[]

basketbol futbola kıyasla çok daha yorucu değil mi, nasıl 3 güne bir maç

oynayabiliyorlar?

şimdi her tarafımın döküldüğüne, her gün hastalık duyurusu açtığıma bakmayın. 18'ime kadar yapmadığım spor yoktu, hem sokak basketbolu hem de çift pota eşekler gibi basketbol da oynadım futbol da oynadım.

basketbol çok daha yorucu bana göre. dinlenme imkanı var, mola var tamam da 10 dakika değil ki yani. 3 dakika kenarda oturuyorsun, o arada kazandığın enerji 2-3 hızlı hücumda bitiyor zaten tekrar.

futbolda 90 dakika koşmuyorsun. basketbolda ayaklara ek olarak ellerinle de oynuyorsun. futbolda sadece ayak var. üstüne üstlük, her zaman geri koşmak ya da savunma yapmak zorunda değilsin. özellikle defansta ya da ileri uçtaysan öyle it gibi sürekli koşmana gerek yok.

buna rağmen basketbolcular 4 günde 3 maça çıkabilirken ve taş gibi oynarken, futbolda 14 günde 3 maç yapınca herkes ağlıyor.

benim bünyede mi bi sıkıntı var yoksa başka bi durum mu söz konusu? düzenli olarak hentbol, masa tenisi, basketbol ve futbol; az biraz da tenis oynayıp buz pateni yaptım. en az yorulduğum futbol oldu şahsen. bilmediği için defansta 60 dakika boyunca duran biri de değildim, koşardım.

o zaman niye böyle olması???

 
futbolu biraz hafife almışsın bence. basketbol 40 dakika ancak futbol 90 dakika. basketbol sahası 28 metre futbol 100. basketbolcu oyunun 40 dakikasını da oynamıyor ancak futbolcuların en az 8 tanesi 90 dakikayı aralıksız çıkarıyor. kaldı ki futbol da fiziksel mücadele basketbola göre çok daha fazla. yağmurda karda sarf edilen efor ile kapalı salonda sarf edilen efor da aynı değildir. ha basketbol candır o ayrı.


  • tantunisultansüleyman  (21.11.14 21:41:57) 
İki sporu da yaptım. Basketbol bir nebze daha yorucu.


  • 6 yasimdan beri metal dinliyorum  (21.11.14 21:44:58) 
hayatında gerçek futbol sahası ebatlarında oynamadıgından böyle diyorsun. 3 tane sprint at bakalım ne hale geliyorsun. futbolda da sürekli hareket halinde olmalısın ayrıca.

edit: bu arada unuttum. futbolu kimlerle oynadın bilmiyorum ama profesyonel düzeyi geçtim amatör bi maçta bile s.kerler adamı. tak tak pas yaparlar deli gibi koşarlar seni de koşturmak zorunda bırakırlar. oynadıgın elemanlar patatesti büyük ihtimal
  • dove falconhand  (21.11.14 21:45:29 ~ 21:49:46) 
molalar, benchte bir sürü yedek.. pivotlar zaten ağır vasıta. guardların götünde ayı bağırıyor biraz evet. o doğru.


  • namus ninjası  (21.11.14 21:47:13) 
futbol, ağırlıklı olarak hatta neredeyse tamamen alt vücut odaklıyken basketbolun çalıştırmadığı yormadığı kas yok. basketbolcuların da idmanlara daha ağırlık verdiğini düşünüyorum. hele hele türk futbolculara göre.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (21.11.14 21:47:39) 
Her iki oyunu da güzel oynarım; basketbolu zaten çok uzun süreler sistemli olarak oynamış bir insan olarak tabii ki futbol daha zor diyorum. Neden?

-Süre uzun
-Molalar arası daha uzun zaman geçiyor
-Saha büyüklükleri çok farklı
-Ayakları kontrol etmek el ve kolu kontrol etmekten daha zor
-Çimde koşmak daha zor
-Futbolu zor hava şartlarında oynuyorsun ama baskette hava hep aynı
-Basketbolcular sahayı 5 adımda tamamlayabilirken, futbolcuda bu imkansız.


