[]

INTERSTELLAR Hakkinda sorular. -SPOLIER-

Spoiler........................................,....,..........................,........................



-Brand olume mi terk ediliyor, bizimki filmin sonunda onu kurtarmaya mi gidiyor yoksa? (Brand: "Anne Hathaway")
-Matt damon'un bizimkini oldurmeye calismasinin sebebini tam anlamadim. Dunya'ya donmek icin mi oldurmeye calisti?
-Patlama olduktan sonra neden tekrar kenetlenmek icin gittiler?
-Kendi kendine ortaya cikan solucan deligi aslinda 3 boutlu uzay-zaman'in otesine gecmeyi basaran gelecekteki insan evladinin sayesinde, dogru mu anladim? Kendi kendine solucandeligi mi cikar yav?

Edit: Solucan deliginin ne oldugunu sormadim arkadaslar:)

Not: Siz siz olun, guzel bir film izlerken ayni anda telefondan yazi okumayin, ciktiktan sonra okuyun, olmezsiniz:) Yani kendime dedim.

 
1-evet
2-dönüş için gerekli olan şey matt'e de lazım
3-bilmiyorum
4-hacı anlamadım sorunu ama solucan deliği şu tam olarak: galeri8.uludagsozluk.com
  • vedat chili peppers  (25.11.14 23:42:50) 
Solucan deliginin ne oldugunu sormadim arkadaslar:)

@senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin_yine
Brand:Brand: "Anne Hathaway" Kisa sacli kiz:)
  • delifaruk  (25.11.14 23:46:58 ~ 23:49:05) 
- Brand son kalan umut olan gezegenin insanlıga uygun olup olmadığını öğrenmek için gönderildi, cooper kendini son bi şans için feda edip karadeliğe atladı yani. Geri döncek yakıtları yoktu, dolayısıyla son şansları o gezegendi. tek kişilik supply olduğu için de brand'i gönderdi cooper sadece. Filmin sonunda da Brand'in doğru gezegeni bulmuş oldugunu öğreniyoruz kızı sayesinde zaten. Dolayısıyla yeni gezegene yerleşmek için brand'i bulmaya gitti diyebiliriz.

- Matt sırf birileri gelip onu kurtarabilsin diye yanlış sinyaller göndermişti en başında bunlara gezegenin doğru gezegen olduğuna dair, cooper bunu öğrenince de sırf dünyaya geri dönebilmek için ve biraz da rezil olmamak için onu öldürmeye kalkıştı.

- Kenetlenmek zorundaydılar yörüngeden çıkmalarının, yani dönebilmelerinin tek çaresi kenetlenmekti.

- Evet solucandeliği farklı boyutlardaki insanların yardım için oraya kondurduğu bi yapay delik.
  • shejia  (25.11.14 23:52:02 ~ 23:52:51) 
@sheja
Brand'in dogru gezegeni buldugunu kizindan nasil ogreniyoruz? Kizin bulundugu yer saturn'un yorungesinde yapay biryer degil mi?

  • delifaruk  (25.11.14 23:58:00) 
cooper kara değiliğin içine atladıktan sonrasını çık aceleye getirdiler, orada bazı şeyleri kaçırdım. bu yüzden bir daha izleyeceğim ama bildiğim yerleri cevaplayayım.

-brand yavuklusunun gezegenine gitti(adını unuttum) koordinatları cooper girdi, yani yerini biliyor. filmin sonunda onun yanına gitti. yeni medeniyetin tohumlarını atıyor orada. muhtemelen cooperda atacak birkaç tohum.

-matt ne olursa olsun o gezegenden kurtulmak yani hayatta kalmak istiyordu.

-asıl olay o araçta. kenetlenmeden bir yere gidemezler, esas oğlan o.

