[]

Müzikle uğraşanlara bir kaç soru

Merhaba. Müzikle alakalı bir kaç sorum var.

1- Konserlerde şarkıcıların taktıkları kulaklıklardan gelen ses nedir? O kulaklığı niçin takarlar? Bazen kulaklıktan gelen sese odaklanmaya çalışırlar gibi geliyor bana.

2- Herhangi bir şarkının üçüncü parti uygulamalar tarafından vokallerinin %100 çıkarılma imkanı var mdıır karaoke yapmak için? Adobe Audition ile bu iş %80 oranında gerçekleşiyordu ama enstrümanlarda ve kalitede kayıp oluyordu, vocal hala duyuluyordu.

3- Şarkıcılar çıkardıkları albümlerin şarkılarının vokalsiz hallerini neden yayınlamazlar? Bunun özel bir nedeni var mıdır? youtube gibi ortamlarda şarkı adı + karaoke şeklinde arattığımızda orijinal şarkılar çıkmıyor. karaoke firmalarının (ya da ne derseniz işte) yaptıkları şarkılar çıkıyor. onlar da orijinali gibi tat vermiyor.

4- Stüdyo kayıtlarında önce vokal mi kaydedilier, müzisyenler vokale göre çalarlar? yoksa ilk önce müzik mi kaydedilir, şarkıcı müziğe göre söyler?

5- Profesyonel şarkıcıların stüdyo kayıtlarında mixdown için tercih edilen program(lar)ın adı nedir? piyasada herkesin ulaşabileceği programlar mıdır?

Teşekkürler.

 
1. referans kulaklıktır. (shure se535 vs. gibi aranırsa bulunabilir) kendi seslerini duymak, referans almak içindir.

2. yoktur, olamaz.

3. ham vokaller %90 oranla işlenerek müzik ile birleştirilir. kendine çok çok güvenen sesler genel olarak bu işi yaparlar. nadirdir.

4. Öncelikle enstruman kayıtları yapılır. aranjör üstünden geçer, gerek sanatçı ile gereksize yalnız başına. sesler kanallara çekilir ve master edilir. üstüne sanatçı yükseleceği yerleri, pes-tiz sesleri kendi vokaline göre ayarlar.

5. cubase vs. programlar kullanılır. herkes ulaşabilir ancak lisansları ziyadesi ile pahalıdır.
  • mrvengeance  (23.11.14 22:42:48) 
1- şarkıyı söyleyen sesini, çalan enstrümanının sesini duyuyor. ama bu tamamen kişiye göre değişir. isteyen bütün enstrümanları ya da bir takım enstrümanları falan da dinleyebilir. düzen bozulmasın, sesim patlıyor mu falan filan diye.

2- aranjörden istemek lazım.

3- enstrümantal dışında bir seçenek göremiyorum. neticede şarkıcı şarkı söylesin diye albüm yapıyor.

4- birlikte yaparlar.
  • m murphy  (23.11.14 22:43:23) 
1) monitör kulaklık, kendi seslerini duymaları veya diğer enstrumanları duymak içindir, sahnede seyircilerin kolonları ön taraftadır ve sahneye ses boğuk gelir hatta büyük konserlerde sahnede bi bok anlaşılmaz (backstage records diye bakın youtube'da ses ne kadar boğuk geliyor anlarsın) o nedenle önlerinde monitör denilen kolonlar vardır ve oradan duyarlar çaldıklarını, bunun kulaklık versiyonu işte, kişi, gruba göre duydukları değişir., davulcuların bazıları için aynı zamanda metronom da verilir o kulaklıkdan, herkes için geçerli değil tabii yine.

2) hayır, %100 çıkartma olamaz zira senin dinlediğin kayıtlarda ses tek bir kanala (çizgiye) indiriliyor ve o çizginin içinde her türlü enstruman vs. var, vokali belli bir frekans'a kadar çıkartabilirsin ama diğer sesleri de etkiler bu durum, kanal kayıt denilen her enstrumanın ayrı ayrı kaydedildiği hali olursa istediğin gibi ekle çıkart yaparsın hiç bozulma olmadan, karaoke için ise ya 3 ncü parti kişiler aynı müziği çalıyorlar yada kayıt stüdyoları ile anlaşıp lisanslarını alıyorlar ki bu çok nadir olan bişi.

3) lisans ve kazanç durumu, müzik bir grup tarafından icra ediliyor, her satışdan o kayıt için para kişi sayısına bölünüyor (grup içindeki bir hukuk işler burada) vokali çıkarttığın hali ile 10 bin sattın diyelim vokalist o satışdan hiç gelir elde edemeyecek ki? bu arada bunu karaoke diye düşünme,youtube kanallarında cover grupları var, mesela davulları çıkartılmış kayıtları alıp üzerine davul çalıyorlar, yada gitar partisyonu çıkartılmış parçalar oluyor, gitarcılar gitar çalıyorlar vs. Birde masraf gelir durumu var ki hiç girmiyorum o konuya. Müzik endüstrisinin değişmesi gerekiyor hızlıca aslında.

4) kayıt aşaması gruba göre, stüdyoya göre değişir, tamamen grup içi dinamikleri ile stüdyo dinamikleri ile alakalı bir durum.

5) bilmiyorum.
  • selam  (23.11.14 23:02:05 ~ 23:03:08) 
1. Kulaklık kendi seslerini ve zevklerine göre orkestranın diğer üyelerinin seslerini duymak için vardır. Mesela sahnede davulcuyu iyi duyamazsan ritmi tutturamazsın. Basçıyı ya da klavyeciyi iyi duyamazsan ton içinde şarkı söyleyemezsin.

2. Öyle bir teknoloji yok. Kesin.

3. Neden yayınlansınlar? Sen kendi malını, üzerinden seni çağrıştıran izleri silip satmak ister misin? Bir de (bkz: ego)

4. İki yöntem var, çok uygulananı, pilot vokal üzerine şarkı düzenlenir, ticari kaygılardan dolayı vokal kanalı kapatılıp aranjörün ya da iş sahibinin isteği doğrultusunda çalgılar kaydedilir. Sonra şarkıyı söyleyecek "sanatçı paşa hazretleri" havasında olduğu bir gün stüdyoya teşrif edip "hasta olmasına rağmen" süper bir şekilde şarkıyı okur ve defolup gider.

İkinci yöntemdeyse, parça düzenlendikten sonra parçanın temeli (bas, davul, gitar ve vokal mesela) hücum olarak kaydedilir. Sonra bunun üstüne diğer kayıtlar yapılır.

5. En çok kullanılandan aza doğru: Pro Tools, Logic, Cubase, Studio One. Satın almak da öyle çok zor değil. Öğrenciysen 1000 liraya pro tools alabilirsin.
  • alperz  (24.11.14 00:00:04) 
tüm cevaplar verilmiş, en çok kullanılan kayıt programı pro tools bu arada evet


  • nocturness  (24.11.14 00:34:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.