[]

Yahudi Olmak

Hani geçen bir arkadaş sormuştu, nerede bu amına kodumun haram sofrası, oturalım bizde yiyelim, nereden başlamam lazım diye.

Bende diyorum ki, yahudi olmak istiyorum. Dini inancım yok, ticaretle uğraşıyorum. Nerede sakallı görsem götümü kollarım, bir doğru işiniz yok dalkavuklar, sakalından utan diyeceğim de zaten müslümanları sevmem.

Banka kadar güvendiğim firmaların altından da yahudiler çıktı hep. En kaliteli ürünler İsrail menşeli firmalardan çıktı. İşi en temiz adamlarda (buna yakın çalıştığım biri de dahil) yahudili amk. Hatta o arkadaşa sordum bu işin aslı astarı nedir? diye. Uzun uzun açıklamıştı.

Durdum düşündüm, ben bu kapalı cemaate gireyim. Sel götürmez, su getirmez adamları. Kapalı bir dayanışma içerisindeler.

Nereden başlayacağım?

 
Ben olmak istiyorum diyenleri almıyorlar. Hele buradaki Hahamlık iyice kuşkucu olmuşken (ki bence öyle olmak için haksız değiller. Türkiyeyi bırakanlar dahi var yakın zamanlarda) olmanız imkansız-çok zor arası. Ha belki İsraile gitseniz de ikna etseniz de o zaman birşey değişir.


  • jesterdvine  (24.11.14 08:03:36) 
bankalara güveniyorsun çünkü adam açık açık ödemezsen seni çatı çatır s.kcem diyor. Bunun yanında diğer yahudi firmaları da öyle, Ancak anlaşmanın kendilerine düşen kısmını da yapıyorlar.

Sen karşı taraf üstüne düşeni yapsın çakallık yapmasın istiyorsan haklısın,
Bu kapalı cemaate para ödesen bile giremiyorsun bildiğim kadarı ile(yanılıyor olabilirim) ancak çok sağlam yerde referansların olacak bu kahve kokusu kardeşimizdir diyecekler ki seni kabul etsinler.
  • basond  (24.11.14 08:05:21) 
bu konuyu ben de çok araştırdım. ortodoks yahudi olmak imkansız sayılır. reformist yahudilik için ise önerim öncelikle abd veya kanada'da bir usta eşliğinde 2 yıl boyunca süren eğitimlerle yahudiliğe geçmeniz. belki yıllar içinde samimiyetiniz görülürse ortodoks cemaate de alınırsınız.

yahudi olamazsanız da, yahudi dostu olabilirsiniz. sanırım goy deniyor.
  • Sarix  (24.11.14 08:23:48) 
Olmanız mümkün değil. Çünkü yahudilik anneden ve kan bağıyla geçen bir şey. Şimdi bir kadınla evlenseniz sizi teknik olarak yahudi kabul etmiyorlar fakat doğacağınız çocuklarınız yahudi oluyor. Reformist yahudilikte ise genelde ABD'de yapılıyor. Yani bir hahamla gidip 2,3 yıl eğitimlere katılıyorsunuz. İbranice öğreniyorsunuz falan filan. Yani yahudiliğe gerçekten önem verdiğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Bunun için de işi gücü bırakmanız gerekiyor zaten. He bu arada herhangi bir hahambaşının sizi kabul etmesi gerekiyor. Yani ABD'de kabul edilebilirsiniz fakat Türkiye'ye geldiğinizde sizi kabul etmiyebilirler. Edebilirler de hahambaşına ya da sinagoguna göre değişir. Tabi nihai karar onlara ait ama sonuç olarak yahudi olmayı çok istediğinizi ve bu konuda çok bilgili olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Sonrası ise sizin kişisel girişimlerinize, bu süreçte kurduğunuz dostluk bağlarınıza kalıyor


  • secilmis uye  (24.11.14 09:04:46 ~ 09:07:37) 
erkek olduğunuzu düşünerek ve evli değilseniz, ailesi çok zengin bir yahudi kadınla evlenmeniz halinde işiniz çok kolaylaşır. kadının ailesi ona kendi durumlarına uygun bir drahoma verirler, sizi kalkındırırlar, çocuklarınız da yahudi olarak doğar. sırtınız bir daha yere gelmez.

böyle bir kadını nasıl bulursunuz o kısmı size bırakıyorum, kolay gelsin.
  • oinone pe  (24.11.14 09:24:56) 
Selam, yahudi bir arkadaşımın ailesinden duyduğum bilgiye göre, Türkiye'de yahudi olmanız mümkün değil. Hem cemaat kabul etmiyormuş (yani hahamlar vs ve diğer yahudiler) hem de Türkiye'de bulunan bazı kanunlar nedeniyle misyonerlik çalışmalarında bulundukları tespit edilirse bu başlarını belaya sokuyormuş.
Teorik olarak başka yerde, ABD veya kabul edilirseniz(ki bu 0.000001 ihtimal İsrail) yahudi olabilirsiniz. Türkiye'deki yahudiler sizi adamdan saymayabilirler yine de.
Ha bu arada, Yahudi olmayı herşeyden çok istediğinizi ispat etmeniz gerekiyor. Bu da çok ama çok emek demek. Müslümanlıktan daha sert dini kuralları var, doğuştan yahudilere bu işlemese de sonradan geçmek isteyenleri bezdirinceye kadar yıllarca uygulamaları isteniyor. Yahudi bir kadınla evlenirseniz belki biraz daha şansınız olabilir ama öyle bir kadını bulmakta zor, zira çocukları yarım kan gibi algılanmasın isteyen yahudiler kendi aralarında evlenmeye önem gösteriyorlar.
  • afush  (24.11.14 09:30:53) 
erkeksen yahudi olunmaz yahudi doğulur