-burası biraz karışık. tam anlayamadığım noktalardan biri bu. filmin başında birilerinin ('onlar') gelip oraya koyduğunu söylüyorlar ama bu kadar yakın bir karadelik o gezegenleri süpürmesi gerekirdi (hoş normalde bir karadelikten de geçememeleri lazımdı o ayrı). 5.boyutta ki evrimleşmiş insanların teknolojileri sanırım. öyle bir şeyler geçiyordu. öyle olması daha mantıklı olurdu hiç olmazsa.
  • air  (26.11.14 00:36:11) 
@air
Sanirim "karadelik" ile "solucan deligi"ni karistiriyorsun. Uzay-zamanda bir uctan diger uca sicramak icin solucan deligini kullaniyorlar. Insanlarin biraktigi sey solucan deligi. Fakat bunu ilerki zamanlardaki insanlar biraktigi icin bugunun insanlari uzaylilar falan zannediyor. Karadelik ise yildizin icine gocmesiyle olusan birsey, insanlarin olusturdugu birsey degil(solucan deligi de acamiyoruz yanlis anlasilmasin:). Solucan deligi ise bir teori, varsayim var ortada. Kisacasi orada icinden gectikleri sey solucan deligi.
Edit: Ben daha beter karistirdim:)
  • delifaruk  (26.11.14 00:53:17 ~ 01:19:11) 
@senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin_yine
karadelikler ışığın bile kurtulamadığı kozmik cisimlerdir. bizim galaksimizin merkezinde bulunan kara deliğe 15 milyon km yaklaştığımızda üzerimize 600.000 g gibi bir kuvvet etkir. sadece 10 g bir insanı öldürmeye yeterlidir.
karadeliğin ufkunu geçtikten sonra ise maddenin mevcut şeklini koruması imkansızdır. spagetti gibi uzamaya başlar. (bkz: spaghettification) bir karadeliğin olay ufkuna giren herhangi bir cisim, sadece birkaç milisaniyede "spagetti" gibi uzayarak atomlarına ayrılacaktır. dolayısıyla bir "karadeliğin içine girmek" ve bunun hala farkında olabileceğiniz şekilde bilincinizi (ve vücudunuzun bütünlüğünü) korumak muhtemelen imkansızdır.
işte bu bilgilerin ışığında öyle bir cümle kurdum.

edit: elbette ne olduklarını biliyorum. filmle ilgili yazdığım ilk cevapta o konuyu nasıl işlediklerini kaçırdığımı, tekrar izleyeceğimi belirttim ve o kısım filmle ilgili bir yorumdu sadece :)
  • air  (26.11.14 00:55:58 ~ 01:00:42) 
bir kara delik ile bir beyaz deliğin olay ufuklarının birleşmesi ile bir solucan deliği oluşur. beyaz delik ve kara delik sürekli olarak birbirlerine bağlanır ve ayrılırlar bu nedenle, solucan deliğinden geçmek isteyen kişinin ışık hızından daha hızlı yol alması gerekir, ki bu da imkansız olarak kabul edilir. beyaz delikler ve solucan delikleri einstein'ın yer çekimi denklemlerinin çözümüdür ve büyük bir ihtimalle yokturlar.


  • air  (26.11.14 01:05:13) 
Ben de karadelige girmek imkansiz diye biliyorum konuyu ayrintili olarak bilmemekle birlikte. Karadeligin olay ufkunda yaklasidiginda zaten deformasyon basliyor diye okumustum. Bu konuda air'e katiliyorum bildigim kadariyla.
Filmde de maddenin deforme olmasi olayina gonderme vardi ama kurtadilar onlari olay ufkundan:)

  • delifaruk  (26.11.14 01:14:17) 
bi de ben sorayım bari..

ya şimdi mantar yada küf azot soluduğu için dünyanın sonu geliyordu değil mi?
o yüzden profesör başka gezegenler bulmalıyız demişti..sonra birden yerçekimi yasası falan girdi..yani şimdi mantar yada küf yerçekimindeki düzensizlikten mi öyle normalden çok soluyor yada ürüyormuş?

hanım kızımızda evreka evreka diye savurdu sayfaları fakat o da yerçekimi ile ilgili şeyleri bulmuştu..

yani küf olayı nasıl çözüldü?
  • dedim dedim de kime dedim  (26.11.14 01:31:58) 
Kuf olayini cozmuyorlar benim anladigim kadariyla, zaten Dunya'yiterk ediyorlar sonunda.


