[]

koşmak sözcüğüne ünlüyle başlayan ekler getirince nasıl söyler ve yazarsınz

Hem nasıl söylediğinizi hem de nasıl yazdığını belirtiniz.




 
Koşmaya-koşmaya koşmayı-koşmayı koşan-koşan


  • LXXVII  (29.11.14 11:19:22 ~ 11:20:20) 
LXXVII + 1
"Koşmaya" derim ve yazarım ben de.

Aslında bu TDK'nın da 15-20 yılda bir değişiklik yaptığı bir konu. 1960'lardan kalan kitaplar var evde. Onlarda "Koşmağa gittiler" veya "O yemekleri yemiyeceğim" gibi şeyler yazıyor. Kağıt yazarken "a"nın şapkası yokmuş. Bu şekilde düzenlenmiş bütün kitaplar. Demek ki o zamanın doğru kabul edilenleri buymuş. 1980 Darbesi ile birçok değişiklik olmuş dilbilgisinde. a'ların, i'lerin şapkaları geldi. Bu "koşmağa" ve "yemiyeceğim" değişiklikleri büyük olasılıkla o zamanlara denk geliyor, belki de öncesine; yine de "İlla bir tarihe para basacaksın" deseler, bu şekilde para basarım. Ben ilkokulda iken a'ların şapkaları vardı. Hatta, İlkokul 2'deki Türkçe sınav sorumuz boşluklara kar ve kâr sözcüklerinin yerleştirilmesiydi. İlkokul 4'te iken kaldırıldı. Üniversiteden mezun olduktan bir zaman sonra ise geri gelmiş ama henüz alışamadım. Kurallar her zaman sabit durmuyor.
  • aychovsky  (29.11.14 11:30:39 ~ 11:34:58) 
"Koşmaya" okunur ve yazılır.

Eskiden "koşmağa" haricinde "koşmıya" kullanımı da varmış fakat şu anki okunuşu ve yazılış "koşmaya" şeklinde. Galattan bahsediyorum tabii, TDK da böyle diyor bildiğim kadarıyla ama emin değilim.
  • nereye bu gidis  (29.11.14 12:16:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.