[]

Yemek yeme isteğini baskılamak ve neticesinde oluşan gerginlik,stres

Herkese iyi günler öncelikle,1.85 boy 92 kilo 28 yaşında erkeğim,92 kiloya 100den indim dikkatli beslenerek ve spor yaparak.Aslında 89a inmiştim ne güzel,ama başlıkta bahsettiğim olay gerçekleti artık 2 ay sonra,insanlar gözümün önünde götürüyor pizzaları,pastaları,hamburgerleri,özellikle misafirliğe gittiğimizde(evliyim bu arada),sinemaya gittiğimizde vs... ,onlar hapır hupur yerken ben soda içiyorum,eti form yiyorum,misafirlikteysek meyve yiyorum fln,yani işin özü kendimi frenlemekde zorluk çekiyorum arkadaşlar.Doktor tarafından 85e inmem öğütlendi,vücut kitle indeksim yüksekmiş ve karaciğerimde yağlanma oluşmuş.Size yani benim gibi kendini ağır yemekden uzak tutması gerekenler varsa,nasıl şeyler düşünerek yaparak kendinizi yememenin verdiği gerginlikden uzak tutuyorsunuz,ben bi ara onlar da göt göbek varken,ben zayıflayarak fit oluyorum,istediğim kıyafeti giyebiliyorum fln diye gaza getiriyordum,plajda sıfır göbekle gezicem vs... diye ama dediğim gibi son 1 hafta 10 gündür kilomu 89dan 92e çıkmasına neden olan bi ehhh yeter beee yememek bıktım artık hissiyatı mevcut durumda,çarelerinizi okursam sevinirim,herkese sağlıklı günler...




 
Ben uzun bir süredir -her zaman iyi olmasa da- sağlıklı besleniyorum. Bir süre sonra hamur işlerini çok az istiyorsunuz zaten, keza abur cuburları. Ben genelde hiç istemem ama haftada bir iki defa belki.

Hamur işlerini kahvaltıda bile zor yiyorum.

Ha beyaz ekmek yiyorum o ayrı bak onu unuttum.


Demek istiyorum ki "alışkanlık" değiştiğinde geriye isteseniz de dönemezsiniz. Ben şu anda hamur işi olsun abur cubur olsun bunları seven insanları anlayamıyor ve nasıl yediklerine hayret ediyorum.
  • Karluk  (30.07.09 23:52:07) 
bana hep soda öcü gibi gelmiştir bikaç soruya böyle cevap verdim dayak yiycem yakında ama tutamıyorum kendimi soda mide genişletiyo gazlı falan..


  • yuto  (30.07.09 23:52:30 ~ 23:57:41) 
geçen gün şunu keşfettim. insanlar gençken böyle umarsızca yaşıyor. aslında bunu stres odaklı düşündüm ilk olarak. insanlar ömür boyu bir şeyleri içine atıp duruyor. sonra gün olup devran dönüp mesela torununun düğünü, mezuniyeti geldiğinde bunu göremiyor çünkü hastalanıp ölmüş oluyor. hayatlarındaki en rahat noktaya ulaştıkları sırada ölen öyle çok insan tanıyorum ki. misal anneannem. çok saçma. bu durumu sizin olaya uyarlamak istedim. ha kendim çok mu iyiyim, yoo göt göbek yerinde hala buzdolabındaki pastayı hayal ediyorum, gidiyorum mutfağa su içip geliyorum. gidiyorum ananas yiyorum. bastır bastır en sonunda patlayıp üç dürüm tantuniyi hüpletiyorum. sonra gelsin savaşçı pozisyonu, gitsin pilates topu. yani ben de sütten çıkmış ak kaşık değilim. ama bunları düşünmek lazım. daha çok genciz. ha uzun yaşamak çok mu mükemmel bişi, orası sizin tasarrufunuz artık. ama ben kendimi böyle sevemiyorum. çok ağır ve hantal hissediyorum. hafif ve kuş gibi olmak istiyorum. dizim, belim, bileğim ağrısın istemiyorum. hele kıyafetlerle zorluk çekmekten nefret ediyorum. size pek bir öneri vermeden kendimi anlattım çoğunlukla, nasılsa herkes başka çareler önerir. sinirim patladı bi an :)


  • kediebesi  (30.07.09 23:59:46) 
karşınızdakiler pizza yerken saman gibi bisküvileri yemek çok zor ama bunun alternatifi de bir büyük pizzayı tek başınıza yemek değil ki. bir dilim pizza yeseniz mesela canınız çok istediğinde öyle strese girmezsiniz belki. tüm ani geçişler tüm organizmalar için kötü, günde 6000 kalori alırken 1000 kaloriye düşürmek, sonra istenen kiloya ulaşınca yine 6000 kalori almak hiç kilo vermemekten daha kötüdür kanımca.


