[]

İstanbul'da hiç engelli insan yok mu?

Elbette var biliyorum. Geldiğim şehirde pek çok şehir içi otobüs yolculuklarımda engelli bireylerle karşılaşırdım. Bugün İETT'nin sitesine girince fark ettim İstanbul'a geldiğimden beri tekerlekli sandalye kullanan birini hiç görmediğimi. Muhtemelen engelli olmayan vatandaşlar engelli parkularının nasıl açılacağını, engelli bireyin otobüse binmesine nasıl yardımcı olabileceklerini dahi bilmiyorlardır. Engelli arkadaşlar nasıl toplu taşıma kullanıyorlar peki İstanbul'da?




 
Şoförler genelde sallamıyor. Okulda mesela iett otobüs durmamıştı tekerlekli sandalye binmek isteyince, kimse de bir şey dememişti.

ORta kapılarda yerde bir panel var , kaldırınca kaldırıma uzanıyor ve içeri doğru girmeleri kolaylaşıyor ya da içerden yokuş aşağı şeklilde inmeleri ama zor tabi yine de. Kaldırmakgerekiyor sandalyeyi hafif ve 1-2 şoförhariç sabırlabekleyen görmedim bu işlemi.
  • Cursed Chico  (03.12.14 13:32:27) 
birkaç kere gördüm. birinde gece havaalanından dönerken tekerlekli sandalyelinin yanındaki birisi otobüsün rampasını açıp tekerlekli sandalye içeri girdikten sonra kapattı. inerken otobüsteki birisi rampayı açtı.

diğeri gündüzdü. otobüs kalabalık olduğu için şöför almadı.
  • inheritance  (03.12.14 13:32:31) 
kullanmıyorlar. ben görmedim hiç toplu taşıma kullanan tekerlekli sandalyeli birini. normal bir insan için bile işkence istanbul'da toplu taşıma.

yalnız körleri görebilirsiniz toplum içinde genelde.
  • lemmiwinks  (03.12.14 13:32:34) 
hatta sözlükte bir yazar vardı, taksim meydan çalışmaları sırasında medya ile röportaj yapmıştı yanlış hatırlamıyorsam.


  • inheritance  (03.12.14 13:46:40) 
marmaray ve metro oldukça rahat. asansörlere herkes bindiğinden bazen beklemem gerekiyor. bir keresinde ben öndeyim ben geçicem diyen bir yaratık dahi gördü gözlerim. güvenlik görevlileri oldukça yardımcılar hatta bilet falan sormadan kapıları açıyorlar, asansör şu tarafta diyorlar, asansöre kadar eşlik edip asansörü çağıran bile oldu.
otobüs konusu ise sıkıntılı. bazı şöförler yerlerinden kıpırdamıyor. hatta bir keresinde daha peronda yeni hareket etmiş otobüs bastı gitti. ben de onun akrabalarına bastım. hareket amirliğine şikayet edince otobüsün numarasını alıp 153'e bildirin dediler. olur dedim... 5-10 sene önce alınan yeşil mercedeslerde rampa var ama otobüsün kaldırıma iyice yanaşması lazım. kaldırıma yakın değilse ya da kaldırım yoksa rampa açıldığında dik bir rampayla karşılaşılıyor. tekerlekli sandalye ile o rampayı tırmanmak zor. yeni otobüslerde ise rampalar sıkışmış olabiliyor. uğraşsanda açılmıyor. otobüsü yan tarafa eğmek gerekebiliyor ama bunu şöföre hatırlatırsanız
yapıyor. bir keresinde de rampayı açtık ve elimizde kaldı. menteşeleri paslanmış ve koptu. bir şekilde indim ama başkası nasıl bindi ve indi bilemiyorum. şöför yardım etmese bile otobüsteki diğer yolculardan yardım eden oluyor. o iyi. tekerlekli sandalye için ayrılan yerdeki emniyet kemeri benzeri şey çok da kullanışlı değil. bir de yol yokuşsa ileri ya da geri kayabiliyor. her ne kadar sandalyenin frenlerini sıksanızda. inerken de şöföre ayrıca bildirmek gerekiyor ki birden basıp gitmesin.

dolmuş, minibüs vs zaten söz konusu dahi değil. taksi şöförlerinden bazıları orospu çocuğu taksici tanımına uyuyor. sandalyeyi bagaja sokarken laf edenle, sandalyeyide alacakmıyız diyenlerle karşılaştım. o yüzden korsan taksi bulunabilirse güzel bir seçenek. tüplü taksilerin bagajlarına ya zor sığıyor ya da hiç sığmıyor sandalye. taksi çevirip bagajım küçük lafını duymanız olası.

engelliyseniz ve istanbul'daysanız araba lüks değil. kesinlikle ihtiyaç. araba almıyorsanız/alamıyorsanız arabası olan akrabanız ya da arkadışınız olacak. parayı verdim mi tüm taksiler benim diyemiyorsunuz yukarıdaki sebepten ötürü.
  • sutlu nescafe  (03.12.14 14:05:30 ~ 14:06:08) 
@sutlu nescafe yeterince yazmış yaşananları.

kardeşimin yürüme zorluğu var. yoruldukça kullanıyor sandalyeyi. ama otobüse falan binmesi zor. metrolar rahat evet ama metro ile zemin arasında boşluk olması çok sıkıntılı. birkaç kez tekerlekler sıkıştı araya, kullanan kişi hiç dikkat etmiyor. inen binen tipler zaten manyak.

sıradan insanların asansör kullanılmasına karşı değilim ama bekleyen engelli / yaşlı / bebek arabalı insanlar varken en azından bekleyebilirler. araba olmasa sığardık buraya hepimiz diyeni bile duydum. manyak çok.

otobüslere gelince, beklemeyen olmadı hiç. insanlar otobüse binerken daha yardımcı (anadolu yakasından bahsediyorum). şoförün hiç inip de yardım ettiğini görmedim. iett'nin sitesine girince uyarıyı gördüm, bi tarafımla güldüm. en azından otomatik açılan rampalar düşünülebilir.

kısaca biz kullanacaksak arabayla, en kötü taksiyle gidiyoruz etrafa. taksiler bizim bu tarafta gayet anlayışlı nedense. sadece bağdat caddesinde bir taksiye denk gelmiştik arabayla alamam diyen.

metrobüs kullanmak mümkün değil, çünkü üst geçişe çıkış rampası olup iniş rampası olmayan duraklar var. hiçbir şey tam düşünülmemiş.
  • pokerface  (03.12.14 15:39:44 ~ 15:40:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.