[]

2 sene boyunca hiç kullanılmamış kaslar eski haline dönebilir mi?

dün bir haber okudum. darek fydka diye bir amca 2 sene önce belinden bıçaklanınca felç olmuş. sonra bunun koku almamızı sağlayan şeysilerinden alıp laboratuvarda çoğaltmışlar (kendini yeniliyormuş onlar) ve beline enjekte etmişler. 3 ay sonra adam bacaklarını, affedersiniz zigini kuşağını hissetmeye başlamış. yürüteç yardımıyla pıt pıt adımlar atabiliyormuş. nasıl duygulandım, nasıl hoşlandım anlatamam.

bu noktada ben bi' şeyi merak ettim. ortada felç durumu olmadığını varsayıyoruz. ben "ohoo ne uğraşıcam" dedim, yatağıma girdim ve 2 sene boyunca hiç çıkmadım. hiç yürümedim. ayağım uyuşunca fıtı fıtı salladım ama hiç yataktan kalkıp adım atmadım mesela.

1) kaslar kendini komple uykuya mı çekmiş olur? ayağa kalktığımda yürüyemez miyim?

2) yürüyemezsem, tekrar eskisi gibi yürüyebilmem mümkün mü rehabilitasyon/fizik tedavi neticesinde?

***

yani özetle merak ettiğim, öğrenilen fakat sonradan kaybedilen bir yeteneğin, sonradan aynı seviyede öğrenilip öğrenilemeyeceği. örneğin 23 yaşında halı saha maçında cayır cayır top oynayan bir adam, 25'ine kadar hiç hareket etmese ve sonra tekrar yürümeye başlasa, bir daha halı sahaya çıkabilecek güce erişebilir mi?

 
kurtlanırsın, etlerin çürür iki senede. hatta birkaç ayda çürürsün.

kurtlanmadığın sürece bir şey olmaz. geri açılır.
  • yirmisantim  (22.11.14 14:24:08) 
nasıl kurtlanırım? e felçliler neden kurtlanmıyor? niye kurtlansın?


  • pescador  (22.11.14 14:24:53) 
adamın yürüyememesinin sebebi sinirlerin hasar görmesi. ona kök hücre enjekte ederek sinirleri onarmışlardır. sinirlerinde bir hasar olmadığı sürece, kaslarını uzun süre kullanmadığın zaman birden kullanırsan başta yeni doğmuş buzağı gibi tökezler sonra yine yavaş yavaş eski haline dönersin.


  • yirmisantim  (22.11.14 14:26:04) 
felçlileri sürekli egzersiz yaptırıyorlar, yıkıyorlar temizliyorlar hareket ettiriyorlar. sanıyor musun ki onlar ööööylece yatıyor?


  • yirmisantim  (22.11.14 14:26:49) 
@yirmisantim, merak ettiğim daha ziyade iyileşip iyileşilemeyeceği. ama garanti olsun diye "yürümeye çalışsam yürüyebilir miyim" diye de sorayım dedim. 16 saat otobüsten hiç inmemiştim bi' kere, yere indiğimde o son merdiven basamağından inip de tutunacak hiçbir şeyim kalmadığı anda şlaps diye yere düşmüştüm. 2 sene sonunda ayakta durmak imkansız olur herhalde.

ek: haklısın, onu düşünmemiştim. ama nasıl abi, hareket etmesen bildiğin kurtlanıyo mu? nasıl ya? öyle iş mi olur. allah allah. beni mi skiyon acaba?
  • pescador  (22.11.14 14:27:59 ~ 14:28:31) 
yara açılır her tarafında. felçlilerde de oluyor hatta o yüzden havalı yatakta yatırıyorlar belli periyotlarla döndürüyorlar. senin bahsettiğin aşağısı tutmayan ise zaten bunları kendi yapıyor, sürekli vücudunun aynı yeri temas etmiyor oturduğu yüzeye.


  • kuzey li  (22.11.14 14:29:19) 
kaslar kullanılmazsa zayıflıyor. zayıflayıncada vücudunu taşıyamıyor. egzersiz ve fizik tedavi ile toparlanabilir.


  • sutlu nescafe  (22.11.14 14:32:26) 
hiç hareket etmemen imkansız, yatak yaraları açılır. o yüzden felçli insanlara her gün egzersiz yaptırılır, eğer çok yaşlıysa ve egzersiz yaptırılacak durumda değilse masaj yapan yatak pedlerinden kullanılır, her gün yakınları çevirir, yan yatırır, düz yatırır, masaj kremiyle ovarlar falan.
felç geçiren kişi gençse toparlayıp eski haline dönme şansı çok daha yüksek tabii.

  • lily briscoe  (22.11.14 14:33:34) 
iyileşir. sıkı bir recovery programı lazım. kaslar vücudu taşıyamayacak kadar zayıflamış olur ama yok olmadıkları sürece ftr ile eski haline gelir. ama belirli bir yaştan sonra zor.


  • yirmisantim  (22.11.14 14:34:19) 
2 sene hareketsiz kaldığında kaslar uykuya çekilmez; atrofi yaşarsın. Kas kaybı yani. Kasların yok olur erir bitersin. Kas kaybının nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsan ALS hastalarını inceleyebilirsin. Ayrıca kas kaybı için hasta olmaya falan da gerek yok; hareketsiz yaşamı olan insanlar da kas kaybı yaşar. Hareket etmeye başladığında, ki kaybettiğin kas miktarına göre ilk etapta bunun da olabileceğini sanmıyorum, belli bir miktar hareket edebilirsin fakat eskisi gibi olabilmen için uzun bir tedavi sürecinden geçmen gerekir. Bu arada kas kaybı deyince aklına sadece karın kası biceps falan gelmesin; kalbin ve midenin de yapısı kastır. Onları da zayıflatıyorsun. Kalp kaslarını kaybettiğinde kalp yetmezliği yaşayıp ölme gibi bir riskin de oluyor.


  • angelus  (22.11.14 14:38:03) 
alkislarlayasiyorum.com kasları hareket ettirmeden iyileştirebilen tek şey budur.


  • ibomiu  (22.11.14 14:38:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.