[]

elektro gitarla ilgili bikaç sorum var

ya ben çocukken çok istiyodum hayvanlı metal müzik yapmayı da işte apartman dairesiydi, parasızlıktı falan olmadı. e şimdi 150-200 hatta 300-400 liralık gitar alabilirim. e çalmak için ortam da müsait. yapsam mı diye düşünmüyo değilim. elektronik müzik kursunun kayıt zamanı geçti, teee seneye o. davulu çok severim ama çalamam, ne yer var ne o kadar para. keman istiyorum ama eğitimi çok masraflı oluyor. canım yeni bi şeyler öğrenmek istiyo yani artık 12 yaş bilgimle devam ediyom hayata sığır gibi.

1) heves almalık, öğrenme aşamasında yeterli olabilecek markalar ve modeller önerebilir misiniz? neye dikkat edilmeli hiçbi fikrim yok.

2) iyi gitarı amfiyi aldık da, kimden öğrencez? tek başıma tabla mabla ite kaka çalmak istemiyorum. nota öğrenmek, bilen birinin yardımıyla yardırmak istiyorum. ama saatine 50-60 lira da istemesinler. çok şey mi istiyorum?

3) gitar çalmaya klasikten başlanır diyorlar, bu konuda çok farklı görüşler var. siz ne diyosunuz? çocukken bi ara klasik gitar çalmıştım ama işte samanyolu mamanyolu, "gitar çalıyodum" denemez. basit şarkılar. hiç klasikle falan uğraşmayıp direkt elektrodan başlayayım di mi?

 
istersen elektro ile de başlarsın öyle bir şey yok. hangisi hoşuna gidiyorsa onu al. kurs alarak 3-4 ay sonra aşağı yukarı bütün parçaları kötü de olsa çalabiliyor konuma gelirsin. o yüzden kurs şart. bulunduğun ildeki olanakları araştıracaksın.

türkiyede olsam benim eski gitarı verebilirdim sana aslında. ama kardeşim başında ben yokken hayatta sattırmaz :D
  • fayfim  (19.11.14 17:33:00) 
abi aslında elektro da hoşuma gitmiyo. yani gitmiyo değil de... eskisi gibi metal-rock dinlemiyorum. e dinlediğim müziği yapmaya kalksam, elektronik müzik, kursu kaçırdım bi dahaki de teee seneye. beklemek istemiyorum o kadar.

aslında bası çok isterim ama onda da tek başına yapabileceklerin kısıtlıdır sanki. bayılıyorum ben basa. şarkılarda şarkının kendisinden çok bas altyapısını dinlemeye gayret ederim mesela, en boktan şarkıda bile o arkadan giden bas acayip hoşuma gider. ama ben bas çalarsam arkasından gidilecek şarkı olmayacak işte sorun o. kararsız kaldım.

neyse ya elektro çalışayım. SERT ALMAN RİFF'İ atarım bol bol.
  • pescador  (19.11.14 17:35:49 ~ 17:36:13) 
150-200 biraz zor da 300-400'e ikinci el bir gitar bak bence. tabi bilen biriyle yap bunu. ilk gitar malum çok hırpalıyorlar hele hele tremolo kolu filan olunca bayağı ırzına geçiyorlar gitarların ama dolaresin 2 küsür olmasından mütevellit türkiye'de gitar fiyatları uçmuş durumda. o yüzden önceliğin temiz ikinci el olsun. ilk ibanez grg 170 dx geliyor aklıma. normalde f/p oranı iyi ama sıfırı olmuş 700 lira. e yuh yani.

çok metalik çalmam dersen squier var. fender'in yandan yemeye çalışan beginner markası. çok metalika sound olayı da mantıklı değil aslında. 300 liralık iki gitar da sana istediğin soundu veremeyecek. zaten sen de çalmayı bilmediğinden o iş hepten yaş. o yüzden öğrenme aşamasında klavye rahatlığına filan biraz daha fazla önem vermeye çalış. squier'in strat'ı var 400'e.

cort'un x-2'si var aynı paraya ama ben çok sevmiyorum. x-6'dan aşağı cort ve grg170'den aşağı ibanez çok mantıklı gelmiyor bana.

ltd'lerin ikinci ellerine bakabilirsin. esp'nin çakması olup taş fırın kalıbında light erkek soundu verirler. çok tatlıdır ama sesleri. klavyeleri de kötü değil.

istanbul'da neredeyse herkes 50 lira fiyat çekiyor ders başına, mahalle arası kurslara gitmen gerek ucuzu için.

üçüncü soru direk çöp.

çıkıyorum şimdi acelem var. aklındakileri sor. bi de amfi meselesine girmemişsin. dikkatlerden kaçmadı.

