[]

tamamlanma aşamasında iptal olan web sitesi çalışması, ne yapmalı?

3 hafta önce daha önceden iş ilişkisi nedeniyle tanıdığımız birisinin yeni açtığı şirketi için kendisinin talebiyle web sitesi çalışmasını yapmak üzere anlaştık. çalışma öncesi yaptığımız toplantıda tüm detayları konuştuk. bize başkasının hazır template'den ibaret olan bir site için verdiği teklifi iletti. kendisine template'in basit olduğunu ve hazır bir altyapıya sahip olduğu için çok kısa sürede fazla çaba sarfedilmeden yapılacağını ilettik. kendisine tamamen kodları sıfırdan yazılacak, özgün tasarımlı, responsive yapıda bir site tasarlayacağımızı söyledik. bunun için de diğer şahsın verdiğinin 500 tl üzerinde bir teklif yaptık. aslında istediğimiz ücret tamamı baştan hazırlanacak bir site için düşüktü ancak seo, sem vb. gibi farklı iş birliklerimiz de olacağı için fiyatı uygun tuttuk.

toplantıda sitede yönetim paneline ihtiyaç olmadığını ilettiler. neyse çok şık bir tasarım yaptık ve çok beğendiler biz de devam ettik. 3 haftalık bir süreçte site için uğraştık. ancak tamamlanma aşamasında sadece kurumsal bir site olacak, nadiren güncelleme olacak dedikleri site için yönetim paneli talep ettiler. biz de başta böyle konuşmadığımızı bunun için ek bir ücret talep ettiğimizi söyledik. konuşmadığımız halde basit geliştirmeler isteseler bişey demezdik ama yönetim paneli bizim için ayrı bir iş yüküydü. ama bütçelerinin olmadığını, daha düşük teklifler olmasına rağmen kaliteli bir çalışma olsun diye bizim teklifimizi değerlendirdiklerini söylediler, son gelişmeden sonra çalışmayı ertelediklerini (yani aslında bizimle olan anlaşmayı tek taraflı iptal ettiklerini) ilettiler.

bunu bize söyleyen, bizim önceden tanıdığımız şahsın birlikte iş yaptığı kişi. nedense kendisi söylemedi. gerçekten iyi niyetine inandığımız, daha önceki çalışmalarımızda hiç bir sorun yaşamadığımız birisiydi. bu nedenle tamamen karşılıklı güvene dayanan bir şekilde şifaen bu çalışmaya başlamıştık ve hiç bir ön ödeme almamıştık.

sonuçta şu anda elimizde 3 haftalık boşa giden uğraş, insanların iyi niyetine olan inancın yok olup gitmesi var. kendileri web teknolojilerinden anlamıyorlar diye bir wordpress teması bulup onu mu verseydik al sana site diye. insanlar bunu mu istiyorlar?

ortağım maille bişeyler yazmış ama çalışma boyunca geri planda duran ama asıl yükü çeken kişi olarak ben de bişeyler söylemek, etik dersi vermek istiyorum. sinirle saçmalamak yerine sizlerden fikir almak istedim.

fikir belirtenlere şimdiden teşekkürler.

edit: ek bilgi vereyim, çalışmanın ücreti 2000 tl'nin altında.

 
rutin şartlarda bu işler böyle eş/dost sebebi ile bu noktaya geliyor. 10binlik web sitesi için 5bin kapoda alıp kalan kısmı anahtar tesliminde deseydiniz her şey yolunda giderdi. gitmezse 5 lira cepte kalırdı. yani üçüncü dünyada böyle oluyor


  • mrvengeance  (26.11.14 18:56:45) 
"insanlar bunu mu istiyorlar?"
evet.
bas wordpress i devam et. 0 dan kod mu yazilir.
  • sage  (26.11.14 18:59:39) 
durum gercekten cok zor, web projelerinde genelde bu problem oluyor. bastan kapora almaya kalksan sonuc görmeden kapora vermek kimse istemiyor(o konuda haklik payi oluyor müsterilerin). Valla bu durum icin birsey söylemek cok zor ama bundan sonraki isler icin birsey söyleyebilirim. Müsterileri ikiye ayiriyorum, ne istedigini bilen ve bilmeyen diye. Bilen adamla detayi konusuyorum ve detayli sözlesme yapiyorum. Isin dogasi geregi sözlesmede iki tarafta degisilik isteyebiliyor, cok yapisal bir degisiklik degilse yapiyorum. Ne istedigin bilmeyen adam ilk toplantida anlasiliyor, sordugum soruya net bi sekilde cevap veremiyorsa, yada siz ne önerirsiniz diye soruyorsa, yada su sayfadaki gibi olsun diyorsa etiketi yapistiriyorum bunlar ne istiyor bilmiyor diye. bu adamlarla calisirken ilk önce front end basliyorum, en sade mockup yada prototip göstererek ilerliyorum. mümkünse onlarin ofise tasinip yada bir developeri onlarin ofise gönderip gün icinde devamli feedback aliyorum. yada günlük toplantilar yapip scrum proje gelistirme metodunu uygulayip scrum da project manager olarak onlarin ekibinden birini seciyorum. proje patlarsa hergün toplantilara katilan, iki tarafin durumunu en iyi bilen, ve onlarin calisani olan adama patliyor isi iyi takip etmez ise. adam (onlarin tarafindaki, ve scrum da project manager olan) hergün bizim toplantilara katiliyor, durumu gidisati gözlemliyor, önerilerini sunuyor, diger tarfa feedback veriyor. eger burasi degissin diyorsa 1 gün sonra diyorum ki bu degisilklik 8 saat alir, ve maliyet bu kadar arttirir. eger okey ise yapali, degilse hic baslamayalim diyorum. en kücük degisliklite bile bu uygulaniyor, her gün görüsüldügü icinde anlasmazliklar sarpa sarmadan cözülüyor yada kapaniyor.


  • emrahday  (26.11.14 19:14:03 ~ 19:18:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.