[]

Liberaller niye sevilmez?

Türkiye'de böyle bir durum var sanırsam ki "liboş" hakareti bile bunu özetliyor.

Nedir bunun kökeni? Şimdiye kadar Türkiye'de liberalim diye ortaya çıkanlar yanlış mı tanıttı. Kavram burda farklı olarak mı kullanılıyor?


 
kökeni liberal ekonomi. devletçi politika karşıtlığı vatan hainliği olarak görüldü hep.


  • robin crusoe  (20.11.14 12:35:07 ~ 12:35:25) 
"libos"la "liberal" farkli kavramlar olarak yerlesti '80'lerde... libos, liberal'in dejenere olmus hali biraz; yetmez ama evet'ci gibi bi sey:))

libos'lar kanun kuralla kendini sinirlamadan cukkayi arttirmaya bakar, hayali ihracat yapar falan filan. liberal dedigin (abd'de kullanilan anlaminda degil ama, avrupa'da kullanilan sekliyle) anayasal cercevede kisisel ozgurlukler ve hesap verebilirlik cercevesinde iktisadi hayata fazla karismayan hukumeti savunur.

turkiye'de devletci ekonomiye karsi cikmakla her tur kanun kuraldan munezzeh serbest girisim arasindaki farka isaret ediyor biraz.
  • no avalon  (20.11.14 12:39:01 ~ 12:40:00) 
liboş lafının son yıllardaki üniversite kantini hakareti haline gelmesindeki sebebi de ben anlatayım. bir zamanlar akplilerle tarafçılar aynı ortak çıkarda buluşmuşlardı, o sıra bir çok akepeli ben neyim ne değilim demeden liberal lafını yapıştırdı facebooktaki siyasi görüş boşluğuna. bu bağlamda bakarsak ben omurgasızlık diyorum. gerçek liberalleri tenzih ediyorum tabii. türkiyede hiç bir kavram aslında olduğu manada kullanılmıyor.


  • emirkulu  (20.11.14 12:42:46) 
dünyayı yönettikleri için.


  • tescillimarka  (20.11.14 12:43:53) 
Bence sorun liberal değerleri politikalarına alet eden siyasetçilerden kaynaklanıyor. Muhalefet de kendine aksi gelen bu tutumu liberalizmi dezenformasyona uğratarak çözmeye çalışıyor. Böylelikle liboş diye bir kavram ortaya çıkıyor. Olan yine bizim liberalizme oluyor.


  • the feel good  (20.11.14 13:03:07) 
Kendi politik düşüncelerimden sıyrılıp olabildiğince objektif cevap vermeye çalışacağım, sıkınarak da olsa. İşin içine sosyal haklar, vb. girecek yoksa.

Liboş hakaretinin ortaya çıkma sebebi 80'lere dayanıyor. Hareket, para odaklı ve Türkiye'de Turgut Özal ile vücut bulmuş bir hareket. O dönemde enflasyon sürekli artarken, bir gazeteci Turgut Özal'a "Memur bu kadar para ile nasıl geçinilecek" diye soruyor ve Turgut Özal buna "Benim memurum işini biliyor" diyerek bir anlamda rüşvet alımına onay veriyor, buna göz yumulması gerektiği bir cumhurbaşkanının ağzından çıkıyor. O zamanlardan beri "liberallik" özgürlükçü'den ziyade "köşeyi dönmek için her yolu kullanan", "paranın her şeyden güçlü olduğuna inanarak, ona ulaşmaya çalıştığı için zamanın ruhu olan her türlü özgürlüğü savunan" anlamında kullanılıyor. Bu durumda, ülkemize liberalizm genel olarak "Para varsa, iyidir" şeklinde yetişiyor. Örneğin, kendini liberal olarak tanımladığım bir kişi bana "Zengin değilsin, çünkü parayı benim kadar sevmiyorsun. O kadar sevsen, kanunlar çerçevesindeki her şeyi yaparsın" demişti. Liboş kavramının çıkışı da, -oş ekinin dilimizde kelimelere efeminelik anlamı kattığını da düşünülerek, para veya para getiren konum için kişinin dansöz gibi neredeyse karakter olarak kadınsı kıvraklıkta eğilip bükülmesi anlamında oluşmuş bir kavram.

"Sevilmez" kısmında aynısını söyleyemeyeceğim. Zira, AKP din kadar, hatta dinden fazla liberalizmi kullandı. Sadece adına "liberal" demediler.
  • aychovsky  (20.11.14 13:29:04 ~ 14:22:03) 
ben liberalleri insandan saymıyorum.
mesela şu ziyanlıklara bakalım:
www.youtube.com
bu süperzekaları iş cinayetleri için eylem yaparken göremezsiniz. ama yüksek gelirlilere yarayacak bir vergi indirimini gidip ölmüş adam üzerinden falan savunurlar. has liberal işte bunlar.
  • namus ninjası  (20.11.14 13:40:10) 
kavgacı olmadıkları için.


  • dafuq  (20.11.14 13:46:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.