öptüm bays
  • nodrap  (19.11.14 17:43:02) 
hoşuna gitmeyen enstrümanı niye çalmak istiyon lan? git hoşuna gideni öğren. çok ciddi emek vermeden gitar çalmayı öğrenemezsin. senin yapacağın belli bence. gideceksin 50-60 liralık kıytırık bi gitar alıp önce bir kendini deneyeceksin. bakalım yeterli hevesin, azmin var mı diye. varsa yine konuşalım :D


  • fayfim  (19.11.14 17:43:36) 
bence önce karar ver yoksa kesin yarım bırakırsın hatta doğru düzgün başlamazsın bile. ucuz klasik gitarla bi dene olayına kesinlikle ama kesinlikle katılmıyorum çok farklı bir alet o ve büyük ihtimalle hiç zevk vermez bana vermiyor mesela. bas gitar konusunda da normal çalışmanın yanında ben açıyorum bir şarkı baslarına eşlik ediyorum falan. elektro gitar için squier'ler iyi bence fiyat performans açısından ama bir sürü zebil gibi insan gitar alıp neredeyse hiç elini sürmeden satıyor sahibinden'de oradan aynı paraya tertemiz çok daha iyi bir gitar almanı tavsiye ederim sıfır almak yerine. ilk başlangıç için ders almadan çok zor bence. çünkü bir şeyi yanlış yapmaya alıştın mı ya da yanlış öğrendin mi sonra o alışkanlığı geri döndürmesi çok daha zor en baştan doğrusunu öğrenmen çok daha iyi olur üstelik ilk başlangıçların kendi kendine çok verimsiz ve yavaş ilerleyeceği de bir gerçek. öyle işte bence bi akustik gitar al.

edit: ilk dersler için de gidip saatine 50-60 bayılmana gerek yok konservatuar öğrencilerinden alacağın dersle profesyonel olarak bu işten para kazananlardan alacağın ders arasında pek bir fark olacağını bile sanmıyorum. tabii başlangıç için.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (19.11.14 17:55:24 ~ 17:58:40) 
@prolaiter doğru söylüyorsun da sence şimdi bu adama 500 liralık gitar aldırsak, 3 gün çalıp 2 ay kursa gidip bir kenara bıraksa daha mı güzel olur? bahsettiğin gitarı alıp hiç elini sürmeden satmaya çalışanlardan biri de pescador mu olsun? adama burda satılık gitar başlıkları mı açtıralım :))


  • fayfim  (19.11.14 18:02:26) 
1) metal müzik dediğin için söylüyorum, humbuckerlı herhangi bir gitar olur. mümkünse 2. el araştır, ama sadece çok temiz bulursan ve satan kişi güvenilir biri ise al. gitar piyasasında önüne gelen birbirini öpmeye çalışıyor çünkü nedense. 2. el için sahibinden.com, turkrock.com, garaj.org gibi yerlere bakabilirsin. içeriğini falan önerdiğimden değil ama gitar konusunda en geniş ilan panoları bu sitelerde yine.

2. eli özellikle önermemin sebebi bu aralıkta fiyatların cidden düşmesi. üste kalan parayla ufak bir amfi, pedal falan ayarlarsın. ayrıca olur da vazgeçersen aynı fiyata elden çıkarma ihtimalin var. fiyat arttığı için daha fazla marka-model bulabilme şansın var. eğer 0 alacağım dersen cort ve ibanez'in başlangıç modellerini önerebilirim.

2) artık herkes ucuz-pahalı gitar dersi veriyor valla. tabi bu güzel bir şey değil. nota bilmeyen arkadaşım çocuklara gitar kursu veriyordu bir ara. sadece hocayla olmayacaktır zaten çoğunlukla kendi başına çalarak öğreneceksin ama kötü hoca da gitardan soğutuyor gerçekten. tabla ite kaka çalmazsın, ama nota öğrenirsen de fena olmaz. youtube'da teori açısından çok iyi dersler var, bunun dışında tonla gitar metodu var. -birkaç tane önerebilirim bunlardan da- benim tavsiyem genel olarak onları takip etmen olur.

bu demek değil ki hocalar kötüdür, hocayla bir şey öğrenilmez. biraz araştırıp ilk derslerini kesinlikle iyi bir hocadan alman senin yararına olur. giriş, tutuş vs. kısımlarından bahsediyorum temeli sağlam tutmak açısından. bu tarz hataları sonradan düzeltmek çok zor oluyor zira. iyi bir hoca bulursan da onunla devam et kesinlikle. dediğim gibi çok fazla bulunmuyorlar artık.

3) gitar çalmaya klasikten başlanmaz. kaldı mı ya hala ''önce klasikle başla sonra elektroya geçersin''ciler? görüş falan değil o bildiğin uydurma. klasik gitar ve elektro gitar iki ayrı enstrüman. hangisini istersen onu öğren.
  • gizemlikovboydankacankertenkele  (19.11.14 18:04:16) 
yorumları şimdi okudum, bas gitarla yapabileceklerin hiç kısıtlı değil. özellikle de elektronik müzik yapmak istiyorum diyorsun. bas gibi bir altyapı enstrümanını çalışıp ardından elektronik müzik için bahsettiğin kursa gidebilirsin.


  • gizemlikovboydankacankertenkele  (19.11.14 18:06:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.