Aklıma gelenler şimdilik bunlar; daha mutlaka vardır. Eklerim aklıma gelenleri daha.
  • pandispanya  (21.11.14 21:49:41) 
futbolun daha yorucu olduğuna dair argümanlarınız oldukça mantıklı, sağolun cevaplar için. ama "ayakları kontrol etmek el ve kolları hareket etmekten daha zor" demişsin pandispanya.

sen, pandispanya... basketbolda footwork dedikleri şeyin elden daha önemli olduğunu bilmez misin? bunu senden beklemezdim. ayaklarını kullanmayı bilmeyen adam bırak basket atmayı 2 adım top bile süremez. futbolda üst vücudu çok kullanmana gerek yok. onu da kullanabiliyorsan, işte belini kolunu ekstra hız veya kıvraklık için kullanabiliyorsan zaten üst düzey oyuncu oluyorsun. ama basketbolda footwork olmadığı zaman karşına biri çıktığı an mal gibi kalıp steps yaparsın.
  • pescador  (21.11.14 21:53:27) 
Bir basketbolcuya nizami şartlarda futbol oynatmaya çalışın, 10 dakika sonra götünden nefes almaya başlar; bir futbolcuya nizami basketbol oynatmaya çalışın, öyle veya böyle bir şekilde sonuna kadar oynar. Bir futbolcu bir basketbolcunun tüm oyun boyunca attığı deparı yeri geliyor tek bir pozisyonda atıyor. Ayrıca basketbolun mental açıdan da futbol kadar yorucu olduğunu düşünmüyorum. Futbolda birçok olay anlık şekillenirken futbolcunun düşünceyi fiiliyata dökme işine o anda karar vermesi gerekirken basketbolda bu tip olaylar çok az yaşanıyor.


  • angelus  (21.11.14 21:57:52) 
pescador; basketbolda footwork dediğin olay açıkçası hepi topu 10 tane yürüyüş, adım, kaçış ve manevrayı yeri geldiği zaman mantığınla ve tecrübenle birleştirerek kulanabilme becerisi. Benim bahsettiğim kısım ise "ince iş". Basketboldaki "ince iş" el ve kollarla; futboldaki "ince iş" aslında hiç de ince işler için yaratılmamış ayaklarımız ve bacaklarımızla. Basketboldaki ince işi yaparken ayaklar zaten otomatiğe bağlamış ve vücudunla koordine biçimde kendiliğinden hareket eder durumda oluyor. Umarım biraz tarif edebilmişimdir. Ayrıca angelus +100 diyorum. Saygılar bizden.


  • pandispanya  (21.11.14 21:59:56) 
futbolda nasıl çok fazla üst vücut kullanılmıyor olm? bir maçta forveti olsun defansı olsun kaç defa kafaya çıkıyor habarın var mı sorarım sana? kolay gibi geliyor bu arada "kafaya çıkmak" ama acayip iflah kesen bir olay. yanında el kol döt dirsek ne varsa kullanarak yükseliyor. yere düştüğünde taklalar atabilirsin. bunlar hep enerji bitiren şeyler. mesela basketbolda oyun genelde belli çizgide gider pas hatası pek olmaz. futbol öyle mi? yanındaki tarrak gibi pas atar yakalıyacam diye ekstra efor sergilerin. vs vs vs.

tv başından izlemek çok kolay gibi geliyor ama sahaya inince anlıyorsun. futbol oynamak -pro düzeyde- dünyanın en zorlayıcı sporu bence.
  • dove falconhand  (21.11.14 22:07:00) 
Basketi 10 yasindaki eleman bile orjinal sahasinda oynayabiliyor. Futbolu halisahada bile oynamak zor gercek sahada ölürsun


