[]

Haşlandıktan Sonra

Makarna yıkanır mı yıkanmaz mı?




 
yıkanır. yoksa yapışır birbirlerine. yek vücud olurlar.


  • trajikomix  (05.12.14 19:26:28) 
yıkamak değil, yapışmasın diye 1-2 su bardağı soğuk su dökülür.


  • grimer  (05.12.14 19:26:28) 
Yıkanmaz. Yapışmasını engellemek için de kaynama suyuna biraz zeytinyağı koyarsın.


  • cakabo  (05.12.14 19:27:10) 
yikanirsa tum vitamini gider, o yuzden piserken birkac damla yag ilave etmek gerekir.


  • fraise  (05.12.14 19:28:01) 
Yıkanmaz, soğuk sudan geçirilmez. Bu işlemi zannediyorum sadece Türkiye'de yapıyorlar. Haşlanırken suyuna biraz zeytinyağı dökerseniz yapışma sorunu da ortadan kalkar lakin makarnayı hamurlaşana kadar değil de aldente usulü 7/8 dakika pişirirseniz ona da gerek kalmaz.


  • angelus  (05.12.14 19:29:58) 
soğuk sudan geçirmem. zeytinyağıyla yapıyorum yapışmıyor hiç


  • sta  (05.12.14 19:32:39) 
kaynama suyuna bolca tuz, biraz sıvı yağ(yarım çorba kaşığı kadar) konur. kaynayınca makarnaları at. karıştır, ara ara karıştırmaya devam et. pişme süresinin sonlarına doğru tencerenin içine 2-3 su bardağı soğuk su koy, bir kez karıştır, tencerenin kapağını kapat. 10 dakika sonra süz, bu kadar. makarna artık yapışmaz ve kendini salmaz. pişmiş ve diri görünümlü bir makarna seni bekliyor. sos kısmını kendin hallet. afiyet olsun.

not. makarnanın suyunu çorba yapımında kullanabilirsin. gayet güzel kıvam verir.

edit. pişme süresi vermedim, makarnayı nasıl seviyorsanız süresini ona göre ayarlayın. bunu size bırakıyorum. az pişmiş, orta, çok pişmiş, bu zevkinize kalmış. içine su katma kısmı makarnanın diriliğini, formunu koruyor. bekleyince de hamurlaşmıyor, yapışmıyor. isteyen denesin ve öyle konuşsun.

son not. bu bir öneridir. isteyen dikkate alır, istemeyen almaz. pek çok kez ve gayet leziz makarnalar pişirmiş biri olarak, kendimden eminim.
  • oinone pe  (05.12.14 19:33:17 ~ 20:07:12) 
makarna yıkanmaz.

makarnayı yıkamak, sudan geçirmek gibi işlemler tadını bozmak, katletmektir. o yediğiniz makarna değil haşlanmış, ölmüş hamurdur.
  • mea maxima culpa  (05.12.14 19:43:28) 
@angelus yazmış doğrusunu

dehşet içinde okuyorum yazdıklarınız. böyle makarna pişirilmez.

makarna al dente, yani dişe gelir kıvamda olmalıdır. 7-8 dakika kaynatırsınız. sonra suyunu süzer, üzerine az zeytinyağı koyarsınız ya da sosunu dökersiniz.

al dente pişirilen makarnalar hiç bir zaman yapışmaz. üzerine bir şey dökülmez. yazdıklarınızı hayret içinde okuyorum.

makarna et gibi dişe gelmelidir. diri olmalıdır. suyu süzüldükten sonra bekletilmeden sosu dökülerek servis edilir.

kusura bakmayın, kendimi tutamıyorum ve yazıyorum. tarif ettiğiniz şeyler korkunç.
  • mea maxima culpa  (05.12.14 19:49:14 ~ 19:50:42) 
Makarna yikandigi an tum vitamin ve mineralleri puf olur. Ben hayatta yikamam


  • raskolnikovv  (05.12.14 20:01:30) 
ben tarifimden eminim, deneyip konuşun. yaptığım makarnaya da herkes bayılır. dışarıda yediğiniz makarnalar bu şekilde pişer, hazır bekletilir, müşteri sipariş verdiğinde sıcak sudan geçirilip sosla sunulur.

pişme süresini de herkes zevkine göre ve sevdiği şekilde ayarlar. pişme süresi vermedim, herkesin sevdiği farklı olabileceğinden.

ben de al dente sayılabilecek sertlikte seviyorum ve yine bu şekilde yapıyorum. tarif üstteki cevabımda.
  • oinone pe  (05.12.14 20:01:33 ~ 20:08:19) 
soğuk suya tutacaksın ki yapışmasın ve diri dursun. Bir de haşlarken fazlabsu koymaya gerek yok.


  • saklisecilmemis  (05.12.14 20:04:25) 
okuduğunuz anlamakta mı zorlanıyorsunuz, anlamadım. sudan geçirin demiyorum, piştiği suya biraz soğuk ekleyip, biraz bekletin diyorum. sonra süzün. bu sudan geçirmek mi?


  • oinone pe  (05.12.14 20:10:51) 
Türkiye'de makarna hala mantının yokluğunda yerine yenilecek hamur olarak görülüyor. iyice haşlanan makarnayı yıkıyor insanlar. sonra mantıya benzesin diye bol sarımsaklı yoğurt üstüne de kıymalı soğanlı salçalı sos döküyorlar.

vedat milor filan değilim. her gün italyan lokantasında yemiyorum ama gerçek makarna bu değil diyorum.
  • mea maxima culpa  (05.12.14 20:22:26) 
bu arada makarnaların şekline göre sosları da farklıdır. zamanla ustalaşır ve damak tadınıza göre makarna pişirmeyi öğrenirsiniz. evet, makarna deyip geçmemek gerek. bir sürü püf noktası var, el elden üstündür. makarna yapmayı bilenlere saygım sonsuz. pişirdikleri lezzetli olmuşsa, beğenmişsem, bunu ifade etmekten de çekinmem.


  • oinone pe  (05.12.14 20:30:17 ~ 06.12.14 01:09:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.