[]

düşünün ki

karşınızda türkçe bilmeyen birisi var, siz de onun dilini bilmiyorsunuz. ortak bildiğiniz başka bir dil de yok. bu insanla iletişim kurmak zorundasınız. yazılı değil, sözlü iletişim ve bu durum bir kerelik değil. en az birkaç ay iletişim halinde olmanız lazım.

bu insanla nasıl iletişim kurardınız?

edit: ben en iyisi konuyu iyice açayım: 15 sınıfta derse giriyorum, bu sınıflardan 9 tanesine suriyeli öğrenci geldi. onlar türkçe ve ingilizce bilmiyor ben de arapça bilmiyorum. ve ben bu çocuklara ingilizce öğreteceğim. bu çocukları bir sınıfa toplayıp öğret deseler sorun değil, illa ki bir yol bulunur ama yok, illa saçmalayacaklar ya; adamlar tutmuş sınıflara dağıtmış. okul başlayalı 2.5 ay oldu neredeyse. kaçırdıkları konular için telafi dersi yapmak zorundayım zaten de, normal derslerde ne yapacağım ben? sınıftaki 30 öğrenciyi bırakıp onlarla tek tek işaret diliyle anlaşamam. e tek tek ilgilenmezsem bu çocuklar bir şey öğrenemez.

idareye haftada 2 saat yetmez bu çocuklara, hem ingilizce hem türkçe öğrenecek bunlar, ders dışı saatte haftada 4 saat ingilizce saati koyayım gelip okula anlatayım, bu çocuklar nasıl öğrenecek dedim, kabul etmediler. nasıl öğrenecek bu çocuklar? stresten kaşıntı tuttu yemin ederim.

 
tarzanca ve kağıt kalem yardımıyla. varsa, YouTube ve Gugıl görseller yardımıyla bi de.


  • compadrito  (21.11.14 20:14:21 ~ 20:15:01) 
Yalardım onu


  • mountaincat  (21.11.14 20:17:32) 
Mors alfabesi .


  • aeroflot  (21.11.14 20:18:44) 
Kalem kagit vasitasiyla. Cizerek yani.
Bir de vucut diliyle.
Yapmak zorunda kalmadigim sey de degil hani :)
Yemek icin eli agiza goturmek gibi.
Uyku icin gozleri kapatip eli yanaga koymak gibi.
  • mavi istiridye  (21.11.14 20:21:27) 
kendi dilinde basit şeyleri yavaş yavaş öğrete öğrete. hadi dışarı çıkalım dersin, elinle gitme işareti yaparsın. yemek dersin, işaret diliyle desteklersin. iki üç defa kullanınca zaten yemek kelimesini öğrenmiş olur. sen de onun dilinde günlük kullanımda lazım olacak kelimeleri/cümleleri zamanla öğrenirsin. olur biter.

zaten kaçımız oturup arkadaşlarla entelektüel tartışmalar, derin muhabbetler yapıyoruz ki :)
  • haracina  (21.11.14 20:23:30) 
15 sınıfta derse giriyorum, bu sınıflardan 9 tanesine suriyeli öğrenci geldi. onlar türkçe ve ingilizce bilmiyor ben de arapça bilmiyorum. ve ben bu çocuklara ingilizce öğreteceğim. bu çocukları bir sınıfa toplayıp öğret deseler sorun değil, illa ki bir yol bulunur ama yok, illa saçmalayacaklar ya; adamlar tutmuş sınıflara dağıtmış. okul başlayalı 2.5 ay oldu neredeyse. kaçırdıkları konular için telafi dersi yapmak zorundayım zaten de, normal derslerde ne yapacağım ben? sınıftaki 30 öğrenciyi bırakıp onlarla tek tek işaret diliyle anlaşamam. e tek tek ilgilenmezsem bu çocuklar bir şey öğrenemez.

idareye haftada 2 saat yetmez bu çocuklara, hem ingilizce hem türkçe öğrenecek bunlar, ders dışı saatte haftada 4 saat ingilizce saati koyayım, gelip okula anlatayım, bu çocuklar nasıl öğrenecek dedim, kabul etmediler. nasıl öğrenecek bu çocuklar? stresten kaşıntı tuttu yemin ederim.
  • vesna  (21.11.14 20:30:31) 
Türkçe öğrenmeleri sizin sorumluluğunuzda değil. Türkçeyi bir şekilde zaten öğrenecekler.
YouTube'dan ve Gugıl görsellerden faydalanarak İngilizce kelimeler öğreteceksiniz.

Basit komutlarla başlayın.

Otur, Kalk, Gutmornink filan gibi.

Bu aynen, ABD'ye göçeden ailelerin çocukları gibi. Burada göçmen sayısı fazla olduğu için özel sınıfları oluyo ama olmayan yerler de mutlaka vardır. Merak etmeyin, çocuk beyni 6 ayda çözer bütün mevzuu. 6 Ay sonra hayret edersiniz gördüğünüz gelişmeye.
  • compadrito  (21.11.14 20:35:59) 
universite hazirlikta sinifimizda tacik, kirgiz, kazak, suriyeli, irakli, irakli, urdunlu... ogrenciler vardi ve hicbiri turkce ve ingilizce bilmiyorlardi. hocamiz derste zaten hic turkce konusmazdi onlar da bir yerden sonra adapte oldular. ders aralarinda rusca, farsca ve arapca konustuklari icin ogrenmeleri biraz yavaslamis olabilir ama gene de durumu kurtardilar. hoca da mufredat neyse o sekilde ilerledi ve her zaman hepimizi derse dahil etti. kitaplardaki gorselleri kullandigini hatirliyorum bazen de yaninda ek kagitlar getirirdi.

bence onlari bir araya toplamayi dusunme ayri siniflara koyarak mantikli bir sey yapmislar orada diger cocuklarla kaynasip turkce ve hatta zorunluluktan ingilizce ogrenebilirler, obur turlu kendi aralarinda arapca konusup dururlar.
  • nefertarii  (21.11.14 21:18:34) 
bugün birkaçıyla tanıştım çocukların, çok ürkeklerdi. açıkçası kendimi çaresiz hissetmiştim daha önce durumdan haberdar edilmeden çat diye öğrencilerle karşı karşıya gelince. bir de böyle bir tecrübem yok. ilk defa karşılaşınca panikledim. sanırım çok tedirgin olmama gerek yok. ilgilenen herkese teşekkür ederim.


  • vesna  (21.11.14 21:27:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.