[]

doktora hocam demek çok mu garip ya da barzoca?

geçen teyzemle konuşuyodum. anlatıyorum bi şeyler. DEDİM HOCAM HOCAM tarzı bi şey söyledim ona. gülmeye başladı. hocam mı diyosun kadına dedi. he dedim niye güldün bu kadar. "o ne öyle, doktor hanım denir. kürtler der hocam diye" dedi. hümanizler ağlamasın hemen, eniştem has kürttür yani kürtleri sevmediğinden küçümsemediğinden falan demiyo.

ama bana garip geldi ya üzüldüm. ne var ki hocam demekte? doktor kadın? bana daha samimi geliyo. doktor hanım ne öyle uzak uzak. benimki hem saygılı hem de daha samimi geliyo bana. çok mu öküzce bi şey ki bu?


 
yok ya ne garip olacak. benden daha çok sey bildiğini ve saygı göstermem gerektiğini düsündüğüm, ilk kez konustuğum kadın ya da er kisiye ben de hocam derim. ama resmi bi konusmaysa yemez tabii. o zaman argo kaçar.


  • ufukcel  (29.11.14 17:29:16) 
ben tıp öğrencisi olduğum için hocam diyorum konuştuğum bütün doktorlara, ama hepsi öğrenci olduğumu bilmediği halde 'hocam ne alaka' diyen veya ima eden olmadı. doktorluk da eğitim gerektiren bir iş olduğundan 'hocam' denmesini tuhaf karşılamıyorlar diye düşünüyorum.
bir de, kürtleri bilmem de doğulular (ben de doğuluyum), 'dohtor beg' gibi konuşur ama 'hocam' demek o tarafa özgü değil diye biliyorum:)

  • vizdilva  (29.11.14 17:29:26) 
o bana sen diye hitap ederse ben de sen diye hitap ediyorum gıcıklığına. yoska doktor hanım/bey diyorum ben de. hani böyle profesör falansa hocam derim de normal doktora hocam demek bana da garip geldi. belki de değildir bilmiyorum.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (29.11.14 17:29:55) 
doktora hocam deme alışkanlığı akademik ünvanı olan hekimlerden geliyor. Bu arada hastane içinde de hemşireler vb. hocam diyor.


  • microfiction  (29.11.14 17:31:46 ~ 17:32:03) 
olsun ya ünvanı olmasa da olur ben çok saygı duyuyorum dottorlara. acayip severim. benim hocam deyişim daha bir anlamlı o yüzden. kafam çalışsa tıp okurdum hatta.


  • pescador  (29.11.14 17:34:16) 
dünyadaki her insana hocam diyebilirsin, çok normal. evet odtülüyüm.


  • rygard  (29.11.14 17:34:46) 
doktor yadırgamaz hatta kendi içlerinde çok kullandıkları bir seslenme biçimi.


  • kuzey li  (29.11.14 17:52:51) 
bende de öyle bir alışkanlık oluştu son senelerde. doktorum profösör olduğu için hocam demek uygun geliyordu, sonrasında bütün doktorlara hocam dediğimi fark ettim, ağız alışkanlığı gibi bir şey. garip karşılayan olmadı.


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (29.11.14 18:19:36) 
eski köye yeni adet getirmeyin, türkiyede profesörlere, üniversitede hocalik yapanlara, doktorlara hoca denir. normalde okullardaki ögretmenlere de hoca denebilir, agiz aliskanligidir ögreten kimseye hoca demek, güzeldir, hostur.

yurt disinda herhangi üniversite hocasina, prof olmasa dahi, profesör denmesi gibi.
  • serabetan  (29.11.14 18:26:13 ~ 18:31:23) 
hem doktor hem de ünide hocaysa prof,doç filansa hocam denir


  • isadora  (29.11.14 18:30:16) 
Ben herkese hocam diyorum, öyle sadece phd olanlara değil, asistan abla abiler de hocamdır. Bana da hocam diyorlar bazen ki daha öğrenciyim, bana niye hoca dedi bu iyy barzo demiyorum. Hoş bir şey. İşimiz bu zaten, etimolojik kökeni de öyle. Doctor, docent diye latince de gitsen, hekim, hikmet diye de gitsen sonu bilgiye ve öğretmeye çıkar.


  • Lim5  (29.11.14 18:43:38) 
Çok normal , hastanede çalışan ya da öğrenci herkes dr lara hocam der . Hastalar da çoğu zaman hocam der


  • lilidance  (29.11.14 19:33:44) 
halan tam bir kürt

not: ırkçıyım
  • calzoncillos  (29.11.14 21:14:46) 
ben pratisyen hekim amirime bile hocam diyodum. bana da işyerinde hocam diyolar :D hocam hoşuma gitmiyor değil ;)


  • la noix  (29.11.14 21:17:49) 
doktora hocam demek sıkıntı yaratacak bir şey değil bence.


  • basond  (29.11.14 21:18:00) 
denir tabii, bunun tabi olunan milletle alakası yok. saygı duyduğunu belirtir en başta bu hitap. çok daha ilgincini söyleyeyim, yüksek lisans yaptığım okulda stajyer öğrenciler, hatta görevli memur bile hocam derdi ki sadece bir öğrenciydim. insanın bi hoşuna gitmiyo değil gerçi ^^


  • devilred  (29.11.14 21:25:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.