  • facebook  (24.11.14 10:47:45) 
Öncelikle şunu söyleyeyim: Yahudilik kan yoluyla geçer. Yani annesi Yahudi olan kimse, doğduğunda Yahudi olmuş demektir. Temelde bu vardır, lakin bu kimi coğrafyalarda farklılıklar gösterebilir. Misal Amerika'da baba Yahudi anne değilse bile, çocuk Yahudi doğar. Onun dışında, sonradan Yahudiliği seçmek de mümkündür. Halaha kurallarına göre Yahudi otoritelerince durumu incelenen kişi, gerekli kriterleri yerine getiriyorsa, ki bu kriterler kişinin samimiyeti Yahudilik hakkında olan bilgi birikimi ve gerçekten Yahudi olmak istiyor mu yoksa altında başka şeyler mi var gibi kriterler, bunlar incelenerek Yahudi olmalarına izin veriliyor. Daha sonra; erkek sünnetsizse sünnet olur, Mikve denilen yerde arınır ve geçiş prosedürü tamamlanarak Yahudi olur.

Yani sonradan Yahudi olunmaz diye bir şey yok. Yahudilik de tüm dinler gibi kendi içinde kimi akımlar oluşturur: Modern Ortodoks Yahudiliği farklı Muhafazakar Yahudilik farklı Reformist Yahudilik farklı Karay Yahudiliği farklı bir şey söylese de, gerekli şartları yerine getirdiğinizde hepsi kabul eder.

Konuyla ilgili nereye başvurayım derseniz: Türk Musevi Cemaati.
  • angelus  (24.11.14 12:43:28) 
  • deneme2  (24.11.14 13:39:15) 
sex and the cities de bi bölüm vardı. kadın yahudiye aşık olup din değiştirmek istiyordu kabala derslerine falan gidiyordu ama hahambaşılık buna zorluk çıkarıyordu durmadan, kapıyı açmıyorlardı vb... birisi de ona "seni deniyorlar. sabırlı ol" falan diyordu. en sonunda olmuştu.

benim de bi arkadaşım yahudi oldu. kız amerikada yaşıyor, türk. yahudiyle evlendi. şimdi yahudi oldu. kız ingilizce bile bilmiyordu ibranice öğrendi, israilde yaşadı 1 sene.

yahudilik sadece annelikten geçer diye bir şey de artık tarih oldu. ben türkiyedeki hahambaşına sormuştum "eskiden öyleydi de artık çok az kaldığımız için annenin durumuna göre yapıyoruz" dedi. işte kural anneden geçmesi ama değişiyor haliyle.
  • cocodancer  (24.11.14 14:04:47) 
yahudilerin hepsi şerefsiz değil aga. adamlar it gibi çalıştığı için kazanıyor. it gibi çalıştıkları için işleri rast gidiyor. sırf yahudiyiz diye tutmuyorlar birbirini yani.

dediğin haram sofrasına oturmaksa senin olayın mason locaları, rotary kulüpleri. ordan başla devamı gelir.
  • emirkulu  (24.11.14 14:18:36) 
@angelus Ailesinde yahudi olan bir kimse yahudi olarak kabul edilir yani gerekli ritüel gerçekleştikten sonra. Siz demişsiniz kan bağı diye. Kan bağından kastınız nedir? Birbirlerinin kolunu kesip kankardeş olmak gibi birbirlerine mi sürtüyorlar? :) Annesi yahudi işte bundan daha büyük kan bağı var mı? :)

@cocodancer Yahudiliğin anneden geçmesi tarih olmadı. Yahudiliğin de birçok formu var sonuçta. Anneden geçmeden o yahudiliği tanımayanlar da mevcut.

@emirkulu Bilmediğimiz şey hakkında bir kere de konuşmasak ne güzel olur be kardeşim. Rotary Kulüplerinde haram sofrası nerede, nasıl kuruluyormuş? Bizde oturalım o sofraya inandığımız yok harama helale. Yıllardır rotaract üyesiyim hiç böyle bir şey görmedim. Masonluğu bilemem. Görüldüğü gibi bilmediğim şeye bilmiyorum diyorum :)
  • secilmis uye  (24.11.14 15:19:50 ~ 15:23:46) 
Yahudi olamiyorsun diye biliyorum. Ama cevre edinebilirsin onlardan.
Ben de hak veriyorum sana yahudiler konusunda, hakkaten durust insanlar tanidiklarimdan gordugum kadariyla.

  • delifaruk  (24.11.14 15:28:18) 
secilmis uye; "Yahudilik kan yoluyla geçer. Yani annesi Yahudi olan kimse, doğduğunda Yahudi olmuş demektir." Burada kan yoluyla geçer derken annesi Yahudi olan kişi Yahudidir demişim zaten, ayrı bir ima varmış gibi mi gözüküyor? Anne=Kan yoluyla geçiş. Daha açık bir şekilde nasıl anlatılır bilmiyorum. Neyini eleştirdiniz anlamadım.


  • angelus  (24.11.14 15:36:25) 
@seçilmiş üye: valla ben de izak halevayla soyadı ibrahimzade olan birine sordum ona göre bilgi verdim. türkiye'ye göre yani.


  • cocodancer  (24.11.14 15:46:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.