[]

Çok terleme neden olur?

Belirli bir bölgede değil (elde veya ayakta terleme yok), genel olarak çok çabuk ve yoğun bir şekilde terliyorum. üst vücut ağırlıklı. örnek vereyim: 100 metre uzaklıktaki bakkala normal (mevsime uygun) kıyafetlerle gidip geldiğimde üstümü değiştirmemi gerektirecek kadar terlemiş oluyorum. hava 10 derece bile olsa durum böyle. spor yaptığımda herkesten çok daha fazla terliyorum.

sizce neden böyle olabilir? (sigortam yok, çok ciddi rahatsızlık vermedikçe doktora gideceğim bir konu değil ama yaşam kalitesinin içine ediyor tabi)


 
fazla kilo , ya da metabolizman hızlı mı çalışıyor acaba ?


  • isadora  (20.11.14 21:48:51) 
spor yaptığımda ben de çok terliyorum metabolizma tavan yapıyor napalım,
montun içinde hala tshirtle geziyorum , metroda montu çıkarıp tshirtle gezesim geliyor olmuyor tabi.

  • neferkitty  (20.11.14 21:58:44 ~ 21:59:03) 
Tiroidlerine bi baktır diyolar bu durumlarda.
Ben de öyleyim baktırdım bişey çıkmadı.
Yapısal da olabilir yani. Bazı tedaviler var, geçici olarak botoks yapıyolar 7-8 ay işe yarıyomuş. Kalıcı olmadığı için zararı da yokmuş.
  • megalomaniac  (20.11.14 22:10:17) 
hiperhidroz denen bu lanet rahatsızlık "sebebi bilinen genel vücut terlemesi" ve "sebebi bilinmeyen genel vücut terlemesi" olarak iki ana kola ayrılıyor.

sebebi bilinenler genelde tiroid bezine, kalp-damar rahatsızlığına, aşırı sigara tüketimi ya da kötü beslenme veya böbrek rahatsızlıklarına bağlanıyor. bir de tabii psikolojik / psikiyatrik durumlar değerlendiriliyor. anksiyete falan etken olabiliyormuş.

sebebi bilinmeyenler için çare yok. sempatik sinir sistemine etki eden abuk subuk ilaçlar kullanıp terlemeyi azaltmak mümkün ama birçok yan etkisi olabiliyor bildiğim kadarıyla. yakın zamanda duyduğuma göre bir cerrahi müdahele ile göğüs kafesinin sağ-sol taraflarında bir yerden girip sinir demetine kesi atıyorlarmış ve terlemeyi kalıcı olarak azaltıyormuş ama başka nasıl etkileri olur bilmiyorum.

kısacası bu sıkıntı gerçekten illet. öldürmez, süründürmez ama sinir eder. bir de tabi kolayca terlediğin için kolayca üşütürsün, hastalığa daha kolay yakalanırsın. spor yapıp metabolizmayı güçlendirmek bu durumda daha önemli.
  • karaage  (20.11.14 22:10:59) 
boyum 1.88. 9 sene önce 65 kiloydum. sonra bir senede sporu bırakıp aşırı yiyerek 80'e çıktım. o zamandan beri 80-95 kilo arasında geziniyorum. ve doğru hatırlıyorsam aşırı terleme de bu süreçte başladı. sigarayı 15 yıldır aynı düzeyde içiyorum. metobolizmam hızlı çalışsa çok kilo da almamam gerekir diye düşünüyorum. cerrahi bi çözüme yöneleceğime böyle kalmayı tercih ederim. kilo vererek, sigarayı bırakarak belki düzelir umudunu taşıyorum ama ikisini de yapamıyorum ayrı konu...


@neferkitty

soğuk havalarda tişört üstüne fermuarlı kazak, üstüne mont giyiyorum. bir anda sıcak basıyor mont çıkıyor. yürüyorsam falan daha beter oluyorum kazağın önünü açıyorum vs. sürekli bi ısı ayarı yapıyorum vücuda. benim hipotalamus emekli falan oldu galiba :/

@karaage

hiperhidrozu okumuştum daha önce ve özellikle vücudumun belirli yerleri terlemediğini o yüzden belirttim. genel terlemeyle direkt bi ilişkisi yok okuduğum kadarıyla. hiperhidroz olsam daha küçük yaşlarda falan başlamaz mıydı bu?
  • qwertyali  (20.11.14 22:33:22 ~ 22:36:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.