[]

yoğurt mayalama hakkinda

Organik diye ozenerek sokak sutcusunden 1 lt süt alip kaynattim. Ilıklasinca marketten aldığım yoğurttan 2 kaşık alarak yavaşça karıştırdım ve battaniyeye sararak mayalanmaya bıraktım. 2 saat sonra merak edip açtım hala süt gibi duruyordu ve tadi da sütle karışık ayran gibiydi. Nerede yanlış yapmış olabilirim?




 
-ısısı parmağınızı ısıracak gibi olacak sütün
-2 saat az ben 6 saatten aşağı tutmuyorum. 22.00 civarı mayaladı isem sabah erkenden açıyorum. mayalanma süresi az gelmiştir.
-bir de mayalama işlemi için komşunuzdan filan evde yoğurt yapan varsa ondan maya istemek bulunsun aklınızda marketten almak yerine.
-son olarak yoğurdu öyle kaşıkla alıp karışırmayın, mayalamadan önce bir su bardağı sütü alın bir kaba, yoğurdu da sütün içine atıp iyice karıştırın. bu karışımı karıştırarak ekleyin.
  • kaymaktutmayansicaksut  (30.11.14 12:05:39 ~ 12:08:15) 
Cevap yazmak icin gelmistim ama ilk cevabi okuyunca soru entry uyumu demekten kendimi alamadim :D
Cevapa gelirsek ben sicaklik icin parmagimi daldiriyorum 10 saniye icinde kalabiliyorsa -tabi yakicak biraz- 10 saniye zar zor dayaniyorsam uygun sicaklik demektir sonra yavas yavas mayayi karistirip sariyorum 5-6 saat battaniyeli kaliyor yatmadan once buzdolabina koyup uyuyorum 1 gun hic ellemiyorum ertesi gun cok guzel oluyor.

  • duzsac  (30.11.14 12:09:20) 
market yoğurdundan mayalanmaz. ev yapımı yoğurt bul bir komşundan bir kaşık rica et. 1 litre süte 1 tatlı kaşığı yoğurt bile yeter. süt ılık olacak.


  • sckxyss  (30.11.14 12:10:41) 
marketten aldigin yogurtla olmaz.


  • nax  (30.11.14 12:28:02) 
peki soruya kaynaklık yapayım komşuda da yoğurt yoksa ilk yoğurdu nasıl yapacağız?


  • neferkitty  (30.11.14 12:35:36) 
@neferkitty
şöyle bir şey buldum.
woto.com
  • sckxyss  (30.11.14 12:43:59) 
Market yoğurduyla da yapılıyor. Sırf maya için marketten yoğurt aldığımı hatırlıyorum 4-5 sene önce.


  • aguilas negras  (30.11.14 12:45:17) 
@neferkitty

Probiyotık yoğurtlar mayalama işlemi için kullanılabilir süzme yoğurdu da sütle akışkan kıvama getirip kullanabilirsiniz.
  • kaymaktutmayansicaksut  (30.11.14 12:49:30) 
marketten alınan yoğurtla da pekala olur kim demiş olmaz diye. probiyotikli olanlari tercih edin.

serçe parmağı sokunca 7 saniyeden çok dayanıyorsanız fazla soğumuş, az dayanıyorsanız daha sıcak. ideal sıcaklık 46-49 derece. termometre varsa en güzeli o. 1 litre süte, 1 çorba kaşığı yeterli. ılıyan sütle mayalık yoğurtdu azıcık inceltip sadece süte dökün. sonra da haldur huldur karıştırmayın. "evlat gibi" derler, sarın sarmalayın, ılık bir yere (kaloriferin yanı) koyun. 6 saat de elleşmeyin. sonra da hemen dalmayın, en az bir gün buzdolabında dursun. sütü kaynatırken kapağını kapatmayın. suyu ne kadar fazla buharlaşırsa yoğurt o kadar katı olur. üstü kaymak tutarsa mayalarken kaymağı kenardan açıp mayayı altına döker, kaymağı bozmazsanız kaymaklı yoğurt olur.

şehir efsanesi: adetli kadının mayaladığı yoğurt tutmazmış.

@neferkitty: yaşadığın şehrin kıymetini bil, aoç'nin yoğurtluk sütleri satılıyor. 3 veya 5 litrelik ambalajlarda. istersen inek, istersen keçi. keçi biraz ağır, inek öneririm. normal aoç sütünden daha yağlı, sütçü sütü gibi. mayasını da yanında veriyorlar. şahane oluyor.
  • kibritsuyu  (30.11.14 23:36:08 ~ 23:41:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.