[]

İstanbul'daki Trafik Yoğunluğu Hakkında

Sevgili duyuru sakinleri, İstanbul'da yaşayanlar sabah ve akşam trafiğindeki yoğunluğun ne kadar bezdirici olduğunu bilirler. Bunun için birçok çözüm önerisi her trafiğe çıkan tarafından sunulur. Trafikte beklenen süre içinde kafa çözüm üretme noktasına gelebilir:) İşte ben de aklıma gelen bir çözüm önerisini paylaşmak istiyorum. Nasıl olur olur mu aptalca mı mantık hatası var mı, bunları iki ve üçüncü kişilerin yardımlarıyla öğrenmek istiyorum. Adeta bir beyin fırtınası:p

Benim önerim gayet basit; aslında bunu trafikte zaman zaman yaşanan yoğunlaşma-rahatlama darboğazlarında yaşayarak keşfettim sanırım. Özetle yapılacak şey; özellikle ana yollarda (köprü-otoban / e-5, tem) kısa sürelerde akışın kesilmesi.

Mesela ikinci köprü gişelerinden öncesi ve tem çamlıca bağlantılarına kadar olan bölümü düşünürsek, bu bölümde 2 tane durma noktası olacak, her durma noktasında da araçlar 3-5 dk bekleyecek, yani toplasanız 10 dakika. Sıkışık bir trafikte de bundan daha fazla bekliyoruz aslında, üstelik araçlar da çalışır vaziyette.

Bu şekilde araçlar motor da durdurabilir daha az yakıt tüketilebilir. 5 dakika bekledikten sonra önü açılan araçlar çok daha hızlı gidebilecekler böylelikle ortalama sürat artacak ve trafiksiz gidilebilecek sürede gidilmiş olacak. Bu uygulama da günün belirli birkaç saatinde yapılacak veya otomatik olarak yoğunluğa göre karar verilebilir buna. Otobana büyük trafik lambaları koyulabilir.
Ne dersiniz hoş olmaz mı?

 
olmaz.


  • teritori  (26.11.14 11:23:35) 
cık


  • erty_ksk  (26.11.14 11:29:37) 
Bu bahsettiginiz uygulama acisindan imkansiz. Evet o noktadaki dur-kalki cozebilir. Peki o duraklama noktasinin gerisinde kalanlara ne olacak? Bu duraklamanin logaritmik olarak artacagini ve tum baglantilari etkileyecegini de dusunun. Bir noktadaki 5 dakikalik duraklama ikinci kopruye leventten baglanan yolda 10dk, maslak'ta 15 dklik bir park haline donusebilir.


  • ay nov kung fu  (26.11.14 11:33:47) 
Arkadaki giderek artan yığılmayı ne yapacaksın?


  • arnold schwarzeneger  (26.11.14 11:34:19) 
bir yakadaki kaza ya da çalışma durumunda diğer yaka dahi etkileniyor. olmaz senin o dediğin.


  • sutlu nescafe  (26.11.14 11:36:15) 
@ay nov kung fu arkadaki birikmeler, akışın durdurulduğu yerin doğru tespit edilmesiyle en aza indirilebilir. evet bağlantı yollarından çok uzak olmalı kesmeler.

bir de kontrol edilebilen aralıklar sayesinde belirli birkaç saatte polis kontrolünde şerit ihlali de yapılmadan hızlı bir akış sağlanabilir ve kaza vs varsa derhal kaldırılabilir.
  • srht  (26.11.14 11:37:44 ~ 11:40:37) 
Oyle bir hesaplama yok. :) trafik muhendisligi diye bir insaat muhendisligi dali var bilmem bilir misiniz. Bu trafik muhendisleri trafik isiklarini bile cogu zaman yuk olarak tanimliyor.
Istanbul trafiginin yegane sebebi plansiz yapilan yol ve kavsaklar, yollar yapilirken hesaplanmayan trafik yukleri.

  • ay nov kung fu  (26.11.14 11:43:05) 
İstanbul trafiğini yüzlerce musluktan akan suyu tek musluğa sokuşturmaya benzetebilirsiniz. Mümkün olmayan bir şey. Bu trafiğin teknik olarak mümkün bir tarafı yok, ütopik olarak insanların araba kullanmasını engelleyebilirsiniz. Başka da bir şey yapamazsınız. Dünyanın her yerindeki bir sorun. Çok fazla araba var.


  • liriamer  (26.11.14 11:45:47) 
yalnız buna benzer bir şey altunizade'de oluyordu eskiden. birinci köprüden çıkıp Kadıköy yönüne doğru ilerlerken anayola bağlanan bir kavşakta polisler duruyor ve bir süre trafiğin akışını kesiyorlar. Ana yol değil de ona bağlanan yolu durduruyorlar. 2 dakika bekleyip devam ediyorsunuz. Bizzat tanık oldum. Normal bir rutinmiş.


  • raikkonen  (26.11.14 12:27:40) 
@raikkonen
hocam altunizade'de ki kapama olayı dediğin gibi anayola bağlanan yanyola uygulanıyordu, amaç anayoldaki trafiğin aksamaması için yanyoldaki az olan trafiği durdurmaktı. yani demek istediğim şu, eğer otoyola bağlanan bütün yanyolları kapatırsak trafik sorunu zaten çözülür. burda bahsedilen tam tersi, mümkün olmayan bi durum yani

  • t joe  (26.11.14 12:43:24) 
@t joe belki ara yollara da yapmak lazım evet. ama ana yollara yapmazsanız yine olur o sıkışma sonuçta tek musluk olayı değil mi? :)


  • srht  (26.11.14 12:57:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.