[]

şarkı dinlerken kendinden geçmek, gafayı yimek?

ya muhakkak, herkes için çok özel anlam ifade eden ve kişinin ruhunu alıp götüren şarkılar vardır. ama bende o kadar keskin ve yoğun ruh hali değişimine neden oluyor ki bazı şarkılar, ruhsal anlamda yıprandığımı hissediyorum. yani 5 dakikalığına ağır bir uyuşturucu almış gibi oluyorum bir anlamda.

sizde de var mı bu tarz bi durum, yaşadığınız oluyor mu? nasıl oluyor? bende mesela belli başlı şarkılar var. onları ne zaman dinlersem olur. yer zaman ruh halim falan hiç hiç hiç önemli değil. onları duyduğum zaman havaya giriyorum. çok fazla şey çağrıştırıyor, hatırlatıyor da değil. çok acayip hissediyorum.

tee yıllar önce şarkıların insan psikolojisini derinden etkileyebildiğini, dinlediği şarkıların etkisiyle intihar eden kişiler olduğunu okumuştum ama bana hala biraz gerçek dışı geliyor bu. ama ben de yakında şarkı dinlerken delirecekmişim gibi hissetmeye başladım.

yalnız değilimdir inşallah, sizde de vardır böyle şeyler?

 
var bende de mesele şu şarkıyı dinlediğimde farklı bir ruh haline bürünüyorum

www.youtube.com
  • razvan rat  (18.11.14 23:49:05) 
var. 19 yaşlarımdayken pink floyd manyağıydım. öyle another brick in the wall pink floydçusu değil ama harbi harbi her şarkıyı sözleriyle anlamaya çalışmıştım, adamların dertleriyle dertlene dertlene kafayı yiyecek noktaya geldim, çok büyük depresyona girdim. en sonunda kendime pink floyd dinlemeyi yasakladım ama yetmedi Allah'tan o ara Rush'la karşılaştım da toparladım kendimi.


  • lamneth  (18.11.14 23:50:21) 
@want2die, benzer tabii ama tam olarak o şekilde değil. yaşadığım şeylerle özdeşleştirdiğim şarkılarda bu kadar ağır bir kendinden geçme olmuyor. sıradan bir gaza gelme, normal sayılabilecek bir duygu yoğunluğu oluyor. eski sevgilimi hatırlatan bir şarkıyı dinlediğim zaman hafiften moralim bozuluyor, duygulanıyorum mesela ve şarkı bitince geçiyor.

ama benim bahsettiğim tipte ciddi anlamda rahatsız hissediyorsun kendini. hem dinlerken, hem dinledikten sonra. birisi sanki o duygu-akıl kutuna gelip sağlam bir tekme geçirmiş gibi oluyor. çorbanı karıştırmışlar gibi. ifade edemiyorum cidden.
  • pescador  (18.11.14 23:50:33) 
evet bende de var o, bir sarki var dinledigimde direkt olarak iki uc sene evvel beni cok uzmus bir insana dair dusundugum birtakim seyleri hatirliyorum, sarkidan sogudum o derece, ki cok tatli sarkidir aslinda:

www.youtube.com

neyse simdi ama empati yapiyorum o insanla, gene o haksiz tabii, o ayri.
  • federer  (18.11.14 23:51:34) 
var tabi. bazılarını dinlemekten korkar oldum hatta. bilinçaltımdan neler çekip çıkaracak belli değil, hiç bulaşmayayım diyorum o yüzden.


  • blodeuwedd  (18.11.14 23:51:42) 
Var bende de öyle şeyler, hatta kendimi bu halde yakalayıp ''ya kızım ergen misin girdiğin hallere bak'' dediğim çok oluyor. Ooh be yalnız değilmişim.

Böyle durduk yere göz dolmaları, odanın ambiansının bir anda değişip instagram efekti yemiş göl kenarı bi kulubeye dönüşmesi, solistiyle sevişmek isteği (!?!) vs.
  • shejia  (18.11.14 23:57:48) 
herkes için vardır belli başlı şarkılar. ama genel olarak sanatında amacı bu değil mi? ya sana o an yaşadıklarını daha derinden yaşatacak, yada seni içinde bulunduğun durumdan çekip çıkaracak. bu tamamen izleyicinin karakteri ve o anki ruh haliyle alakalı. keza sende böyle vücut bulmuş.

aynı şekilde bende sana benzer olarak bazı eserleri dinlediğim/izlediğim vakit o an nasıl olursam olayım ilk zamanki hisleri tekrardan yaşıyorum. yani insana umut veren bir melodi dinlediğinde ne kadar mutsuz veya mutlu olursan ol. onu beynin öyle yorumlamış zaten. sende bunu öğrenmişsin. ne yaparsan yap o eseri bir daha dinlediğinde ilk dinlediğin zamanki hisleri yaşayacaksın. genellemeyeyim gerçi bende öyle oluyor. bazı şarkılarda.

bu arada o intihar olayı bence geyik. zamanında alman bir grup vardı empyrium. bu adamlar baya hüzünlü müzik yapıyolardı. bildiğin el kol kesmeli yani. onların ünlü oldukları bir dönemde berlin konserinden sonra topluca millet camdan çatıdan atlamış, intihar etmiş. öyle kederli. o zamanlar duyduğumda hayvan gibi gülmüştüm. bahsettiğin grup yada müzik o olabilir.
  • bruceandwayne  (19.11.14 00:04:00) 
groove deniyor ona literatürde. normal bir şey yani.


  • neil manke  (19.11.14 00:09:17) 
Orhan Baba, Müslüm Baba, İbo, Mine Apla, Kibariye, bazı roman havaları

Bunnarnan cezbeye geliyom ben.
  • compadrito  (19.11.14 03:51:56) 
asdfffg ben de öyleyim. şarkının tarzına göre triplere giriyom. arabesk dinlerken aşk acısı çekiyom :D

mesela bağzı şarkılar var dinleyince sinirleniyom. ama neden sinirlendiğimi bilmiyom. kim bilir vakt-i zamanında ne oldu da gıcık oldum o karıya/şarkıya.

kahrolsun bağzı şarkılar.

intihar olayına gelirsek de şarkı bitince intihar hissi geçiyo :D
  • seksen9  (19.11.14 18:45:35 ~ 18:46:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.