  • hayali arkadaş  (31.07.09 00:09:28) 
benim de buna benzer bir "gece yeme" problemim vardı. hala üstesinden gelip yeterince sağlıklı beslendiğimi söyleyemem. ancak düzenli olarak kendinizi gazlayarak spor yaptığınızda o harcadığınız emekler boşa gitmesin diye yemekleriniz ve yemek düzeniniz birden bire öyle sağlıklı olmaya başlıyor ve bundan rahatsızlık duymamaya başlıyorsunuz ki insan baya bir şaşırıyor bu duruma.

düzenli olarak spor yapın, bol bol meyve ile beraber su tüketin. elma gibi meyvelerle birlikte içilen su uzun süreli bir tokluk hissi yaratıyor özellikle.
  • majik  (31.07.09 00:10:32) 
İnsanların yedikleri, sizin sorununuzu onların da çekeceği anlamına geliyor. Belirli bir yaştan sonra sağlıklı beslenmenin dışına çıkınca "ne yesem yarıyor yeaaaa" tribine giriyorsunuz. O insanların yediklerinin onlar için iyi olmayacağını düşünün. çünkü ne kadar pizza götürürseniz o kadar kolesterol ve kalori demek oluyor. karaciğer yağlanması için öncelikle alkolü kesin, yapamıyorsanız azaltın.

Olay beyinde bitiyor. "onlar yapıyorsa ben de yapıcam bana neeee" mantığını kendi çocuğunuzda görürsünüz ancak. onlar yapıyorsa bu o işin iyi/doğru olduğu anlamına gelmez. öncelikle bunu kabullenmelisiniz.

eğer beyninize hükmetmekte zorluk çekiyorsanız, hipnoz deneyebilirsiniz.yakın bir arkadaşım obeziteden hipnoz ile kurtuldu. veya psikolojik destek alabilirsiniz. ama bence psikolojik destek almanız yine sizi kendi beyninizle baş başa bırakacak.

bu arada su içmiyorsanız çok fazla soda tüketmemenizi tavsiye ederim. çünkü bu sefer de mesanenizdeki taşla uğraşırsınız durduk yere.

son olarak: bol su için. öğün atlamayın ama öğünleri az tutun. ve saat 19:00'dan sonra ağzınıza bir şey koymayın.
  • endless dream  (31.07.09 00:27:05 ~ 00:29:08) 
bir de şu var. canınız bir şey çekiyorsa bu boş yere olmuyor. tabi alışkanlık büyük rol ama vücudunuzun bir şeylere ihtiyacı olduğunun da bir belirtisi. zamanında şöyle bir liste buldum: www.naturopathyworks.com
ingilizceniz yoksa bile liste halinde olduğundan kelime kelime bakabilirsiniz. soldakiler insanın canının çektiği yemekler, sağında vücudun ihtiyacı, en sağda ise bunu ihtiyacı karşılayacak besinler sıralanmış. bakın solda ne az yiyecek sayılmış ama sağda ne çok seçeneğiniz var :) mesela herkes hamburger yerken siz de az pilav üstü döner yiyebilirsiniz.

  • kediebesi  (31.07.09 00:30:29) 
@hayali arkadaş
dediğin şeyi denedim,bi büyük boy pizza yerine,bi dilim yemek şeklinde bi olayı denediğimde,o güzel tadı aldığımda,1-2 derken bakmışım götürmüşüm çoğunu,hiç almasam daha iyi geliyor çoğunlukla,ama güzel yöntem kasıcam artık biraz daha kendimi,diğer arkadaşların da dediği gibi biraz daha sabredip güzel sonuçlarını görünce canım hiç istemez olucak inşallah,bi nevi adaptasyon sürecinden geçiyorum,biraz da yeme içmeye düşkün bi aileden geliyorum,çocukken her pazar illa dışarda mangaldır,brunchdır yer içerdik sınırsızca,tabi o döngüyü kırmak biraz zorluyor,yemek bizim için baya ritüel,önemli bişeydi.şahsen ayıp mı olur bilmiyorum dediğim ama,yemek yemek bana cinsel ilişki kadar zevk veriyor çoğu zaman,ohhh be işte bu diyerek acayip bi zevk alarak yemek yerim yavaş yavaş,yemek yerkenki yaptığım davranışlardan da aşırı keyif alırım,sevdiğim şeyi yiyerek dergi kitap gazete okumak,tv,pc ile uğraşmak,arkadaşlarımla muhabbet gibi,kim sevmez ki aslında,böyle işte,içimi döktüm biraz rahatladım,teşekkür ederim hepinize de

