[]

kanserin teşhisi nasıl oluyor?

biraz bakındım internette ama net bir bilgiye rastlayamadım. kanserin türüne göre teşhis şekli değişiyor mu? atıyorum X durumu oluyorsa ve bu Y veya Z'den kaynaklanmıyorsa kanserdir şeklinde kesin yargılara nasıl varılıyor kanser için?

öğrenci ve fakir olduğum için check-up yaptıramıyorum. ancak hem mevcut durumum, hem beslenme-yaşam tarzım hem de 7/24 elektronik cihazların etrafında olmam nedeniyle ben kanserden çekiniyorum biraz. mümkün olan tüm kanser türleri için kendime baktırmak, kontrol ettirmek istiyorum.

nasıl oluyor bu? atıyorum testis kanseri riski için ürolojiye gidip "var mı yok mu baksanıza" mı diyorum? ya da ne bileyim kan kanseri için mesela ne yapılabiliyor?

 
kan kanseri için kan tahlili ve kemik iliği biyopsisi ile teşhis konabilir.

pet-ct var. hangi türlerde başarılı bilemiyorum.
  • sutlu nescafe  (29.11.14 10:33:30) 
@sutlu nescafe, kan tahlilinde neye bakılıyor? yani dahiliyeye gidip bu yüzden kan testi istiyorum desem verirler mi? bir yanım "ulan niye vermesinler" diyor ama diğer yanım da "kan kanseriyimdir belki bakalım mı :))" demenin çok garip olacağını söylüyor.

yakın zamanda böbrek, diyabet, b12 vitamini için farklı kan testleri şeyaptım. bir sorun olsa onlarda çıkar mıydı acaba?
  • pescador  (29.11.14 10:36:20) 
normalde öncelikle şikayete göre inceleme yapılıyor. radyoloji incelemesinde (ultrason, bt, mr, pet gibi) bir şey görünülenirse biyopsi yapılıyor. alınan parça patolojiye gönderiliyor ve sonuç bekleniyor. sonuca göre hareket ediliyor.

testis kanserini ve lösemiyi spesifik olarak bilmiyorum ama sağda solda okuduklarınla kendi kendine teşhis koymanın doğru olmadığını biliyorum.

beslenmeni ve yaşam tarzını değiştirebilirsin. daha yaşın kaç ki? önünde uzun seneler var. şimdi iyi beslenirsen, spor da yaparsan daha sağlıklı olursun uzun vadede.

fix kan tahlillerinde kanser belli olmuyor. belirtileri tespit edilebiliyor, o da bir ihtimal.
  • m e l t e m  (29.11.14 10:39:15 ~ 10:40:16) 
kaşınmasan ya da çağırmasan??
20 yaşında var mısın bilmiyorum elektronik eşya maruziyetiyle ilişkilendirilen bir kanser yok henüz ya da kötü beslenmeyle (evet kızartma kanserojen mesela ama kimse 20 yaşında kızartma yemekten mide kanseri olmuyor obez oluyor, şeker hastası oluyor, yağ bağlıyor filan öyle öyle yol yapıyor) zaten Allah korusun pankreas, mide gibi kanserlerde ancak görüntüleme yöntemleri tanı koyduruyor onlar tanı koydurana kadar da kanser almış başını gitmiş oluyor çoğu kez. bu yöntemler de öyle ucuz şeyler değil hiçbir doktor elektronik kullandın kızartma/makarna yedin diye sana o işlemleri yazmaz/yapmaz.
ailende kanserden ölen birileri var mı? özellikle bağırsak ve prostat gibi kanserlerde genetik herşeyden daha etkili.
  • niye ama  (29.11.14 10:39:46) 
@niye ama, yahu ne kaşınması/çağırması? hala teşhis edilemeyen bir sebepten dolayı neredeyse 2 aydır yürüyemiyorum. yine son 2 ayda gün içerisinde 4-5 kez uyuduğum, yer-zaman dengesini kaybettiğim, baş ağrısından uyandığım bir sürü dönem oldu. kolumu kaldıracak halim yok. çok güçsüz hissediyorum. 12-17 yaş arasında hastaneye uğramamış ben şimdi hastaneden çıkamıyorum. ve hiçbir testte hiçbir şey çıkmıyor.

dediğim gibi, "HMM KESİN KANSERİM PFF ÖLÜCEM" demiyorum. kendimce önlem almak, böyle bir şey varsa mümkün olduğunca erken görebilmek istiyorum. "yoktur nasılsa" deyip gitmeyeyim mi testlere?

