl yapılıyor?
4) annexlemek nedir?

benim ek sorum:

5) mesela gidip kutsal roma imparatorluğunu falan dağıtmak istiyorum, yapamayacak mıyım?

 
core senin üzerinde hak iddia ettiğin bölgeler oluyor. İşgal ettiğin bölgeleri de üzerine tıklayıp core yapabilirsin.

toprak ele geçirdin mi administration puanı harcayarak core yapman gerek o bölgeyi... overextension ele geçirdiğin bölgelerin tax ratei ile ilgili... belli tax ratein üzerinde core olmayan bölgen varsa overextension alırsın isyan riski inanılmaz artar ve kötü eventler gelmeye başlar. Overextensiona ulaşmasa bile core olmayan bölge sahibi olmak isyan riskini arttırır. Ele geçirdiğin bölgelerde 10-20 yıl kadar core olsalar bile isyan riski fazladır. O bölgeler üzerinde asker bulundurman ya da military power kullanarak ayaklanma bastırma seçeneğini uygulaman isyan riskini azaltır.

Vassal yapmak için barış ekranında substraction ya da vassal tarzı bir seçenek olması gerek. Onu seçerek yapabilirsin ama sadece ufak ülkeler vassal yapılabilir. Tek seferde annex yapamayacağın bir ülkeyi genelde vassal da yapamazsın.

Annex de ülkeyi tamamen kendi topraklarına katma olayıdır. Yukarıda bahsettiğim gibi söz konusu ülkenin küçük olması gerekir.

Eu4 oynarken dikkat edilmesi gereken şey overextension dışında barış anlaşması imzalarken diğer ülkelerden ne kadar negatif puan kazanılacağı. Aggresive expension denilen bu puan çok fazla olunca ülkeler sana karşı koalisyon oluşturup savaş açar yine dağılırsın.

Ek soruna gelince kutsal roma imparatorluğunu dağıtmak için tüm elektörleri vassal yapman gerekiyor yanlış hatırlamıyorsam. Ya da tek tek tüm ülkeleri yok etmen gerek hre üyesi olan.
  • benim adim kerim hepinizi severim  (06.12.14 20:27:54 ~ 20:29:38) 
Bu arada europa universalis ufak patchlerle bile aşırı büyük değişikliklere uğrayabilen bir oyun... bir patchde vassal yapmak inanılmaz avantajlıyken bir sonraki patchde vassal anlamsız hale gelebiliyor. Uzun zamandır oynamıyorum oyunu. Paradoxfan diye türkçe bir forum var. Oradan son yenilikleri daha rahat takip edip sorularına cevap alabilirsin.


  • benim adim kerim hepinizi severim  (06.12.14 20:31:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.