[]

Dikkat edin

Normalde böyle bir duyuru açmazdım ancak bu sefer sinirim de bozuldu, olası kazaları önler umuduyla yazmak istedim. Gayet kabaca durumu özetleyeceğim; Lütfen her hıyarım var diyene tuzla koşmayın.
Ara ara görüyorsunuz burada birileri çıkıyor 'on numara chrome eklentisi yaptım' diyor. Bunları yazan kişilerin tek tuşuna bakıyor sizin şifrelerinizi almak. O yüzden yeterli referans almadan yaklaşmayın böyle şeylere, mazallah siz referans olursunuz sonra. eklenti inerken yanında ufak bir truva atı sokması işten bile değil. internet virüsleri gerçek virüs gibi. sürekli evrimleşiyorlar, hiçbir zaman anti-virüs programlarına %100 güvenemezsiniz. durduk yere banka hesabınızı patlatmasınlar.

ufuk açan notlar;

1. hiçbirimiz durduk yere ödül kazanacak kadar şanslı değiliz. o yüzden maillere, mesajlara, aramalara itibar etmeyin.

2. bankaların operatörleri hiçbir zaman anne kızlık soyadınızın tamamını sormaz. sakın vermeyin.

3. internet sitelerinde hiçbir zaman e-mail adresinizden ya da telefon numaranızdan daha özel bir bilgi istemezler. bunu gördüğünüz zaman uzaklaşın. (internet alışverişlerinde kargo için adres ister sadece). onun haricinde genelde adres, posta kodu doldurmanız şart değil.

4. sanırım artık polisin, askerin para istemeyeceğini öğrenmişsinizdir. hala bunlarla kandırabilenlere helal olsun. bu maddede dolandırıcının arkasındayım. bu kadar salak olmasınlar.

5. kimse tutupta şans oyunlarının sonuçlarını paylaşmaz. kendi o kadar eminse gider evi arabayı satar parasını basar. bu sonuçlar karşılığında her ne referansla olursa olsun sakın para ya benzeri değerde eşya vermeyin. he like isterler, share isterler onu yapın. sıkıntı yok onda, bakarsınız tutar :)

6. banka hareketleri kolaylıkla başkalarının ellerine geçebilen şeyler. kimin ne kadar borcu var kim iflas ediyor bu kolaylıkla öğrenilebilen şeyler. o yüzden sakın zor gününüzde gelen ödeme klaylıklarına itibar etmeyin.

7. kimi zaman da 0800 vari numaralardan bankadan ya da operatörlerden aradığını söyleyip, şöyle böyle kampanyamız var diyorlar. ilginizi çekerse dinleyip telefonu kapatın. ardından siz bankanın/ operatörün kendi numarasından arayıp gerçekten öyle kampanyaları olup olmadığına dair teyit alın.

8. komisyon vaatlerine gelmeyin. doğru olma ihtimali dolandırılma ihtimalinizin yanında çok ufak.

daha da uzatıp okunma ihtimalimi düşürmeyeyim. dikkatli olun, kendinize iyi bakın.

not: biz düşermiyiz hiç öyle şeylere diye bana mesaj atmayın lütfen. bu ufak notları yazarken hiçbirinizi referans almadım :)

edit: @m e l t e m'in tavsiyesi üzerine duyurumun silinmemesi için soru haline çeviriyorum.

siz bu yazdığım maddeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

 
faydalı bilgiler. teşekkürler.


  • sen olmayan cocuk benim  (22.11.14 10:36:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.