[]

Kek, kurabiye yaparken şeker kullanmayanlar var mı?

Varsa sadece bal ve pekmez gibi şeylerden mi yararlanıyorsunuz? Misal bir bardak şekerin karşılığı ne kadar bal oluyor? Artık şeker kullanmayayım istiyorum. Bi el atın deneyimlerinizle beyler & bayanlar.




 
kakao yerine keçiboynuzzu pekmezi kullanıyor annem valla anlamadım ben tadı nefis.


  • bradshaw  (02.12.14 08:58:25) 
hemen hemen aynı (balına göre biraz değiştiriyor) o yüzden eşit miktarda koyuyorum ben.


  • rygard  (02.12.14 08:58:50) 
kaç aydır böyle şeyler yapmıyorum ama yaptığım zamanlar tatlandırmak için keçi boynuzu pekmezi kullanıyorum. Keke kuru üzüm/erik/yaban mersini gibi kuru meyveleri katarak da bu tadı zenginleştirebilirsin sana kalmış, benim henüz detaylı bilgiye ulaşamadığım nokta -çok da derinlemesine araştıramadım- pekmez ve kuru meyvelerin yüksek sıcaklığa maruz kalması sonrası olası zararları falan...


  • candanag  (02.12.14 09:34:24) 
Şeker ve balın çok bir farkı yok.


  • arnold schwarzeneger  (02.12.14 09:35:42) 
arnold schwarzeneger, doğal organik bal ile işlenmiş şeker arasında nasıl bir fark olmadığını açıklar mısın?


  • dessy  (02.12.14 09:39:19) 
benim de valde kullanmıyor. yazın yine şeker eklemeden, güneşte bekleterek hazırladığı reçeller başta olmak üzere, pekmez vs kullanıyor. bal kullandığına denk gelmedim pek.. balı direk yemeyince besin değerinin düştüğünü söylüyor.


  • delarue  (02.12.14 09:58:31) 
İkisi de şeker olduğu için.


  • arnold schwarzeneger  (02.12.14 10:03:31) 
Ben şekeri hep marketlerden aldığımız işlenmiş şeker olarak algılıyorum. Meyvelerden, doğal baldan aldığımız tat ile şekeri aynı kefeye koyamam. Doğa annenin bize bir lütfu olarak görüyorum zira, aynı sebzeler gibi.

Sorduğum soruya cevap değildi fakat yine de tikledim. Görüşün için teşekkürler :)
  • dessy  (02.12.14 10:09:45) 
@candanag, pekmez zaten pişirilerek yapılıyor. yüksek ısı kalitesini değiştirmez. kuru meyveler de keza güneşte kurutuluyor, kaynatıp hoşaf yapılıyor. bilinen zararlı bir durum yok yani.

bal ısıda değer kaybına uğruyor. bu açıdan bal yerine pekmez kullanmak daha iyi. ama pekmez yoksa veya tadı yapılan şeye uymayacaksa şeker yerine bal tercih edilir bence. değer kaybına uğrasa da hepsi gitmiyor sonuçta.

pekmezle süt ürünlerinin birlikte alınması ikisinde de değer kaybına neden oluyor. zararlı değil de daha faydalı olabilmesi için mümkünse birlikte kullanmamakta yarar var.

ölçüde verilen şeker yerine sıvı tatlandırıcı kullanırken şekerin granül olup bardağın aslında tam dolu olmadığını bilmek gerekiyor. ben bir bardak için 1/5 - 1/4 gibi azaltıyorum. ne kadar kullanacağınız biraz kullandığınız şeyin tadına ve zevkinize bağlı. sıvı tatlandırıcı kullandığınızda kabartma tozunu veya unu biraz artırmak da iyi olabiliyor.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (02.12.14 10:37:10) 
@hayat aklini konusacak bir filozof uret kaynağını hatırlayamadığım bir yerde pekmez yapımında yüksek ısı nedeniyle özelliğini kaybettiğini ve yoğun şekilde fruktoz içerdiğini duymuştum/okumuştum. geleneksel yöntemlerle üretilen pekmezlerde bu durum nasıldır bilemiyorum. zaten pişirilmiş bir şeyin bir daha pişirilmesinin etkileri de olacaktır bence. yine de her halukarda rafine şekere tercih edilmeli bence. Aynı şüphem kuru meyveler için de geçerli.

Ayrıca soruya yanıt olarak uyguladığım bir yöntem daha geldi. sıkmalık portakaldan elde ettiğim yarım/bir bardak portakal suyunu da katarım güzel bir rayihası olur kekin. başka meyvelerin suları da değerlendirilebilir bu anlamda zevke göre.
  • candanag  (02.12.14 10:52:44 ~ 10:53:46) 
Stevia katmayi dene.