  • ceo07  (31.07.09 00:35:06) 
@kediebesi
teşekkür ederim,ingilizcem iyi seviyede,baya işime yaradı,gayet hoş bi liste olmuş,sağol,diğer bütün fikirlerini belirten arkadaşlara da teşekkür ederim,sağlıklı,uzun bi ömür diliyorum herkese

  • ceo07  (31.07.09 00:40:22) 
hocam en önemlisi kendini oyaliycak bişeyler bul onu söylemeyi unutmuşum film izle ya da bilgisayara playstationa ver kendini zamanın geçtiğini unut falan bi yerden sonra umursamamaya başlayacaksın.


  • yuto  (31.07.09 01:33:12 ~ 01:45:51) 
kendinizi böyle bir adaptasyon beklentisine sokmayın bence. bağımlılık tedavisinde de böyle incelikler var. siz de anlatmışsınız yemek yemek sizin için büyük bir keyif kaynağı, hayatınızdaki diğer haz kaynakları ile de güçlü bağlantıları olması da normal. bence insanın gün gelip de çok sevdiği yiyecekleri istememesi çok da sık rastlanan birşey değil.
Daha sağlıklı ve daha gerçekçi bir beklenti bunları dengeli ve aşırıya kaçmadan yiyebilecek olmak bence. Bu başarılması daha kolay bişey.

  • hayali arkadaş  (31.07.09 03:10:16) 
zaten kilo vermenin yemek mantığını öğrenmisşiniz. buna göre alternatifler yaratın derim kendinize.

rejimdeyken canım pizza çektiğinde kepekli ya da light tost ekmeklerinin üzerine canımın istediği bilumum malzemeyi koyup elektrikli ızgarada birkaç dakika pişiriyordum (2 dilim ekmek için fırın çalıştırmak mantıksız geldi.) pizzacıların "ay layt bu inanın süper leziz" diye gazladıkları tatsız şeylerden (güya vicdanımızı rahatlatmak için yediğimiz) bin kat iyi.

hatta başkalarına fikir verir belki diye örnek vereyim: pizzacıklar: en alta domates rendesi/sosu/püresi, üstüne peynir, onun da üzerine yeşil biber, diyetinize uyuyorsa bir ince dilim salam ya da bir sosis, en sevdiğiniz baharatlar (benim için kekik&kırmızı biber). aynı mantıkla mis gibi hamburger de yapılabilir. benim gibi bir mayonez&acı sos delisi de çözümü kırmızı biberli yoğurtta buldu. alışınca mayonez tuhaf geliyor insana :)

zararın neresinden dönülse kardır. bozmayın moralinizi de ayrıca. aylarca, yıllarca canı çektiği gibi beslenmeye alışmış bünye illa ki arada yolunu şaşıracak. maksat yolu tamamen kaybetmemek.
  • tarantinoesque  (31.07.09 03:49:46) 
Öncelikle, diyet esnasında spor yapmaya karşıyım. Vücut direncini düşürmekle kalmıyor, mızmız ve yeterince tahammül edilemez bir hal alıyorsun ister istemez. (Mevzu bahis 3-5 kg değilse tabii).

2 yıl önce gereksiz stress yüzünden 7 kilo almıştım, takribi 2,5 hafta içerisinde reductil sayesinde (sadece sıvıyla beslenerek) 8 kilo verdim şu an 49,4 kiloyum - boyum 1.74. O esnada yüzmeyi bırakmıştım, çok daha fazla uykum geliyordu vesaire.

Ayrıca kilo alıp vermek doğrudan metabolizmayla alakalı. Ilaçsız, salt irade ve otokontrol dahilinde yapılan rejim önerilerini pek makul bulmuyorum açıkçası...
  • Struttin  (31.07.09 04:38:02 ~ 04:39:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.