@m e l t e m, tabii ki daha sağlıklı beslenebilir ve yaşayabilirim ama bunun garantisi yok ki. aldığımız her şey kanserojen. sokakta pislik soluyoruz. devamlı tetikte olmak ve dikkat etmek gerekir sanırım. benim şu durumda ekstra dikkat etmem gerekir. sağlıklı olmaktan çok uzağım.
  • pescador  (29.11.14 10:42:46) 
yazdığın cevaba binaen kan kanseri olsan o kan sayımları alarm verirdi, evet. sanırım onu sormak istedin. kan kanseri için ayrı bi kan testi diye bişey yok --yani kanser misin diye başka bir parametreye bakmıyorlar tüpe kan aldıklırında- normal hemogram (tam kan sayımı) yapıldığında anormal sonuçlar çıkarsa kan daha farklı yöntemlerle inceleniyor.


  • niye ama  (29.11.14 10:44:34) 
normal kan sayımında sıkıntı çıkarsa der ki şunları da yaptır gel. ki değerlerinin düşük ya da yüksek çıkması akla hemen kanseri getirmez.
şu an için bır şikayetin yoksa vücudunla ilgili, kurcalama fazla.

  • sutlu nescafe  (29.11.14 10:45:03) 
@sutlu nescafe, var! bissürü şikayetim var. 5'inde beyin MR'ım var. iyi bari. kanda sorun yok o zaman. çünkü hem b vitamini seviyem, hem de son olarak işte kreatinindir üredir böbrekli möbrekli şeylerin hepsi düzgün çıktı. çok su içtim çünkü. aferin bana. aslan gibiyim.


  • pescador  (29.11.14 10:46:20) 
madem doktora gidiyorsun kanser şüphesi olsa şimdiye kadar ileri tetkik isterdi. ayağın ne oldu bu arada?


  • sutlu nescafe  (29.11.14 10:50:10) 
aldığımız her şey kanserojen çok ezber bir cümle değil mi ya?

bol bol brokoli ye. günde 3 porsiyon sebze meyve ye. şekerden uzak dur. yapaydan uzak dur. dondurulmuş ve hazır gıdalar yeme. fast food gibi besin değeri az olan, bol kalorili, sağlıksız şeyler yeme. spor yap, spor yap, spor yap. sigara içme. sert alkol tüketme.

riskini düşür.
  • m e l t e m  (29.11.14 10:52:20) 
heh iyi madem, en azından kanımda bi' şey yok şimdilik. böbreklerde de yok. güzel. ayağım aynı. bir ilerleme yok. salı günü ultrason, 5'inde MR var. hem beyin hem üst hem de orta boyun. servikal ve torakal diyolar galiba. ilaçlı bi' de. onlarda da bir şey çıkmazsa evde kendim kesip atıcam. teşekkür ederim.

@m e l t e m, brokoliyle ambalajlı ürünün kanserojen seviyesi tabii ki aynı değil ama ben yediğimiz brokolinin de safi yarar olduğuna inanmıyorum. yetişirken arasına katılıp karıştırılanlar, yetiştiği havanın kiri falan ne bileyim. bu konuda biraz abartıyor olabilirim çünkü bana yediğimiz her şey bizi yavaş yavaş öldürüyormuş gibi geliyor, belki tablo o kadar korkunç değildir ama yine de genel olarak korkunç.

bi' de brokoli demişsin ama başka? çoğu sebze ve meyve hormonlu. yazması kolay... belki yapması da kolaydır bazıları için. şu an bol vaktim var. brokolidir sebzedir meyvedir yerim, problem değil. ama çok meşgul olan insanlar oluyo mesela onlar napcak? her gün her gün sebze meyve brokoli yenilemez ki. ya keşke yemek yemek ve de tuvalete gitmek zorunda olmasak.
  • pescador  (29.11.14 10:52:59 ~ 10:55:23) 
Kanserden bu kadar korkma o da organik sonuçta.

Kanserden korunmak için kendini her şeyden soyutlayamazsın. Bu iş öyle vücuda 4000 birim kanserojen aldın mı trink kanser olursun değil. Şu kanserojen kelimesini her şeye kullanmayın. Hala bilinmeyen çok şey var. Ama öyle hormonlu diye sebze yememek felan hiç bir işe yaramaz. Ona bakarsan güneş ışığı da kanserojen. Sen genel olarak, takıntı seviyesinde olmadan sağlığına dikkat edersen bir şey olmaz.
  • Haldamir  (29.11.14 14:11:26) 
kanserin hiv gibi bir testi yok. kanser olsan zaten bir takım şikayetlerin olur doktora gidersin doktor kanser şüphesi var diyip gerekli tetkikleri ister ve bu tetkikler ne kanseri olduğuna göre değişiyor.

ayrıca kanserler genellikle ileri yaşlarda görülür ve de herkes 7/24 elektronik cihazlarla yaşıyor zaten.
  • irsh92  (06.12.14 03:17:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.