[]

Tc kimlik no zorunluluğu

bir yakınımın firması için e-ticaret sitesi açıyorum. müşterilerin tc kimlik veya vergi kimlik numarasını girmesinin zorunlu olmasını istiyor. site bu numaraları almadan siparişe onay vermesin diyor yani. (fatura kesebilmek içinmiş) insanların bu numaraları vermek istemediğine hatta siparişlerden vazgeçtiğine şahit oldum. az çok da tahmin edilebilir bir şey zaten. şimdi:

1)bu numaraları almadan internetten ticaret yapmanın/fatura kesmenin bir yolu yok mu, zorunlu mudur gerçekten de?

2)şu yaşıma kadar tonla internet alışverişim olmuştur. büyük çaplı sitelerden de küçük çaplı sitelerden de.. bugüne kadar hiçbir site istemedi bu numaraları. nasıl oluyor bu iş?

 
kargoya da faturaya da yasal olarak tc kimlik numarası girmek zorunludur. ben de bir e-ticaret sitesi çalıştırıyorum. bizde alıyoruz. ancak bazı kullanıcılar saçma sapan numaralar, telefon numaraları yazıyorlar bizde aynı şekilde onları faturaya yazıyoruz. yarın bir sıkıntı olur ise bu iş müşteriyi bağlar, satıcıyı değil.EV SSL tarzı sertifikalar bu tarz sorunlar için işleri kolaylaştırıyor..


  • mrvengeance  (22.11.14 15:55:48) 
Zorunlu degil, faturaya da yazmak zorunda degil.


  • divit  (22.11.14 15:56:39) 
faturaya tc kimlik no veya vergi no yazılması zorunludur. aksi halde bir incelemede kimlik no veya vergi no yazılmayan her fatura için gelen memurların (tam olarak hatırlamıyorum fakat) 1000 TL üzerinde ceza yazabilme ihtimali var.

çok büyük ve günde binlerce ürün satan alışveriş siteleri yazmıyor olabilir, buna aldanmayın onlar bir şekilde bu işin içinden sıyrılır olan yine size olur.
  • eferdk  (22.11.14 16:33:30) 
Ya nerde yaziyo zorunlu oldugu getirin kanun maddesini print edip yiycem. Onlarca fatura yazilimi kodladim muhasebe mudurleri danismanliginda. kurumsal musteri degilse yazmazsin, kurumsalin da zaten vergi no'su var. Ha buyuk sirketler mallik yapmiyor mu yapiyor ama kol gibi cezayi yiyorlar.


  • divit  (22.11.14 17:12:45) 
@divit www.dsdamat.com

www.ivdb.gov.tr

yemekle olmaz bence artık.
  • mrvengeance  (22.11.14 17:28:15) 
nihai tüketici için tc kimlik no zorunluluğu yok.


  • galadnikov  (22.11.14 17:28:55) 
eski pislik halim olsa damat'ın sitesinden o yazıyı kaldırtana kadar uğraşırdım kendileriyle.
yarı cahil adamlar muhasebecilik yapıyor işte.

al 2011 özelgesi
www.gib.gov.tr

o yazı 2006'daki kanunu belirtiyor sonra 40 kere değişti, herkese numaranızı verip durmayın. la mühendis halimle bu adamlardan iyi biliyorum arkadaş
  • divit  (22.11.14 17:36:10 ~ 17:36:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.