  • delifaruk  (26.11.14 01:49:40) 
nasi ya? o son gördüğümüz çocukların oynadığı yer dünya değil mi? bilmem kaçıncı boyutu buldular falan..hatun o kadar sevindi dünyayı kurtardık denklemi çözdük diye..

başka yer olsa zaten bi kaç tane pilot kalmamış mıydı? nasıl hurra tüm insanlığı taşıdılar..?

vs..?
  • dedim dedim de kime dedim  (26.11.14 01:54:31) 
Tum insanligi bir anda tasimiyorlar, aradan yillar gecmis oluyor adamcagizin isi bittiginde. En son cocuklarin baseball oynadigi yer dunya degil.


  • delifaruk  (26.11.14 01:57:19) 
hayır orası dünya değil bi çeşit istasyon gibi, gemi gibi düşün. Farklı bi boyuta da geçmiyorlar. Geçici bi yer, yeni gezegen bulununca oraya geçiyorlar ancak orasını göremedik, yeni gezegen keşfettiklerini gördük sadece.

Kız tüm insanlıgı kurtarıcak olan o istasyonu buldu, dünyayı kurtarmayı değil. Dünyadan vazgeçmişlerdi biliyosun, derdi dünyadakileri kurtarmaktı kızın.

bunun için pilota ihtiyaç yok.
  • shejia  (26.11.14 01:58:24 ~ 01:59:50) 
haydaaa çarşı karıştı..

şimdi

1-küf olayı çözüldi mu?
2-o zaman bunlar boşuna sevindi..yine tüm insanlık öldü bunlar bir avuç numune şeklinde istasyon gemi vb şeyin içinde yaşadılar sonra gezegen buldular ve sonra oraya gittiler ki bu arada bilmem kaçıncı boyutta artık insanlığın emrine amade oldu..istedikleri gibi kullanıyorlar vs..bunların hepside hatunun formulu bulduğu yaş 30 diyelim yataktaki hali 90 diyelim 60 yıl içinde oldu..

yada hatun solucan deliği formülünü (herhalde yerçekimi formülü) buldu(zamanla buldu).. sonra 'ışınla bizi sıkati' mantığıyla yeni gezegene geçtiler..

bu mudur? değildir umarım..
  • dedim dedim de kime dedim  (26.11.14 02:05:34) 
Küf olayı çözülmedi dünyadan vazgeçip terkettiler. Tabi açıkca söylemiyolar ama küfü çözselerdi dünyayı terketmezlerdi sanırım.

Numune olarak mı gittiklerini bilmiyoruz. Tüm dünya kadar bi istasyon da olabilir o çünkü silindir şeklindeydi bu da hem üstünde hem altında insanlar yasayabilir demek oluyor, çok da büyük olmasına gerek yok. Ki adam bulundugunda hastanede kızı için ''çok yaşlı gelmesi haftalar'' alır demişti doktor, demek ki o kadar da ufak bi istasyon değil orası.

hatunun bulduğu şey solucan deliğiyle ilgili değildi. Kız babası gittiğinde 10 yaşındaydı, sonra video mesajda babasına ''gittiğin yaştayım dediğinde'' ise görelilik yüzünden 23(ya da 24) sene geçmmişti, arada da 2 sene kendilerini uyuttukları dönem oldu. yani 35 yaşındaydı. O zaman buldu formülü çok geçmedi. Kızla babasının arasında 26 yaş var demek oluyor, adam 124 yaşındaydı bulunduğunda, kız da 98 falandı demek ki ölürken. Ne kadar sürede istasyon inşa edildi de gittiler orası meçhul tabi. Ancak 60 yıl vs sürdüğünü düşünmüyorum en fazla 10 senedir.

Gelecekteki insanlar bunlara yardım etti gezegenleri yok oluyor diye, sömürgecilik düşündüklerini sanmıyorum :D
  • shejia  (26.11.14 02:16:43 ~ 02:23:20) 
Durun bir dakka, daha da karisti:)
Oratda paradoks mu var bana mi oyle geliyor? Gelecekteki insanlar var ise, gecmiste insanligin soyu tukenmedi demektir ki bu da gecmistekilere soylari tukenmemesi icin yardim etmeyi gerektirmez. Yardim etmeselerde bu sefer gecmiste insan soyu tukenmis olmaliydi, bu sefer gelecektekiler olmamaliydi.

