[]

Kadılık hiyerarşisi

Bilgi aklımda şöyle kalmış: Bir kadı ilk olarak sancakta görev almakta. Terfi sıralaması ise Bursa Kadılığı, Edirne Kadılığı ve İstanbul Kadılığı şeklinde. Yani hiyerarşi Bursa>Edirne>İstanbul şeklinde. E bir de Galata, Eyüp ve Üsküdar kadılıkları var. Bu üç kadılığın Edirne ve İstanbul kadısı arasındaki hiyerarşisi ne? Edirne'den gelen direkt İstanbul kadısı mı oluyor yoksa daha öncesine bu üç kadılığı da yapmak zorunda mı? Zorundaysa sıralaması nedir? Zorunda değilse bu kadılıklar patates mi anasını satayım direkt sancaktan birisini atıyorlar?

Bayağı bir karışık anlattım ama anlarsınız siz.


 
Yahu keşke bilmiş bilmiş değil de bildiğin için cevap versen. Kadılığın en üst makamı İstanbul Kadılığı. Ondan sonra Anadolu kazaskeri ondan sonra Rumeli kazaskeri oluyorsun. Yani İstanbul Kadılığının daha üzerinde bir kadılık yok. İstanbul kadısı olabilmek için de öncelikle Edirne kadısı, ondan önce Bursa kadısı oluyorsun. Anane bu. Demek ki neymiş? Marmara Bölgesi devletin en üst düzey kadılıklarının bulunduğu yermiş. Mekke, Medine hakkında bir şey diyemeyeceğim ama Şam, Halep, Kahire vs. kadılıkları mevleviyet kadılıkları olmasına karşın bu saydıklarımdan daha alt hiyerarşide yer alır.

Velhasılıkelam taa en dipten en tepeye kadar hiyerarşiyi sayın demiyorum ki sen gitmiş Irak, Suriye diyorsun bana. Galata, Üsküdar ve Eyüp kadılıkları Edirne ve İstanbul kadılıkları arasında bir hiyerarşide mi yoksa farklı mı diye sordum. Bilmiyorsan bilmişlik taslamak için bir şeyler karalama.

Son olarak kadılar 2-3 sene değil 20 ay görev yapar, dinlenmeye geçmez tekrar atanmayı bekler ve o sırada da İstanbul kadısının ya da kazaskerlerin yanında yardımcı olarak ücretsiz görev alır.
  • kadirgali huseyin olmayan adam  (26.11.14 20:31:04 ~ 20:33:07) 
kadılar hakkındaki bilginize hayran oldum, her şeyi biliyorsanız niye soruyorsunuz?

yazdıklarımı da sildim. iyi akşamlar.

cehalet çok güzel bir şey. her şeyi biliyorsunuz.
  • mea maxima culpa  (26.11.14 20:41:56) 
Madem çok iyi biliyorsun konuyu cevap ver, eğer yok bilmiyorsan kinayeli cevaplarını al git be insan. Ulan ne adamlar var ya.


  • kadirgali huseyin olmayan adam  (27.11.14 01:49:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.