  • sckxyss  (02.12.14 10:59:06) 
bulabilirsen erythritol katabilirsin glisemik indeksi sıfır olan tek şeker alkolü bu.


  • neferkitty  (02.12.14 11:04:06) 
nefer, çok fazla vaktim yok bugün. vaktim olunca araştıracağım ama o dediklerin doğal kaynak değil, dimi? yoksa çok mu cahil kaldım?


  • dessy  (02.12.14 11:11:34 ~ 11:11:45) 
bu dediğim aslında tatlandırıcı ama diğer tatlandırıcılar gibi kan şekerini etikeleyip insülini hoplatmıyor, mideye filan zarar vermiyor, kilo yapmıyor yani masum bir şey.

doğal ve bala bile tercih edilen bir şeker alkolü burda anlatıyor bak ama nerden bulunur bilmiyorum :(

authoritynutrition.com
  • neferkitty  (02.12.14 11:49:25 ~ 11:49:43) 
Balın içinde bulunan şekerle markette satılan şekerin bir farkı yok; zira balın içindeki şeker de yarı yarıya fruktoz ve sakkaroz ihtiva eder. Sakkoroz=Sofra şekeri. Yani bal yediğinizde de yarı yarıya rafine şeker tüketmiş oluyorsunuz. Bununla birlikte fruktozun da vücut tarafından emiliminin sofra şekerine göre küçük farkları olsa da özünde o da şeker, çok farkı yok. Karaciğer onu da yağa çeviriyor. Pekmez konusuna hiç girmiyorum zaten; onu yaparken içine zaten şeker rafine şeker katılıyor. Şekeri kaşık kaşık yemekle pekmez yemenin de bir farkı yok. Hülasa şekerin sağlıklı bir alternatif yok; bunların hepsi aşırı tüketimde trigliserid seviyesinin artmasına, insülin düzeninin bozulmasına, gut hastalığına (Evet gut et yüzünden değil, yüksek fruktozlu ürünler, özellikle işlenmiş fruktoz nedeniyle oluyor) neden oluyor.

Ha yok ben illa arada kek yemek istiyorum derseniz, herhangi bir meyveyi kaynatıp şekerini açığa çıkarıp onu da keke katmanızı naçizane öneririm. Balla pekmezle olacak şeyler değil.
  • angelus  (02.12.14 13:12:13) 
Peki meyvelerde şeker yok mu?

Bir de balda aynı zamanda çeşitli antioksidanlar ve omega var diye biliyorum ben. Mobilde olduğum için kaynak göndermiyorum suan.

Teşekkürler bilgiler için ayrıca :)
  • dessy  (02.12.14 15:32:02) 
marketten aldığınız şeker de pancardan ya da şeker kamışından yapılıyor biliyorsunuz değil mi?

endüstriyellik konusuna girmeden bunu söylüyorum.
  • la noix  (02.12.14 15:38:48) 
Biz insanoğlu kendimizi dünyanın merkezine koyduğumuz için doğadaki her şeyin bizim için var olduğunu sanıyoruz, halbuki öyle değil. Misal arılar balı biz yiyelim diye değil, kovanlarını sağlama almak için üretirler. Haliyle yapısındaki her şey insan sağlığı için değil, kovanın sağlam olması için vardır. Bizim onu yiyor olmamız balın ve içindeki şekerin doğal ve faydalı olduğu anlamına gelmez. Ki değil de zaten. Doğal da olsa, fruktoz ağırlıklı beslenmek tıpkı alkol kullanan kişilerin karaciğerlerinde oluşan tahribatın benzeri tahribat yapar. Bu, bal gibi meyve gibi "Doğal" fruktoz içeren ürünler için de böyledir. Yani doğal olan her şey, bizim için doğal demek değildir.

Meyvede, dediğim gibi, eser miktarda fruktoz vardır. O da diğer tüm şekerler gibi aşırı tüketimde zararlıdır. "Ben kek yemezsem ölürüm" diyorsanız rafine şeker yerine bunu tüketin. Ha bana sorarsanız onu da tüketmeyin ama bu sizin beslenme şeklinizle ilgili bir durum lakin fruktoz da en az diğer şeker türleri kadar zararlıdır. Hatta fruktozun emilimi glikoza göre daha düşük olduğu için birçok sindirim problemine de neden olabilmektedir diğer etkilerine ek olarak.

