[]

yunan istanbul'a konsantinopolis deyince kızıyoruz ama

biz skopje'ye üsküp diyoz, alexandropoli'ye dedeağaç diyoz? niye? farklı şeyler mi bunnar, benim gözden kaçırdığım bi detayı mı var? yoksa hıyarlığımızdan, ikiyüzlülüğümüzden mi yapıyoz?




 
işimize geldiği için tabi ki.
"biz yapınca fetih, onlar yapınca işgal" mantığı da aynı sebepten var kültürümüzde.

  • norek  (29.11.14 13:15:25) 
norek + 1

Ek olarak, "Kentin şimdiki adı olan İstanbul'un Konstantinopolis'ten türediği ya da Yunanca "εις τήν Πόλι(ν)" (/is tin boli/) yani "şehir'e" ve "şehir'de" kullanımının Türkçeleştirilmesiyle oluştuğu kabul görür."
tr.wikipedia.org
  • aychovsky  (29.11.14 13:20:09) 
komik olan, o şehrin tarihini yok sayıp, konstantinapolis ismini günah keçisi yapanların, istanbul isminin de ''poli'' den geldiğini bilmemesi.


  • wilhelmwasmuss  (29.11.14 13:24:30) 
yunanlılar konstantinopolis'i "bir gün yeniden alacağız" iç sesiyle söylüyor. bizim üsküp için falan böyle düşüncelerimiz yok. farkı bu.


  • tescillimarka  (29.11.14 13:26:33) 
İstanbul'a Konstantinopolis denilince kızmak, tamamen bizim kompleksimiz. Burayı işgal edip Osmanlı'ya katan Sultan Mehmed bile Kostantiniyye diyerek şehrin adını kendi dilinde değiştirmeden telaffuz etmeyi seçmişken bize bok yemek düşer kanaatindeyim ben.

Ek: Ayrıca şehrin isminin resmi olarak İstanbul yapılması cumhuriyet dönemine denk gelir; posta teşkilatının kurulmasıyla birlikte İstanbul olmuştur. Yani öyle çok eski bir tarihi yok bu ismin.
  • angelus  (29.11.14 13:29:27 ~ 13:31:38) 
Evet arkadaslarin da dedigi gibi istanbul kelimesi zaten konstantinopolis kelimesinden turemis bi kelime.
Istanbulun dedeagactan uskupden cok farki var bu arada. Istanbul tarih boyunca onemli bi sehir olmustur yunanlar icin arafan gecen 600 seneye ragmen bi uktedir. Avustralyadaki yunanlar bile iatanbulu geri alacagiz muhabbeti yapiyo dusun.

  • baldur2  (29.11.14 13:29:36) 
fikrimce bir ekleme yapmak isterim;
skope ye üsküp denmesiyle
alexandrapoli ye dedeağaç denmesi arasında bi nüans farkı var temelde aynı ideolojinin ürünü tabiki ama
misal skope nin üsküp olması, scutari nin söylene söylene üsküdar olması gibi birşey.yani telafuz kolaylığının getirisi bir yerde,

fakat alexandrapoli nin dedeağaç olması; ve halen öyle bahsedilmesi bir mübadele şehri olduğunun ve bir zamanlar orada yunanca konuşsa da "müslüman" olan bi topluluğun var olduğunun vurgusunu sübliminalde verilmek istendiği yani sözün özü bu kullanımın resmi ideolojiye tabi türkleştirme politikasının bir ürünü olduğu söylenebilir.
kısaca günümüzde tüm milli devletlerin kuruluşu sırasında uyguladığı milliyetçi ideolojinin iki yüzlülüğünden evet.
  • gis  (29.11.14 14:53:19 ~ 14:53:36) 
güzel tespit. bizim skimsonik halkın ezikliği işte. şimdi aklıma geldi bir arkadaşla bu yüzden kavga etmiştim. öye dedim diye terslemişti beni.


  • secilmis uye  (29.11.14 15:03:50) 
Başkentimiz Constantinople u elbet alacağız bir gün.


  • Cursed Chico  (29.11.14 15:13:27) 
türk insanı kompleksli çünkü tek sebebi bu.


  • take me rufee2  (29.11.14 15:40:46) 
ben neden istanbul diyoruz demiyorum ki. elin oğlu konsantinopolis deyince çıldırıyoruz, niye şu an yabancı olan isimleri türkçeleştiriyoruz diyorum. yani işte üsküpmüş iskeçeymiş dedeağaçmış filibeymiş yani bunları böyle kullanmak adamlara terbiyesizlikmiş gibi geliyor bana açıkçası. sana yapılmasını istemediğini başkalarına yapma muhabbeti. çok ayıp ulan.


  • pescador  (29.11.14 16:56:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.