[]

Neden alternatif akım ile elektriği geniş bir alana dağıtmak daha kolay?

Şimdi doğru akımda elektrik akımı doğruca aletin içinden geçip üreticiye(örneğin pile) geri dönüyormuş, ancak alternatif akımda saniyede onlarca defa ileri geri yaparak aleti çalıştırıp sonra üreticiye (örneğin prize) geri dönüyormuş. Buraya kadar anladım da, bu saniyede onlarca defa ileri geri gitmesinin bize nasıl faydası dokunuyor? Neden doğru akım ile bir mahalleye elektrik dağıtmak zor da, alternatif ile kolay?




 
Alternatif akım doğrusal akıma göre daha kolay değişkenlik gösterebildiği için. Yani şöyle, elektrik üretildiğinde çok yüksek gerilimle ve düşük dirençle dağıtılır (direnç düşük olduğu için daha ince kablolar kullanmak da mümkündür) daha sonra trafolar ile gerilim değiştirilerek dağıtım devam eder, eve gelen elektrik için de sokaklarda gördüğümüz trafolar ile bu gerilim 220V'a düşürülür ve dağıtılır. Örneğin sanayiye de 380V dağıtılıyor. Bu değişkenliği sağlayabilmek ve trafoları kullanabilmek için AC daha uygun.


  • himmet dayi  (05.12.14 10:38:35) 
1) elektriği yüksek gerilim/düşük akım ile iletmek daha hesaplıdır.
2) AC yi bütüyüp küçültmek daha kolaydır.

  • titiraprap  (05.12.14 10:49:00) 
3) Akımın saniyede onlarca ileri geri gitmesinin bir faydası yok. Elektriğin, tirbünlerin dönmesinden elde edilmesinin doğal sonucu bu. Faydası değil bazen zararı olur. elektronik sistemler AC yi DC ye çevirip kullanırlar.


  • titiraprap  (05.12.14 11:24:03 ~ 11:24:27) 
Doğru akımı kilometrelerce iletmek için çok kalın kablo gerekir, çünkü uzun kablo doğru akımdan dolayı çok ısınır, hatta yanar, bunun için çok kalın kablo lazım o da aşırı maliyetli ve pratikte imkansız olur. bir grafik üzerinden kablodaki hareket şekline de bakarsan daha iyi alamana yardımcı olur.


  • sehpa fx350  (05.12.14 11:29:08) 
Farklı avantajları mevcut. Kesinlikle ac olacak diye şart yok. Bazı ülkelerde çok uzun mesafelere yer altı kablolarıyla ve doğru akımla iletim yapıyorlar. Sonuç olarak bazen altyapıyla ve üretim teknolojisiyle de alakalı olabiliyor.


  • emiter  (05.12.14 11:52:09) 
Pratik bir cevap vereyim alternatif akımda gerilim sabit olmadığı için üzerinden geçtiği kabloyu doğru akım kadar ısıtmaz. Isı kaybı az olunca da iletim maliyeti düşüyor.


  • zombi  (05.12.14 14:10:07 ~ 14:10:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.