Zararı olmayan tek şeker sebzelerdeki, özellikle yeşil yapraklı bitkilerde bulunan şekerdir. O da vücuttaki toksinlerin atımına ve protein sentezine yardımcı olur. Bize gerekli tek şeker de o. Diğerleri zehir.
  • angelus  (02.12.14 15:45:59) 
keçiboynuzu pekmezi+1
şekerle balın arasında organik ve işlenmiş olma dışında bir farkı yok, tabii bal da doğalsa.
Tat vermek için akçaağaç şurubu da kullanabilirsin.
  • isadora  (02.12.14 15:52:14 ~ 15:58:08) 
angelus, bilgiler için teşekkürler. ben kek krizlerine giren bir insan değilim, iki üç ayda bir yaparsam yaparım, yaptığımda da onun mümkün mertebe doğal, aka, daha az zararlı içeriklerden oluşmasını isterim çünkü normalde zaten yediklerime ve içtiklerime dikkat etmeye özen gösteren biriyim. öbür türlüsü, yani, o böyle, bu şöyle diyerek hayatımı 'control freak' yapabilecek akıl sağlığına henüz şu aşamada sahip değilim :))


Bahsettiğim bal bu arada şu raw honey dedikleri bal idi. Fruktoz vs. konusunda haklı olabilirsiniz ancak balda aynı zamanda çok çeşitli antioksidanların da olduğunu da söylüyor araştırmalar. Zaten çoğu bilim adamı bal kullanımı kişinin insiyatifine bırakıyor sanırım. Genel yorumlar bu şekilde.

Herkese çok teşekkürler.
  • dessy  (02.12.14 19:30:54) 
hurma suyu/özü. bunu bir araştır.


  • icemint  (02.12.14 19:36:49) 
peki kek yerine, elmalı ekmek, erik kurulu ekmek, üzümlü ekmek yapsan? yani içinde şeker olmadığı için adı kek diil de ekmek olsa mesela?
bal koyacaksan da, iki tatlı kaşığı kosan tamamına?

olma mı ööle?
  • compadrito  (02.12.14 19:43:16) 
kekin, kurabiyenin içindeki unu da direk şekerden sayabilirsin. yani şeker ya da bal koymanın farkı yok. hiç şeker koymasan tuzlu yapsan da aynı şey. ha bi tabak un ha bi tabak şeker ha bi tabak pilav ha bi tabak bal.

yani neyin tadını seviyosan onu koy. zararından çekiniyosan yarım dilim ye. azcık faydalı olsun diyosan da pekmezin demiri eser miktarda daha iyi olabilir.

meyve konusu biraz karışık. fruktozun biyokimyasını bi anlayayım daha sağlıklı cevaplar verecem duyurulara :D o reseptörler neyim çok kafa karıştırıyo.
  • seksen9  (02.12.14 20:53:56) 
dessy balın yapısı 40 derecenin üzerinde bozulur, bu yüzden bitki çayına bile konulmaz(ılıkken koyabilirsin) Bu konu kesinlikle risk almaya değmez.


  • cy7  (02.12.14 21:13:38 ~ 04.12.14 04:02:52) 
cy7

hocam öğrenmek için soruyorum, karşı çıkmak için sormuyorum, yannış annamayın lütfen.

Amerika'da balsız ve şekersiz ekmek bulmak hakkaten büyük mesele. Peki onnarın koyduğu bal da bozulmuyo mudur? Bu ekmekler de fırında pişiyo.
  • compadrito  (02.12.14 21:17:10) 
Tahinli yapıyorum ama yine şeker az da olsa.

Şeker yerine kuru kayısı kuru üzüm, kuru incir , portakal olabilir. Deneyeceğim ben de böyle bir şey :)
  • Cursed Chico  (02.12.14 21:21:10) 
yok compadrito neden yanlış anlayayım. Şekerde sorun yok zaten sıcaklıkla ilgili ama bal konusunda ben olsam güvenmezdim. Sonuçta ekmekle ilgili sadece besin değeri analizi yapıyorlardır, başka bir şey yaptıklarını zannetmiyorum. Kullandıkları bal belki doğal değildir, şu şeker katılanlardan olabilir.


  • cy7  (02.12.14 21:58:08) 
bu arada fruktozun da fazlası gut yapıyormus hocamız dediydi, ne alaka demeyin bunda da azotlu bilesik birikimi oluyormus ama unuttum şimdi.
o yüzden fruktoz masum abanalım yanılgısına düşmeyin.

her şeyin fazlası zarar arkadaşlar :P
  • neferkitty  (02.12.14 22:15:36) 
benimgidamuhendisim.blogspot.com.tr

işi uzmanından okuyalım bir de

özet: Keklerde pekmezi kullanmayın, HMF oranı artıyor, onun yerine soğuyunca üzerine sürebilirsiniz.

hmf: kanserojen
  • la noix  (05.12.14 16:34:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.