  • delifaruk  (26.11.14 02:30:10) 
Kiz babasi gittiginde 10 yasinda ise, 23 yil sonra babasinin gittigi yasa geldigine gore baba dDUnya'dan ayrilirken 10-23=33 yasindaydi. Yeni Dunya'ya dondugunde 124 yasinda olduguna gore (Dunya'da olanlara gore goreli olarak:) 124-33=91 yil gecmis oluyor Dunya'nin uzay-zamanina gore. Yani tum o yolculuklarla birlikte sapmadan cikmasi 91 yil aliyor. Adama gore - goreli - kac yil gecti derseniz bana sorarsaniz yil bile olmadi.


  • delifaruk  (26.11.14 02:37:57) 
yani kaç milyar insan telef oldu sonuçta..hani hatun kızımız sevindi falan oleyy oleyy buldum diye aha dedim insanlık kurtuldu..bi de o kadar tavır yaptı lan sen bizi bıraktın falan diye..demek ki gitti güzelim dünya..ve insanlar..

@dünyadan insanları o mekik sayesinde Brand'ın yerleşmeye çalıştığı yeni gezegene taşıyorlar.
ya şimdi cooper ve brand ayrıldılar ya hani..brand erkek arkadaşının bulunduğu araştırma yaptığı gezegene gitti..insanları nasıl oraya taşıdılar? en sonunda brand'ı yalnız başına küçük bir kolonide görmüyor muyuz? hatta cooper onu bulmak için mekiğe biniyor falan?
yani brand'in yeri belli değil daha o anda..
öyle değil mi?

i.hizliresim.com
  • dedim dedim de kime dedim  (26.11.14 02:40:33 ~ 02:47:58) 
@dedim dedim de kime dedim
Son cumlendeki soruya cevap verdiler ya:) Insanlari oraya nasil tasidilar sorusuna gelince, ondan bahsedilmiyor zaten. Y"illar sonrasinin teknolojisi ile insanlari bir sekilde tasirlar heralde" diye dusunmesini salik veriyorlar seyircinin.

  • delifaruk  (26.11.14 02:45:40) 
buradan bakarsan olayı çok kolay çözersin bence. anneye anlatır gibi anlatmış adam.

www.nerdist.com
  • m murphy  (26.11.14 02:48:19) 
ok anladım.. ama mekiğin neden hareket ettirilemediği bence garipmiş o zaman.. yani formül yüzünden mi gemi hareket etmiyor? bu garip..

final senaryosu-varan-1-
yeryüzündeki yerçekimsel kuvvet düzensiz ve azot hafif bir gaz..bu yüzden gökyüzündeki azot yeryüzüne daha çok indi..küflere mantarlara gün doğdu.. bu sayede sınırsız soluma yaptılar ve çoğaldılar..ben formülle bu yerçekimindeki düzensizliği çözdüm..insanlık kurtuldu..bu senaryoyu anlarım..(kafadan sıkıyorum bunları)

final senaryosu-varan-2-
formülü çözmekle kalmayıp zencinin gönderdiği bilgilerle öküz gibi çalışma yaptım..kendi solucan deliğimi yapıp insanlığı oraya buraya taşıyabildim.. yuppii..
bunu da anlarım..

ama mekik neden kalkmıyor? onu anlamadım..birde bunu hangi sebebe bağladılar orasıda meçhul..

edit: tabi önce bi gezegen bulaydık hacı diyebilirler ama onlar hala brand'den haber alamıyorlar ki..sadece zencinin gönderdiği datalara sahipler..yani sorun hala yerçekimi sorunu..
  • dedim dedim de kime dedim  (26.11.14 02:56:38 ~ 03:01:11) 
ağır ya ondan.


  • m murphy  (26.11.14 02:59:04) 
Mekik kalksa nereye gidecek ki gidecek yer bulmadan once?
Tabi yercekimi engelinden kurtulacak formul hakkinda hic ayrintiya girilmiyor.

