[]

Şizofreni hastalarıyla baş etme?

Merhaba, psikiyatristler kafasında absürd derecesinde gerçek dışı şeyler kurup bunlara inanan insanlara nasıl yaklaşıyorlar? (elbette şizofreni bundan daha fazlası ancak soruyu kısa tutma adına öyle sordum). Kısacası bu kafasında kurduklarının gerçek olmadığına onları inandırmak için - ilaçlar dışında - nasıl yollar izliyorlar?

edit: elbette terapi görüyorlar ama benim merak ettiğim bu terapilerde onlara ve kafalarında kurduklarına karşı nasıl bir tavır takınıldığı? gerçekdışı olduklarına nasıl inandırmaya çalışıyorlar?


 
inatlaşmamak gerekiyor çünkü ne dersen de etkisi yok.


  • rock n roll  (05.12.14 23:19:39) 
O dusuncelerin gercek olmadigina yonelik bir telkin, ikna cabasi vs gibi bir durum yok. Hastalar serviste yatarken duzenli araliklarla gorusme yapilir, sikintilari varsa dinlenir ve onlem almaya calisilir, ancak hastalarin dusunsel daginikliklarina yonelik ikna gibi bir durum yok. Ilac tedavisiyle daginikligin cozulmesi beklenir.

hastayla konusma, farkindalik yaratma cabasi, terapiler falan icgorusu olan hastalarda basarili olabilir. Yani gorduklerinin duyduklarinin gercek disi olmasi gerektigini, bir problem oldugunu dusunebiliyorsa bir sizofreni hastasi, onunla belli bir mesafe kat edilebilir. Daha da ayrinti istiyor, nasil'i tam anlamiyla ogrenmek istiyorsaniz 6 senelik temel tip egitimi uzerine uzmanlik sinavinda iyi bir derece ve 4 yillik egitim ve calisma diyerek cevabin genisligine dair bir ipucu vereyim, siz anlayin.
  • gibicibicis  (05.12.14 23:23:00) 
ben mantikli sekillerde ikna etmeye calismistim bir arkadasimi, o da gorsun istemistim gercek olmadigini.. ancak ustune basila basila soylenen bor soz var, asla bir sizofrenin sanrilarini ispat etmeye calismayin, diye. Buna inanmadim, ilaclara inanmadim, kendim halletmeye calistim, olmadi.

simdi arkadasim zamanla kendisi fark etti ve o donem hakkinda konustuk, kimsenin ona inanmamasinin kendini cok kotu hissettirdigini soyledi.

psikiyatri otörü filan olmadigim halde psikiyatrik ilaclara karsi cikiyor, ilacsiz terapilerle her seyin cozunu olabilecegini savunuyordum. dusuncelerim tamamen degisti. sizofreni ilac destegiyle basa cikilabilecek bir durumdur gercekten de.
  • fallopian  (05.12.14 23:25:51) 
anlıyorum. ama bu gerçekdışı düşünceler yüzünden biri sizi takıntı haline getiriyorsa haliyle benim gibi koruma yöntemleri geliştirmek istiyorsunuz. ağır konuştum, anlamadı; ispatlamaya çalıştım, kendi içinde öyle bir mantık kurdu ki ne yaparsam yapayım onu kandırmaya çalıştığımı düşündü. iyilikle yaklaştım, bu sefer daha çok sardı.

tedavi geçmişi var mı bilmiyorum ama kendisi bu hastalığa sahip olduğunu bir kez arkadaşıma beyan etti (kafası oldukça karışık bir zamanda) ama ben bunu yüzüne vurunca inkar etti. gerçekten nasıl davranmalıyım? bu şizofreninin hangi türü? neden beni hedef seçiyor?
  • rivulet  (05.12.14 23:26:25 ~ 23:28:30) 
yanaşmıyorum, aylardır kendisi tarafından taciz ediliyorum.


  • rivulet  (05.12.14 23:29:01) 
Sizofreni uzerinden gidiyoruz madem bir ornek vereyim, fallopian da demis zaten, icgorusu kisitli bir sizofreni hastasina hezeyanlarinin aksini savundugunuzda kabul etmez. Kanitlar sunsaniz, kisilik ozelliklerine gore farkli yanitlar verebilir. (Asiri huzursuzlasir, cokkun bir ruh haline burunebilir, saldirganlasabilir) kisaca o sekilde bir yaklasim uygulayamazsiniz. Gozunuzun onundeki televizyonun olmadigini, ondan gelen seslerin kafanizda oldugunu biri soylese ne dusunurdunuz? Sizofreni icin durum cok da farkli degil.


  • gibicibicis  (05.12.14 23:30:06) 
paronoid sizofren. yardim etmek istiyorsaniz, onun guvendigi birinden yardim isteyin. tedavisine devam etsin. kendiniz icin ise neferkitty nin dedigi gibi, uzak durun. aciklamalarinizin cok yarari olmayacagi asikar


  • fallopian  (05.12.14 23:31:43) 
kendisinin ceza almadan hastaneye yatırılmasını istiyorum zaten ama bunu polis yapabiliyor mu bilmiyorum. en azından nasıl bir tutum içerisine girmeliyim bunu merak ediyorum. gerçekten çıkmaz sokak mı ikna etmeye çalışmak? savcılığa vereceğim dedim umrumda değil dedi. bu kafada yani. bu tür hastalarla çalışmış birisi varsa yol göstersin istiyorum.


  • rivulet  (05.12.14 23:32:32) 
Yapilacak sey polis veya yakinina hastaneye goturmesi yonunde gorusme olabilir. Takinti derken ne gibi dusunceler icinde size karsi? Kötülük gorme dusunceleri perseküsyon sanrisi olarak nitelendirilir ve paranoid şizofreninin ozelligidir; dusunce icerigi bundan ibaretse bu sekilde bir durum olabilir. Tedavi gormesini saglamak lazim bir sekilde.


  • gibicibicis  (05.12.14 23:33:57) 
örneğin zombili bir dizi hakkında tweet atıyorum ve bunu kendisine bağlayabiliyor (inatla sordum, söylemedi aradaki mantık bağını). ya da bir şarkı paylaşıyorum onunla tamamen alakasız, ama onunla en son konuşmamızdan 2 hafta sonra paylaştığım için onun için paylaştığımı düşünüyor. ama en absürdü sadece bir dönem çok çok az muhabbetimin olduğu ve şu an yurtdışında yaşayan bir ortak tanıdığımıza bilerek tanıdığımızın kendi profilinde kendisiyle ilgili bir şarkı paylaşmamı rica ettiğimi iddia etmesiydi (biraz karışık oldu kusura bakmayın).

yani belki çok ağır paranoyalar değil bunlar ama gördüğünüz gibi gerçekdışı ve bunlar yüzünden bana bileniyor. bazı günler sinir kriziyle beni arıyordu; "niye böyle yapıyorsun? ben senin peşini bırakıyorum ama sen benimkini bırakmıyorsun, benimle uğraşıyorsun" diyor öfkeyle.
  • rivulet  (05.12.14 23:39:06) 
Hiçbir şekilde görüşmeyin onunla, izinizi kaybettirin başka çare yok. Telefon numarasını engelleyin mesela. Konuşarak çözülebilecek bir mesele değil.


  • creepy  (06.12.14 09:54:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.