  • divit  (21.11.14 22:15:32) 
6 sene lisanslı basketbol oynamış biri olarak yorumum şu şekilde,
-Basketbolda çok daha ani ve seri hareketler vardır ama 80 m spin atmanız gerekmez, kuru ve kapalı bir alanda oynarsınız. ancak futbol gerçekten uzun sürüyor ve büyük çim sahalar göründüğünden daha büyük. zemin daha ağır. bence en önemli fark ise futbolda çok fazla darbe alıyor olmanız. basketbol daha birebir yakın temas içerir fakat kurallar oyuncuları büyük oranda korur. halbuki futbolda yediğiniz tekmelerin haddi hesabı yoktur. halı sahalardan düşünün yediğiniz tekmeleri. basketbolda bu olmaz. ha oldu mu çok sert olur omzum bileğim çıktı burnum kırıldı ama her zaman olan şeyler değil bunlar. eyyorlamam bu kadar.

  • cizgilerebasancocuk  (21.11.14 22:20:43) 
Saymaya devam ediyorum:

- seyirci faktörü, eheh. Basketbolda öyle ana bacı dümdüz pek gidilmez. Bence bu da futbolun daha zor olmasında önemli bir faktör :p

- kabul ediyorum, basketbol hem hücum hem savunmayı takımca hep birlikte yaptığınız daha aktif bi olay ve futbolda da kimse tsubasa gibi sahayı devamlı baştan başa 3 gün filan koşmuyor ama sonuç olarak basketbolcunun kondisyonu, basketbolun gerektirdiği hareketleri daha kolay kaldırabiliyor diye düşünüyorum.

- bi kere çalım diye bişey var. bildiğin havalarda takla atmalı, yerlerde çok ciddi sürüklenmeli riskleri olan bir oyun futbol.

- atılabilen sayılar da yine hedefe ulaşılabilirlik hakkında ipuçları veriyor. En gollü maçta futbolda skor 10 olabilecekken; basketbolda 200 olabilir (2'şer sayıdan düşün, böl 2'ye, 100 sayı; futbolun 10 katı skor erişilebilirliği).

- basketbol daha teknolojik, futbol daha geleneksel devam eden bir spor. basketbolu kolaylaştırmak için çaba sarfedilirken, futbol o konuda hep olduğu yerde sayıyor.

- futbolda oyuncu değişikliği sınırlaması yine bi topçuya daha fazla zaman ve efor düşmesine sebep oluyor. basketbol öyle değil; o konuda gayet esnek.

- basketbolda kurallar, oyunu daha rahat ve adil oynayabilmeye yönelik oluşturulurlar, sınırları çok net belli olan şeyi daha az riskle oynarsın.

- futbolda her gittiğin sahada değişik bir zeminle karşılaşabilirsin. basketbolda nereye gidersen git yerler hep aynı sertlikte, kuru ve stabil.

-basketbolda bireysel becerilerin sayesinde (takım arkadaşların çok mallık da yapsa) skor elde etme şansın nispeten daha yüksekken, futbolda bu iş bence daha zor.

- basketboldaki 24 saniye kuralı daha az çirkefliğe izin verir ve böylece oyunda daha az çetrefil, sinir harbi ve zorluk çıkar.