  • delifaruk  (26.11.14 03:00:13 ~ 03:02:43) 
işte mekik büyük ağır hacı nası gitcek falan diyorlarsa orası olmamış bence.. k(mM/r2) sonuçta.. kanun belli.. istediğin formülü çöz..

edit: hadi bir nebze formül bana dünya üzerindeki düşük ve yüksek yerçekimli bölgelerin yerlerini göstersin..en düşük yerçekimli bölgeye mekiği taşıyayım..insanlığın son gücü ile oradan yollıyayım.. arkada kalan milyarlarca insana da 'hadi byess' diyeyim..belki böyle olur..

ama yine saçma..
  • dedim dedim de kime dedim  (26.11.14 03:04:38 ~ 03:10:26) 
Ayrinti derken, formulu ogrenmek degil derdim:) Yuzeysel olarak formulun mantigindan bahsedilmedi mesela. Ne formulu? Ne cozum getiriyor falan? Ama bu konuda elestirmiyorum filmi.
Sorma, z*kilecek cinsten cok derdim var:)

Profun zaten cozmus olup soylemedigi formul neydi peki?
Zamanda yolculugu dusunmekten uyuyamacagim simdi iyi mi:)
  • delifaruk  (26.11.14 03:08:09 ~ 03:10:49) 
@dedim dedim de kime dedim;

merhaba ben nasa insan kaynakları müdür yardımcısı Jeff Bridges. Bana özelden ulaşır mısınız acaba?
  • m murphy  (26.11.14 03:10:33) 
Sonunda birinin paradoxu farkettiğine sevindim.

Uzay istasyonu dediği şey aslınca Rama Spacecraft. www.google.com.tr Büyük ihtimalle bunlardan çok sayıda yaptılar ve yeni bulunan gezegenlere gönderdiler. Solucan deliği kapandığı için bu gemilerin seyahati bir nesilde tamamlanmayacak. O yüzden gemi koloni tarzı bir yaşamı destekleyecek şekilde yapılmış.

Cooper solucan deliği, gelecekteki insanlar tarafından kapandığı için kurtulabildi yoksa oradan çıkışı yoktu.

Denklemin anti-madde/anti-gravit zamazingolarıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Eğer zaten yörüngede inşa edilmediyse o boyutlarda bir geminin konvansiyonel sistemlere dünyadan ayrılmasına imkan yok.
  • zombi  (26.11.14 07:51:54) 
hatırlarsanız henüz cooper göreve çıkmadan önce iki plandan bahsediliyordu (plan A ve plan B).

plan A - formülü tamamlayıp, dünyanın gravitasyonel çekimini yenerek inşa ettikleri "nuh'un gemisi" kıvamındaki gemiyi uzaya çıkarmak ve bütün hayatta kalan insan ırkını bu gemiyle birlikte diğer keşfedilecek yaşanabilen dünyalardan birine taşımak.

plan B - dünya'nın kurtulamayacağı ihtimali üzerine hazırlanmış olan embriyoların, yine keşfedilecek yaşanabilen bir habitatta büyütüp insan ırkının devamını getirmek. bu ihtimalde cooper'ın ailesi dahli tüm dünyadaki insanların hiçbirinin kurtulamayacağı gerçeği de vardı.

filmin ortalarında plan A'nın hiçbir zaman ihtimal dehilinde olarak düşünülmediğini, sadece plan B'yi uygulamak üzere uzaya gönderildiklerini öğreniyorlar. dolayısı ile cooper bu görev için kendini feda ettikten sonra da Amelia ziyaret edemedikleri son gezegen olan yere gidiyor (yavuklusunun olduğu gezegene) ve orada yaşanabilir koşullar olduğunu görüyor. yavuklusu ölmüş bu arada, filmin sonunda mezarının üzerine taş koyarken bi görüntü vardı. orada hayatı yeniden canlandırmaya çalışacak. tabii plan A'nın hayata geçirilebildiğinden habersiz olduğu için orada tek başına yaşayacak. cooper bu yüzden o gezegene gidecek sonradan.

yani cooper aslında plan B için kendini feda ederken aslında kara deliğin içine düştükten sonra plan A'yı mümkün kılacak işler beceriyor.
  • loveinaflipbook  (26.11.14 08:11:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.