hah tüm bunların yanında, futbolu bu kadar övmüş gibi oldum sanki ama basketbol gerçek aşktır. futbol, -bana göre- mantalite ve keyif olarak basketbolun yanından bile geçemez. futbolu herkes oynar ama basketbolu herkes oynayamaz filan. bunları da eklemeden geçemeyeceğim, haksızlık etmeyelim. :)
  • pandispanya  (21.11.14 22:32:30) 
@pescador, neresinden tutarsan tut elinde kalır bu soru. "futbolda 90 dk koşmuyorsun" demişsin. 90 dk koşmazsan bırak profesyonel anlamda oynamayı, 17. amatör ligde bile oynayamazsın. her iki sporu da yaptım demişsin ama merak ettiğim gerçek bir futbol sahasında oynayıp oynamadığın. belli ki oynamamışsın ya da kısa süreli oynamışsın. bunu demek zorundaydım çünkü zamanında futbol oynamış birisi "futbolda her zaman geri koşmak ya da savunma yapmak zorunda değilsin" diyemez, dememeli. geri koşmaz veya savunmaya yardım etmezsen halısahanın yıldızı olursun, o kadar. bugün kimilerine göre dünyanın en iyisi ronaldo'yu topsuz oyunda izle. bekine ne kadar yardım ettiğini gör. robben'i izle nasıl kovalıyor rakibini. günümüzde klasik 10 numara kalmadı. neden? çünkü klasik 10 numaralar geriye gelmezdi. sergen, alex mesela. böyle adamların modern futbolda yeri yok artık. çünkü 'geriye gelmek zorundasın'. bek ya da göbekte oynayan oyuncuların (cm, cdm) deli efor sarfettiğinin hepimiz farkındayız. çünkü tabiri caizse hamallık yapan adamlar onlar. deli gibi koştukları çok bariz. bir stoper ya da santrafor da oldukça efor sarfeder ama ön libero kadar dikkat çekmez. öte yandan futbolda çok daha uzun mesafeli ve birçok kez sprint atman gerekirken basketbolda daha kısa mesafelerde sprint halindesin. @pandispanya güzel noktalara değinmiş, ama @angelus işi bitirmiş. bir basketbolcu futboldaki tempoyu kaldıramaz imkanı yok. ama futbolcu adam çok rahat basketbol oynar. oynar derken yetenek ayrı bi olay tabi, fizik güçten bahsediyorum. çok uç bi örnek olduğunun farkındayım ama şuna bir bakalım: www.youtube.com basketbolda böyle birşey görmemize olanak var mı? yok. o deparı attıktan sonraki yorgunlukla basketbolda 8 metre attığın deparın yorgunluğu bir olabilir mi? düşün sen bir bek ya da açık oyuncususun ve karşında ronaldo, robben gibi hayvanlar paso 40 metre depar atıyor. koşma da göreyim? yorgunluktan götün çıkmasın da göreyim. iki sporun yoruculuğu arasında uçurum olmayabilir belki ama kıyaslanmayacak derecede futbol daha yorucu. ha bir de futbolda üst vücut kullanılmıyor denilmiş. yuh. ulan futbol dediğin şey zaten üst vücuttan ibaret. ikili mücadeleye nasıl giricen üst vücudunu kullanmazsan? hava topuna nasıl çıkıcan? nasıl çalım atıcan? çalım atmak bileklerle alakalı değil ki sadece. adamı geçtin, vücudunu kullanmayı bilmezsen gelir alır senden topu. vermemek için de vücudunu kullanman gerek. üst vücudun sağlamsa ayakların yere sağlam basar. değilse çöpsün zaten. istediğin kadar yetenekli ol.


  • lionel andres  (22.11.14 00:03:12 ~ 00:04:36) 
Beyler amma fanboysunuz ha. Basketbol ve futbolu ust vucut kullanimi konusunda kiyaslayamazsiniz bile cocuga anlatir gibi ama basketbolda da zipliyorlar hep rebound aliyorlar taam mi mi diyim nedir bu fanatiklik yav tamam anladik kafa topuna cikiliyor calim falan eyv hic bilmiyordum e napiyim simdi siz sayabiliyorsunuz futbolda ust vucut kullanimi su sekilde olur diye ben nasil sayayim basketbolda sayilmayacak kadar cok durum var ust vucut icin. Yoruculugundan gectim futboldaki ust vucut kullanimina bu kadar takik olmaniz komik. O yuzden profesyonel futbolcularimizin bazilarinin memisleri var di mi ama kas degil ha bildigin memis ya da genel olarak ust vucutlari celimsiz zayif ve yag baglamis halde. Gerci bu dediklerim turk futbolculari icin gecerli ama demek ki yagli bir gobek ve memeyle ve de celimsiz bir ust vucutla da 1. Ligde fotbolcu olunabiliyormus turkiyede. Fanatik olmayin azicik tarafsiz olun.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (22.11.14 14:13:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.